Societat

A presó 11 dels 28 detinguts en l’operació antidroga desarticulada a Badalona

El grup actuava amb una estructura empresarial molt definida i que feia 40 anys que perfeccionaven el negoci

Onze dels 28 detinguts per formar part de l’organització criminal de clans familiars desarticulada a Badalona que es dedicava al tràfic de drogues han ingressat a presó.

El grup actuava amb una estructura empresarial molt definida. Segons han explicat aquest dijous els Mossos d’Esquadra, l’organització tenia definides les àrees comercial, amb els seus punts de venda, l’àrea logística i la financera. El cap de la divisió criminal del cos, Antonio Rodríguez, ha detallat que la venda funcionava 24 hores al dia, amb torns de 8 hores, “com una empresa”. Els treballadors tenien un sou que rondava els deu euros l’hora. L’estructura blanquejava els 15.000 euros que generaven en un sol dia a Badalona. Feia 40 anys que perfeccionaven el negoci.

Els Mossos consideren que l’estructura criminal està completament desarticulada i que “els costaria horrors continuar amb l’activitat delictiva”, ja que no només han desarticulat els punts de venda, sinó també tota l’estructura logística de l’organització. L’estructura empresarial que feien servir estava perfectament delimitada.

De fet, al damunt de tot l’entramat hi havia una sola figura, el líder de l’organització, un home de 55 anys que pertany a un conegut clan familiar de Badalona vinculat al tràfic de drogues. El líder en qüestió prenia moltes mesures de seguretat i no vivia a la zona, vivia a Viladecans, tot i que quan havia de negociar la compra de la droga a l’engròs sí que prenia més riscos i es movia per Badalona. A més, el líder portava una doble comptabilitat per evitar que cap dels dos grups, els encarregats de vendre i els encarregats de la seguretat, s’apoderessin dels diners o de la droga.

Per subministrar la droga als punts de venda, feien servir un pis de Santa Coloma de Gramenet. Allà es preparava la substància en dosis petites que es venien a un màxim de 25 euros i es guardaven els diners que es generaven. Quan es concentraven grans quantitats de diners, es blanquejaven. “Era una estructura de blanqueig poc sofisticada i poc perfeccionada”, ha admès Rodríguez. Tot i això, havien arribat a blanquejar tres milions d’euros en els darrers anys. El volum de negoci era molt elevat i els Mossos calculen que generaven mig milió d’euros cada mes.

Rodríguez ha fet una crida a les entitats bancàries a tenir un ull posat en algunes actituds sospitoses. “Hi ha el cas de persones que pertanyien a l’organització que van fer un ingrés de 12.000 euros en moneda petita. Per l’operativa que seguien era evident per l’operador bancari que s’estava ingressant una quantitat de diners que no procedien d’una activitat lícita, hi havia indicadors evidents i tot i això no hi va haver cap avís”, ha afirmat.

Una altra de les branques de l’organització era el tràfic d’armes. Es tractava d’un circuit de compravenda tancat entre els mateixos clans per garantir la seva protecció. Els Mossos van trobar armes curtes, que es podien vendre entre 500 i 2.000 euros, o fins i tot armes llargues, en alguns casos armes de guerra. Els Mossos, a partir d’ara, asseguren que canviaran els protocols d’actuació i iniciaran una investigació de tràfic d’armes cada vegada que es trobin davant d’un cas de tràfic de drogues, ja que han comprovat que estan clarament relacionats.

Durant el dispositiu es van intervenir 59 quilos de cocaïna, armes de guerra, joies i un milió i mig d’euros en efectiu. En total, es van fer 33 entrades en domicilis, la majoria al barri de Sant Roc de Badalona, i en poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona que van acabar amb 28 detencions, tot i que es van fer més de 150 detencions inicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.