Gran angular

La CNMC no vol reduir despeses del sistema elèctric

L’organisme regulador ignora les propostes de la patronal Cecot per reduir les despeses del sistema elèctric en peatges de transport i distribució elèctrica

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit ignorar les al·legacions de la patronal Cecot per reduir les despeses del sistema elèctric en relació als peatges de transport i distribució elèctrica.

La patronal terrassenca ha mostrat la seva decepció perquè la CNMC, encarregada de proposar la metodologia de càlcul de peatges no afronti el disseny d’un reglament que permeti assolir tots els objectius que proposa la Unió Europea pel que fa a l’accés als consumidors a un preu de l’energia competitiu, el desenvolupament de la figura del consumidor actiu i l’eficiència del sistema. A parer de la Cecot, la proposta actual de la CNMC es tradueix en sobrecostos, donat que no dóna un senyal de preu segons la localització geogràfica de la generació, tot prioritzant les grans plantes generadores deslocalitzades, davant el model de generació distribuïda, més eficient per al sistema. A més a més, no dóna cap senyal horària a la congestió local per evitar sobredimensionar les xarxes.

Proximitat.

La Cecot, per la seva banda, proposa fomentar la generació d’energia de proximitat al consumidor, amb peatges a la generació proporcionals a l’ús de la xarxa que facin tant els generadors com els consumidors d’energia, tot evitant fomentar el sobredimensionament de la xarxa, a més de reduir les pèrdues de transport i millorar l’eficiència del sistema, d’acord amb el que diu la Llei 24/2013.

Cecot també demana apostar per un model que permeti la flexibilitat de la demanda (senyal horari), utilitzant una metodologia per al càlcul de peatges de potència que també consideri els costos de la potència contactada en funció de la potència mitjana demandada horàriament, no només de la contractada, traslladant al consumidor un senyal econòmic més intens en les hores de congestió del sistema que afavoreixi la modificació dels patrons de consum, l’adopció de mesures d’eficiència o la utilització de sistemes d’emmagatzematge d’energia.

A la Cecot “estem convençuts que aquestes mesures, que farien més flexible i eficient el sistema elèctric, a més de necessàries ja són possibles a dia d’avui gràcies a la confluència de les tecnologies energètiques de generació i emmagatzematge combinades amb les tecnologies de la informació, per la qual cosa tan sols depenen de voluntat política per implementar-les”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.