Gran angular

Captar el moviment

La inno­vació tec­nològica té un veri­ta­ble impacte social si es demo­cra­titza. Aquest prin­cipi moral és el que vol pre­ser­var Chor­data amb el seu ves­tit de cap­tura del movi­ment humà amb sen­sors i trans­for­mar-lo en imat­ges 3D.

Com explica l’empre­ne­dora Fla­via Lau­ren­cich, que amb el pro­jecte ha gua­nyat el premi d’empre­ne­do­ria Spi­nUOC de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC), el pro­jecte s’ini­cia en el món de l’art: “El meu germà Bruno, pro­gra­ma­dor i artista digi­tal, volia cap­tu­rar els movi­ments de la seva dona balla­rina, i va cer­car una tec­no­lo­gia que li ho per­metés, però al mer­cat no hi havia res més barat de 20.000 euros.” Va inves­ti­gar pel seu compte i, després de qua­tre anys assa­jant amb diver­sos pro­to­tips, basats en pro­gra­ma­ris que ja exis­tien en codi obert, en va acon­se­guir enlles­tir un per ser ofert al públic. I aquí van aparèixer Fla­via Lau­ren­cich i Juancho Casañas per crear un pro­jecte empre­sa­rial, en què aquest sis­tema de ves­tit amb quinze sen­sors mag­ne­ti­coi­ner­ci­als, vel­cros i un micro­or­di­na­dor té múlti­ples i insos­pi­ta­des apli­ca­ci­ons, més enllà de l’evi­dent en el món dels vide­o­jocs i tot l’uni­vers d’ani­mació 3D o la robòtica. “Ens han con­tac­tat per a coses ini­ma­gi­na­bles, com ara l’empresa J. Ven­tura, que a par­tir d’aquesta tec­no­lo­gia de motion cap­ture vol desen­vo­lu­par una sella de mun­tar adap­tada a genets amb dis­ca­pa­ci­tat.” El ves­sant soci­a­lit­za­dor també el veiem en el cas “d’un pro­fes­sor de secundària aus­tralià, que fa ser­vir Chor­data perquè els seus alum­nes ado­les­cents es puguin posar en con­tacte amb la tec­no­lo­gia de cap­tura de movi­ment”. “Un altre cas és el d’un pro­fes­sor d’antro­po­lo­gia d’una impor­tant uni­ver­si­tat dels EUA, que amb aquesta tec­no­lo­gia vol estu­diar com van començar a cami­nar els nos­tres ances­tres, i per això cal estu­diar com els ossos humans impac­ten quan cami­nem.” En el sec­tor sani­tari, se’n pot fer ús en teràpies de reha­bi­li­tació per a paci­ents amb difi­cul­tats de motri­ci­tat i per gua­nyar pre­cisió en el dis­seny de pròtesis. En el món de l’esport, la tec­no­lo­gia per­met obte­nir dades dels movi­ments d’un cor­re­dor de fons men­tre s’entrena o de les claus que exe­cuta un judoka. En el camp de l’oci, un ballarí euro­peu vol el ves­tit de sen­sors per orga­nit­zar fes­tes en què els con­vi­dats puguin lliu­rar-se al ball vir­tual.

El pro­ducte actu­al­ment es troba en estat de pro­to­tip avançat: “Espe­rem fer el llançament de la versió de mer­cat el pri­mer semes­tre del 2020.”

Chor­data ja ha acon­se­guit fer pre­ven­des a usu­a­ris espe­ci­a­lit­zats que comp­ten amb les habi­li­tats tècni­ques necessàries per poder fer ús del pro­to­tip. La firma, que ha rebut sol·lici­tuds de com­pra d’arreu del món, vol ven­dre en llicència oberta a preus molt asse­qui­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.