Opinió

Finances sostenibles

Tot just fa uns mesos el Financial Times va sorprendre amb la ja històrica portada “Capitalism. Time for a reset”, que encapçalava un editorial on es reflexionava respecte al sistema financer actual, concloent la necessitat d’un canvi de mentalitat en què el benefici de les companyies no sigui l’únic paràmetre a tenir en compte per part de les principals empreses nord-americanes, donant protagonisme a altres qüestions com ara l’entorn social i l’impacte mediambiental.

I és precisament aquesta qüestió una de les tendències on sembla que s’orientaran els pròxims canvis normatius, amb implicació en tots els àmbits econòmics. Tot i que hi ha diversos organismes internacionals involucrats en aquesta matèria, en l’àmbit europeu cal destacar el Pla d’Acció de la Comissió Europea o el rol de les autoritats de supervisió financeres (ESMA, EBA i EIOPA) promovent nous estàndards corporatius per entitats sotmeses a regulació. Per la seva banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) acaba de publicar al seu web un apartat dedicat a finances sostenibles, on s’insisteix en conceptes com ara “inversió socialment responsable”, “banca ètica”, “bons verds” o foment de l’anomenat “microcrèdit”, destinat a promoure finançament a projectes de persones o col·lectius amb dificultats per accedir a finançament convencional. En aquest sentit, a escala nacional s’han publicat diversos projectes legislatius relacionats amb l’economia sostenible, com ara l’avantprojecte de llei de canvi climàtic, que inclou una sèrie de modificacions normatives que en l’àmbit empresarial poden ser determinants, com per exemple el compliment de certs estàndards mediambientals com a requisit per aspirar a contractació pública. Alhora, també s’han succeït canvis relacionats amb l’àmbit social i tributari, com ara el control de la jornada laboral i la promoció d’incentius fiscals i impostos específics relacionats amb el medi ambient. Així, no es tracta d’una qüestió a abordar només des del punt de vista de l’RSC; al contrari, aquesta tendència global a prioritzar qüestions socials i mediambientals comportarà segur canvis normatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.