Captar el moviment
La innovació tecnològica té un veritable impacte social si es democratitza. Aquest principi moral és el que vol preservar Chordata amb el seu vestit de captura del moviment humà amb sensors i transformar-lo en imatges 3D.
Com explica l’emprenedora Flavia Laurencich, que amb el projecte ha guanyat el premi d’emprenedoria SpinUOC de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el projecte s’inicia en el món de l’art: “El meu germà Bruno, programador i artista digital, volia capturar els moviments de la seva dona ballarina, i va cercar una tecnologia que li ho permetés, però al mercat no hi havia res més barat de 20.000 euros.” Va investigar pel seu compte i, després de quatre anys assajant amb diversos prototips, basats en programaris que ja existien en codi obert, en va aconseguir enllestir un per ser ofert al públic. I aquí van aparèixer Flavia Laurencich i Juancho Casañas per crear un projecte empresarial, en què aquest sistema de vestit amb quinze sensors magneticoinercials, velcros i un microordinador té múltiples i insospitades aplicacions, més enllà de l’evident en el món dels videojocs i tot l’univers d’animació 3D o la robòtica. “Ens han contactat per a coses inimaginables, com ara l’empresa J. Ventura, que a partir d’aquesta tecnologia de motion capture vol desenvolupar una sella de muntar adaptada a genets amb discapacitat.” El vessant socialitzador també el veiem en el cas “d’un professor de secundària australià, que fa servir Chordata perquè els seus alumnes adolescents es puguin posar en contacte amb la tecnologia de captura de moviment”. “Un altre cas és el d’un professor d’antropologia d’una important universitat dels EUA, que amb aquesta tecnologia vol estudiar com van començar a caminar els nostres ancestres, i per això cal estudiar com els ossos humans impacten quan caminem.” En el sector sanitari, se’n pot fer ús en teràpies de rehabilitació per a pacients amb dificultats de motricitat i per guanyar precisió en el disseny de pròtesis. En el món de l’esport, la tecnologia permet obtenir dades dels moviments d’un corredor de fons mentre s’entrena o de les claus que executa un judoka. En el camp de l’oci, un ballarí europeu vol el vestit de sensors per organitzar festes en què els convidats puguin lliurar-se al ball virtual.
El producte actualment es troba en estat de prototip avançat: “Esperem fer el llançament de la versió de mercat el primer semestre del 2020.”
Chordata ja ha aconseguit fer prevendes a usuaris especialitzats que compten amb les habilitats tècniques necessàries per poder fer ús del prototip. La firma, que ha rebut sol·licituds de compra d’arreu del món, vol vendre en llicència oberta a preus molt assequibles.