S’ha acabat demanar la clau del wifi
Dos emprenedors creen un dispositiu per connectar-se a la xarxa sense codi
WiPass és un dispositiu que dona les claus d’accés a la xarxa fixa d’un establiment, una llar o un edifici només apropant-hi el telèfon. Es tracta d’un estri revolucionari sense cables que permet una connexió directa i, a més, sostenible. La tecnologia que l’integra no requereix d’una font d’energia, es retroalimenta amb la mateixa font del telèfon que el fa servir.
Aquest simple aparell l’ha ideat i desenvolupat l’start-up de Mataró WiPass, creada per dos joves emprenedors, Mariam Ayadi i Nil Mandri, que en menys d’un any amb l’empresa en marxa ja tenen presència en una desena de països. “Està dirigit tant a empreses com a ús domèstic. Permet que, per exemple, els clients d’un hotel es puguin connectar a la xarxa de manera simple o a que a casa puguis compartir el wifi amb els teus convidats”, explica Ayadi.
La història d’aquesta empresa no va començar en un garatge, sinó a la biblioteca d’una universitat. La primavera del 2018, Mariam Ayadi va acudir a la biblioteca del Tecnocampus de Mataró, on ella estudiava, i va començar a preguntar, taula per taula, a estudiants d’enginyeria si coneixien una tecnologia concreta amb què volia fer realitat el dispositiu que tenia al cap.
Un dels estudiants va aixecar els ulls dels apunts i li va parlar d’un estudiant de doble grau d’electrònica i mecànica que havia creat la seva pròpia impressora de 3D i que coneixia la tecnologia per la qual Ayadi preguntava. Quan es van conèixer, entre tots dos hi ha va haver de seguida un bon enteniment, i Nil Mandri es va sumar a la iniciativa emprenedora d’Ayadi
Durant l’estiu del 2018, van començar a desenvolupar la idea i el producte i es van introduir en l’aventura emprenedora. Mariam Ayadi va viatjar a Taiwan per identificar proveïdors i mig any després van fer realitat Wipass.
La cofundadora explica que en aquest primer any de vida hi ha hagut dos fets que els han ajudat a fer realitat la seva voluntat de ser emprenedors. Primer, haver guanyat el premi Creatic que organitza el Tecnocampus de Mataró i l’Ajuntament de la ciutat, amb el suport del teixit empresarial i d’altres administracions, en què a més d’una compensació en metàl·lic, se’ls ha cedit x un espai al mateix Tecnocampus. L’altre incentiu clau ha estat rebre el premi Emprèn de la Universitat Pompeu Fabra.
“Ha estat un any de formació intensiva, hem après a desenvolupar un negoci com mai m’hauria imaginat”, explica Ayadi. D’aquesta travessia, el que més complicat els està resultant és trobar proveïdors que puguin donar resposta a les seves exigències productives. “És una tasca molt esgotadora”, confessa Ayadi.
La firma espera tancar el primer any de vida sense pèrdues i l’any vinent aconseguir beneficis. “Estem connectant amb distribuïdors de les ciutats més turístiques d’arreu del món i estem molt contents de la bona resposta”, avança la cofundadora.
WiPass no es queda només en el desenvolupament de l’aparell, ja que, a més, ha creat un software per oferir altres serveis a les empreses que incorporen el dispositiu.