Opinió

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Per tant i en les circumstàncies actuals, el model de protecció social que hem conegut i que ens ha atès, ni és econòmicament sostenible ni és necessari per al sistema.

Comen­cem pel final. La res­posta a la pre­gunta ante­rior és un clar, rotund i defi­ni­tiu no.

La des­pesa social: pen­si­ons, sub­sidi de deso­cu­pació, ense­nya­ment fins a una edat per a tota la població, sani­tat uni­ver­sal, accés a habi­tat­ges soci­als, beques, aju­des, etc., s’enqua­dra dins d’un gran calaix amb un rètol: model de pro­tecció social, el wel­fare state posat en marxa al Regne Unit després de la Segona Guerra Mun­dial i copiat i repli­cat, poste­ri­or­ment, per gai­rebé tots els països capi­ta­lis­tes.

La imple­men­tació del model de pro­tecció social es va dur a terme per tres motius: 1) per afa­vo­rir el crei­xe­ment econòmic, ja que la des­pesa en fina­li­tats soci­als és des­pesa pública en defi­ni­tiva, i el món capi­ta­lista seguia el model key­nesià de par­ti­ci­pació de l’estat en l’eco­no­mia sem­pre que la ini­ci­a­tiva pri­vada no pogués esco­me­tre les mesu­res necessàries, com era el cas pel moment de caos que s’estava vivint després de la con­tesa mun­dial; 2) perquè la població se sentís pro­te­gida després de cinc anys de guerra, de pri­va­ci­ons i d’inse­gu­re­tat, situ­a­ci­ons, en gran mesura, ja here­ta­des de la Depressió, la qual cosa difi­cul­tava el crei­xe­ment econòmic; 3) per com­prar la pau social en uns moments d’esquinçament social cau­sat per la guerra i la imme­di­ata post­guerra i amb una població molt recep­tiva a la pro­pa­ganda que arri­bava de l’altra banda de l’Elba. L’objec­tiu últim era crear una classe mit­jana àmplia i gene­ral que complís el que se li sol·lici­tava a canvi d’unes expec­ta­ti­ves sufi­ci­ents, i que fos ple­na­ment cons­ci­ent que si es por­tava mala­ment tenia mol­tes coses a per­dre.

És a dir, cap govern va dub­tar que s’havia de posar en marxa un model de des­pesa social inclu­siu, gene­ral i que no deixés ningú al marge. Les dre­tes no ho van qüesti­o­nar ni les grans for­tu­nes el van cri­ti­car. I això va ser així durant trenta anys.

El finançament d’aquest volum ingent de des­pesa social va ser gai­rebé automàtic. Una classe obrera con­tenta i con­fi­ada tre­ba­llava sense cau­sar pro­ble­mes sabent que estava pro­te­gida, men­tre la classe pro­pietària pagava impos­tos crei­xents per finançar aquesta crei­xent des­pesa social (tot i que en els anys cin­quanta ja es van inven­tar els para­di­sos fis­cals perquè les grans for­tu­nes pogues­sin esca­mo­te­jar al fisc part dels seus super­guanys). El pro­blema, no obs­tant això, es tro­bava en l’estruc­tura del mateix model de pro­tecció social.

Els qua­tre supòsits.

Quan el model de pro­tecció social va ser dis­se­nyat es van pre­veure qua­tre supòsits: a) plena ocu­pació del fac­tor tre­ball, és a dir, deso­cu­pació zero real o mera­ment cir­cums­tan­cial en aquells moments en què un tre­ba­lla­dor passés d’una acti­vi­tat a una altra o d’un cen­tre pro­duc­tiu a un altre; b) sala­ris sem­pre crei­xents i inde­xats a la inflació; c) demanda de feina per­ma­nent­ment crei­xent tant per part d’empre­ses i orga­nis­mes públics com pri­vats, i d) espe­rança de vida després de la jubi­lació de, com a màxim, deu anys. Tot això estava acom­pa­nyat d’una tec­no­lo­gia indus­trial que, tot i que de sofis­ti­cació crei­xent, encara neces­si­tava grans quan­ti­tats de fac­tor tre­ball, i també d’una tec­no­lo­gia de la salut de pres­ta­ci­ons limi­ta­des. Jun­ta­ment amb això, el preu del petroli era baratíssim i no aju­dava gens a la millora de la pro­duc­ti­vi­tat energètica.

Sala­ris a l’alça.

Men­tre hi va haver ter­reny perquè el crei­xe­ment anés aug­men­tant, el PIB va anar crei­xent sense pro­ble­mes; els sala­ris i bene­fi­cis van anar a l’alça; el con­sum i la demo­gra­fia es van dis­pa­rar; la recap­tació fis­cal i les cotit­za­ci­ons soci­als van créixer. Entre el 1955 i el 1980, tret de pun­tu­als pro­ble­mes en llocs con­crets tot va ser una mera­ve­lla en una atmos­fera de democràcia i lli­ber­tat (tot i que algun país va que­dar al marge d’aquest esquema).

A mit­jans dels anys setanta, pre­nent com a moment zero les dues cri­sis de l’ener­gia i les victòries de Ronald Rea­gan als EUA i de Mar­ga­ret Thatc­her al Regne Unit, les coses de l’eco­no­mia van començar a can­viar perquè aques­tes coses es van començar a veure d’una altra manera a causa que els accents es van començar a posar en altres llocs que fins a aquell moment no s’hi havien posat: la inflació i no la plena ocu­pació va pas­sar a ser la pre­o­cu­pació, alhora que el paper de l’estat va començar a ser qüesti­o­nat: “El govern no és la solució al nos­tre pro­blema, el govern és el pro­blema”, segons va dei­xar molt clar Ronald Rea­gan.

A par­tir d’aquell moment, molt len­ta­ment però de manera impa­ra­ble, va començar el des­mun­tatge del model de pro­tecció social, però la velo­ci­tat va aug­men­tar després de la des­a­pa­rició de l’URSS el 1991 i va asso­lir velo­ci­tats de ver­ti­gen després de l’esclat de la crisi del 2007.

En aquest des­mun­tatge del model de pro­tecció social, i contrària­ment al que s’argu­menta, no han influït qüesti­ons ideològiques, sinó pura­ment econòmiques i orga­nit­za­ti­ves. D’una banda, els cos­tos del model social s’han dis­pa­rat, perquè ha aug­men­tat expo­nen­ci­al­ment la demanda d’atenció, l’espe­rança de vida i els cos­tos de la tec­no­lo­gia que la sani­tat neces­sita.

D’altra banda, però, el poder econòmic ha arri­bat a la con­clusió que, gràcies a la tec­no­lo­gia pro­duc­tiva i a la tec­no­lo­gia de la comu­ni­cació, les coses es poden fer d’altres mane­res, unes mane­res que estal­vien ingents i crei­xents quan­ti­tats de fac­tor tre­ball, un fac­tor tre­ball que cada vegada es troba més ben for­mat i el nom­bre del qual és crei­xent, però un fac­tor tre­ball al qual no cal com­prar-li la pau social perquè les revo­lu­ci­ons ja no estan de moda i menys encara els movi­ments rei­vin­di­ca­tius de base teòrica­ment ideològica, com els sin­di­cats, raó per la qual aquell poder econòmic ha arri­bat a la con­clusió que la classe mit­jana ja no és necessària i que, per tant, ja no és neces­sari pre­ser­var-la. Tot això com­porta remu­ne­ra­ci­ons reals d’aquest fac­tor tre­ball bai­xes i insu­fi­ci­ents per man­te­nir els nivells neces­sa­ris de recap­tació fis­cal i d’ingres­sos per cotit­za­ci­ons fis­cals.

És a dir, la pro­blemàtica del model de pro­tecció social és fun­ci­o­nal –neces­si­tat decrei­xent de fac­tor tre­ball– i econòmica –insu­ficiència d’ingres­sos–. Seria pos­si­ble obte­nir els fons que el sis­tema neces­sita? Sí, arri­bant a acords inter­na­ci­o­nals per a la per­se­cució del frau i l’elusió fis­cal i si cada estat fos més efi­ci­ent quant a la seva des­pesa es refe­reix, però tot això…

Model inne­ces­sari.

Per tant i en les cir­cumstàncies actu­als, el model de pro­tecció social que hem cone­gut i que ens ha atès, ni és econòmica­ment sos­te­ni­ble ni és neces­sari per al sis­tema. Alguna pro­tecció ho és perquè evita ten­si­ons, raó per la qual la renda bàsica s’aca­barà impo­sant en un camí que, penso, aca­barà con­ver­gint amb les pen­si­ons; també una cober­tura sanitària mínima, però poca cosa més. La desi­gual­tat dins dels estats aug­men­tarà alhora que ho farà entre els estats. Tan­ma­teix, es farà molt poc per reduir-la perquè, insis­teixo, haurà des­a­pa­re­gut la neces­si­tat que va moure a dis­mi­nuir aques­tes desi­gual­tats.

I repe­teixo: no hi ha cap raó ideològica al dar­rere, sinó que és una qüestió d’evo­lució de la dinàmica històrica: a mit­jans del segle XIX, no exis­tia la cober­tura social perquè no era necessària; a mit­jans del XX, es va imple­men­tar perquè aquesta neces­si­tat es va mani­fes­tar. Ara es troba en procés de dis­mi­nució perquè la seva neces­si­tat està en procés de des­a­pa­rició.

És rever­si­ble aquest procés? No, de la mateixa manera que no ho va ser el cul­tiu dels camps en règim tan­cat imple­men­tat a mit­jans del segle XVIII i que tanta misèria va oca­si­o­nar: la història va evo­lu­ci­o­nar en aque­lla direcció a fi que aug­mentés la pro­duc­ti­vi­tat al camp i que es generés mà d’obra per a la nai­xent manu­fac­tura indus­trial. Una cosa sem­blant està suc­ceint amb el model de pro­tecció social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.