Eines

Un robot per separar el plàstic d’altres residus

Picvisa i Cespa desenvolupen una eina per millorar el reciclatge de residus

La nova eina també serveix de control de qualitat dels residus

L’empresa catalana Picvisa, amb la col·laboració de Ferrovial Servicios, a través de CESPA, han desenvolupat un robot que separa el plàstic d’altres residus en plantes de reciclatge.

La nova eina, pionera a Catalunya, detecta envasos de plàstic i els separa de la resta de la brossa per dur-los al reciclatge, tot incrementant així, de forma notable, l’eficiència de la selecció, cosa que permet fomentar l’economia circular.

El robot es troba actualment en fase de prova pilot, instal·lat a una planta de tractament de residus d’Hostalets de Pierola (Anoia). El braç robòtic fa servir un sistema de visió artificial que li permet escanejar els envasos, identificar-los entre tota la massa de residus i separar-los perquè puguin reciclar-se més tard. El robot treballa amb algoritmes de machine learning i deep learning que li permeten aprendre el procediment a mesura que selecciona els diferents residus i millorar la qualitat dels elements que es recuperen. El robot tindrà un doble ús: d’una banda es podrà aplicar als fluxos de deixalles que fins ara es destinaven a l’abocador per tal de recuperar-ne els plàstics i, de l’altra, al control de la qualitat dels residus que ja es reciclaven per millorar l’exactitud de la selecció.

A parer de Luís Seguí, director general de Picvisa, aquest procés “té un doble efecte: incrementa l’eficiència en la selecció i recuperació de residus, a més dels beneficis ambientals que s’aconsegueixen quan es millora aquesta tasca.” Per la seva banda, el gerent de Plantes de Tractament de Ferrovial Servicios, Albert Sabala, “gràcies a l’ús d’un robot, s’automatitza el procediment de tractament de residus sense que es requereixi la intervenció humana, fet que permet alliberar els treballadors de tasques rutinàries.”

El consorci té previst treballar en una segona fase per millorar les capacitats del robot i poder personalitzar-ne les funcionalitats.

Aquest projecte ha comptat amb un ajut de 300.000 euros en el marc del programa Nuclis d’R+D Empresarial per a projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus que impulsen ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Picvisa es dedica al desenvolupament de solucions de visió artificial i robòtica i des del 2018 forma part del grup CALAF. Integrada a Ferrovial Servicios, CESPA està especialitzada en serveis ambientals i de gestió de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.