Emprenedors

S’ha acabat demanar la clau del wifi

Dos emprenedors creen un dispositiu per connectar-se a la xarxa sense codi

WiPass és un dis­po­si­tiu que dona les claus d’accés a la xarxa fixa d’un esta­bli­ment, una llar o un edi­fici només apro­pant-hi el telèfon. Es tracta d’un estri revo­lu­ci­o­nari sense cables que per­met una con­nexió directa i, a més, sos­te­ni­ble. La tec­no­lo­gia que l’inte­gra no reque­reix d’una font d’ener­gia, es retro­a­li­menta amb la mateixa font del telèfon que el fa ser­vir.

Aquest sim­ple apa­rell l’ha ideat i desen­vo­lu­pat l’start-up de Mataró WiPass, cre­ada per dos joves empre­ne­dors, Mariam Ayadi i Nil Man­dri, que en menys d’un any amb l’empresa en marxa ja tenen presència en una desena de països. “Està diri­git tant a empre­ses com a ús domèstic. Per­met que, per exem­ple, els cli­ents d’un hotel es puguin con­nec­tar a la xarxa de manera sim­ple o a que a casa puguis com­par­tir el wifi amb els teus con­vi­dats”, explica Ayadi.

La història d’aquesta empresa no va començar en un garatge, sinó a la bibli­o­teca d’una uni­ver­si­tat. La pri­ma­vera del 2018, Mariam Ayadi va acu­dir a la bibli­o­teca del Tec­no­cam­pus de Mataró, on ella estu­di­ava, i va començar a pre­gun­tar, taula per taula, a estu­di­ants d’engi­nye­ria si conei­xien una tec­no­lo­gia con­creta amb què volia fer rea­li­tat el dis­po­si­tiu que tenia al cap.

Un dels estu­di­ants va aixe­car els ulls dels apunts i li va par­lar d’un estu­di­ant de doble grau d’electrònica i mecànica que havia creat la seva pròpia impres­sora de 3D i que conei­xia la tec­no­lo­gia per la qual Ayadi pre­gun­tava. Quan es van conèixer, entre tots dos hi ha va haver de seguida un bon ente­ni­ment, i Nil Man­dri es va sumar a la ini­ci­a­tiva empre­ne­dora d’Ayadi

Durant l’estiu del 2018, van començar a desen­vo­lu­par la idea i el pro­ducte i es van intro­duir en l’aven­tura empre­ne­dora. Mariam Ayadi va viat­jar a Taiwan per iden­ti­fi­car proveïdors i mig any després van fer rea­li­tat Wipass.

La cofun­da­dora explica que en aquest pri­mer any de vida hi ha hagut dos fets que els han aju­dat a fer rea­li­tat la seva volun­tat de ser empre­ne­dors. Pri­mer, haver gua­nyat el premi Cre­a­tic que orga­nitza el Tec­no­cam­pus de Mataró i l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat, amb el suport del tei­xit empre­sa­rial i d’altres admi­nis­tra­ci­ons, en què a més d’una com­pen­sació en metàl·lic, se’ls ha cedit x un espai al mateix Tec­no­cam­pus. L’altre incen­tiu clau ha estat rebre el premi Emprèn de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra.

“Ha estat un any de for­mació inten­siva, hem après a desen­vo­lu­par un negoci com mai m’hau­ria ima­gi­nat”, explica Ayadi. D’aquesta tra­ves­sia, el que més com­pli­cat els està resul­tant és tro­bar proveïdors que puguin donar res­posta a les seves exigències pro­duc­ti­ves. “És una tasca molt esgo­ta­dora”, con­fessa Ayadi.

La firma espera tan­car el pri­mer any de vida sense pèrdues i l’any vinent acon­se­guir bene­fi­cis. “Estem con­nec­tant amb dis­tribuïdors de les ciu­tats més turísti­ques d’arreu del món i estem molt con­tents de la bona res­posta”, avança la cofun­da­dora.

WiPass no es queda només en el desen­vo­lu­pa­ment de l’apa­rell, ja que, a més, ha creat un software per ofe­rir altres ser­veis a les empre­ses que incor­po­ren el dis­po­si­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.