Política

El TJUE examina el Suprem amb el cas de Junqueras

El Tribunal de la Unió Europea resol avui si l’exvicepresident català tenia ja immunitat en ser escollit diputat al Parlament Europeu

El líder d’ERC podria demanar la nul·litat de la condemna

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictarà sentència aquest matí sobre el cas de la immunitat de l’exvicepresident Oriol Junqueras (el cas C-502/19). Tant el líder d’ERC com l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín van guanyar un escó al Parlament Europeu en les eleccions europees del maig, però l’Estat espanyol els va vetar a la llista d’eurodiputats perquè no van jurar la Constitució, condició que només perviu avui en aquest estat. En el cas de Junqueras, el Tribunal Suprem va denegar-li un permís per sortir de la presó per jurar-la, tot i que sí que li ho havia permès en les anteriors eleccions espanyoles. És per això que la resolució del tribunal de Luxemburg és un examen a l’alt tribunal espanyol.

Amb tot, el Suprem, a petició de l’advocat de Junqueras, el penalista Andreu van den Eynde, va acceptar de consultar al TJUE si Junqueras tenia immunitat abans de l’inici de legislatura de l’eurocambra, el 2 de juliol, i si aquesta protecció obligava l’Estat a alliberar-lo perquè pogués jurar la Constitució i adquirir l’acta com a eurodiputat.

En la primera fase judicial, l’advocat general, Maciej Szpunar, va obrir la porta a reconèixer la immunitat de Junqueras i va defensar que el requisit de la carta magna no pot ser determinant per obtenir la condició d’eurodiputat, malgrat que admetia que el debat arriba tard, ja que el Suprem ja ha condemnat el líder d’ERC a 13 anys de presó per sedició.

L’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, va alertar abans-d’ahir que si el Tribunal de la UE es pronuncia sobre el moment a partir del qual l’exvicepresident tenia immunitat com a eurodiputat pot ser “incompatible” amb la sentència del Suprem. Hi va afegir que el Tribunal de Luxemburg “no fa hipòtesis”, sinó que “resol problemes pràctics” i, per fer-ho, “interpreta la llei”. Segons l’advocat, aquesta interpretació “pot fer nul·la” la sentència del Suprem, extrem, amb una llibertat de Junqueras, que s’hauria d’exigir al tribunal espanyol. “Hi ha una possibilitat que és que s’interpreti la immunitat de tal manera que destrueixi la sentència”, va sostenir Van den Eynde, atès que, “per definició”, la immunitat és “la prohibició que et condemnin”. I va recordar que el mateix Tribunal Suprem va deixar en suspens la condemna d’inhabilitació, en espera del TJUE.

Puigdemont i Comín, 10 vies obertes a partir d’avui

Tot i que no van ser acceptats com a part en la causa de Junqueras, la resolució d’avui tindrà conseqüències directes per al cas de Puigdemont i Comín, també eurodiputats electes. Si el TJUE confirma que l’exvicepresident havia de gaudir d’immunitat des de l’endemà de les eleccions, això també beneficiaria els electes de JxCat (inclosa Clara Ponsatí, que també entraria si el Regne Unit se’n va el 31 de gener de la UE), perquè a ells tampoc els han deixat ocupar l’escó fins ara amb l’excusa que no han jurat la Constitució, cosa que tampoc van permetre de fer als seus advocats amb poders.

La seva defensa, en tot cas, ha avançat feina en els últims mesos, i, fins i tot en el cas que la sentència d’avui no faci cap referència directa al seu cas, té obertes fins a 10 vies en diversos estaments, que des d’ara podrien activar-se en qualsevol moment com a conseqüència irremeiable. De fet, tenen pendents la resolució del mateix TJUE sobre una demanda principal i les mesures cautelars demanades al Parlament Europeu, on tenen dues demandes més per reclamar la immunitat i les credencials. A més, tenen cinc recursos i contenciosos diversos pendents al Suprem, i una altra al TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.