Política

Inhabilitació exprés

La Junta Electoral Central acorda desposseir el president Torra de l’acta de diputat i impedeix a Junqueras accedir a la d’eurodiputat malgrat la immunitat reconeguda pel TJUE

El cap de govern demanarà avui al Parlament que el ratifiqui

Pengen la pancarta al balcó i despengen una estona la bandera espanyola

Doble cop al tauler de joc de la política catalana i espanyola a les portes d’una investidura. Un mer òrgan administratiu, la Junta Electoral Central (JEC), va acordar ahir deixar sense efecte la credencial de diputat de Quim Torra a instàncies del PP, Ciutadans i l’ultradretà Vox, una inhabilitació exprés de facto del president de la Generalitat sense ni tan sols esperar la confirmació del Tribunal Suprem de la condemna recent pel manteniment de símbols en suport als presos polítics als edificis públics en període electoral. Dues hores després, la mateixa JEC va decidir impedir al president d’ERC, Oriol Junqueras, accedir a la seva acta d’eurodiputat malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeix la immunitat.

En el cas de la primera institució del país, la JEC ordena a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que una vegada hagi notificat el contingut de l’acord a Torra faci córrer la llista de Junts per Catalunya. Tot plegat, amb efectes immediats en el moment en què se li faci arribar la resolució. Es pot recórrer contra la decisió de la JEC al Suprem per demanar-ne cautelarment la suspensió.

Segons fonts de Presidència, la pèrdua de la condició de diputat no implica la de president, ja que si bé l’Estatut exigeix posseir una acta per poder ser investit, en cap cas recull la hipòtesi que la retirada de l’escó comporti el cessament del cap de govern.

El mateix Torra, hores abans que la JEC es pronunciés, insistia que sols el Parlament nomena i destitueix presidents de la Generalitat. Un cop coneguda la notícia, va convocar d’urgència un consell executiu extraordinari i va comparèixer a la sala Torres Garcia acompanyat pel govern en ple per pronunciar una declaració institucional per anunciar que ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria avui d’un ple urgent i extraordinari –a les cinc de la tarda– perquè la cambra es pronunciï sobre la decisió de la JEC. Torra va qualificar-la de “cop d’estat” i va denunciar el segon intent de destituir un president de la Generalitat després del 155 amb Carles Puigdemont.

“Em dec al Parlament de Catalunya; ara és l’hora de reforçar les institucions. Tan sols la cambra que representa la sobirania dels catalans pot decidir qui pot ser president”, va remarcar. També va avançar que presentarà tots els recursos possibles contra la decisió de la JEC. “Mentre el Parlament de Catalunya no digui el contrari, continuaré sent diputat i president de Catalunya”, va advertir.

Els membres de la JEC consideren que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita Torra, encara que no sigui ferma, constitueix una “causa d’inelegibilitat sobrevinguda”. La decisió, però, no es va prendre ni de bon tros per unanimitat. La votació va resultar 7 a 6 a favor de retirar-li l’escó. Els partidaris de la inhabilitació van ser el president de l’organisme, Antonio Jesús Fonseca-Herrero; la vicepresidenta Inés Huerta, i els vocals Ana María Ferrer, Francisco José Navarro, Eduardo de Porres, Carlos Vidal i Silvia del Saz. En canvi, els vocals Antonio Vicente Sempere, María Luz García, José Luis Seoane, Inés Olaizola, Consuelo Ramón Chornet i Juan Montabes van anunciar la presentació d’un vot particular en considerar que la Junta Provincial de Barcelona no tenia competències per inhabilitar un president. Tenen temps fins dimarts.

El president exiliat va qualificar “d’indignant i vergonyosa” l’ordre emesa contra Torra: “És com el 155, però sense passar pel Senat.” ERC, soci de govern de Torra amb qui passa moments delicats per la negociació amb el PSOE per investir Pedro Sánchez, va expressar, per boca de membres de la direcció, de consellers, diputats i altres càrrecs electes, la seva solidaritat i el rebuig a la decisió de la JEC.

Des de la presó de Lledoners, el líder republicà piulava: “Tot el meu suport a Quim Torra. Cal preservar sempre les institucions catalanes.” Tant la inhabilitació com el vet a Junqueras constitueixen dues decisions de pes que impacten de ple en els prolegòmens de la investidura, en la qual els republicans van decidir abstenir-se. ERC, igual que JxCat, ha convocat per aquest matí la seva executiva nacional per analitzar la resolució de la JEC, coordinar la resposta i valorar-ne les conseqüències en el calendari polític immediat. Avui comença la investidura, que ha de culminar dimarts. “No aconseguiran rebentar la investidura”, alertava el republicà Joan Tardà. Un dels negociadors de l’abstenció, Gabriel Rufián, va qualificar, com Torra, la inhabilitació de “cop d’estat”, mentre que la també negociadora, però del PSOE, Adriana Lastra, veient el perill aproximant-se, expressava “seriosos dubtes que la JEC sigui competent per adoptar aquests acords”. “No és un tribunal i esperem que el Suprem respongui com més aviat millor a aquesta qüestió”, desitjava la portaveu socialista al Congrés. En un tuit, el PSC va calcar aquestes declaracions.

D’altra banda, els comuns advertien, en sintonia amb Torra, que només el Parlament posa i treu presidents. La líder de la formació i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també alertava del perill que la investidura acabi descarrilant: “Què volen evitar el PP, Cs i Vox via JEC? La investidura d’un govern progressista que desjudicialitzi la política.” Igualment, la CUP deplorava l’atreviment de la JEC perquè “limita la llibertat d’expressió”.

A la mateixa hora que el govern es reunia, el carrer es mobilitzava en una concentració de suport al president que va omplir la plaça de Sant Jaume entre crits d’“independència”. A banda de proclames a favor de Torra, se’n van sentir d’altres en contra d’ERC per l’anunciada abstenció. Els consellers republicans van rebre alguns insults quan entraven a Palau amb apel·latius com “botiflers” i “traïdors”. I així com la nit electoral els congregats davant la seu del PSOE clamaven “con Iglesias, sí”, els manifestants de Sant Jaume demanaven ahir que “Sánchez, no”.

L’ANC va fer una crida a protestar, perquè “només el Parlament de Catalunya escull el nostre president”, no pas “jutges parcials ni tribunals polititzats”. “La inhabilitació d’avui és un atac intolerable a la sobirania del Parlament, una actuació antidemocràtica, desproporcionada i mancada de competències”, va arengar la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, que va demanar als grups parlamentaris, inclòs el PSC, que ratifiquin Torra. Des de Lledoners, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va parlar de “venjança” dels poders de l’Estat, que tornen a usar la llei com a “arma política” per a la repressió.

La JEC pren aquests acords en resposta a les peticions que el PP, Cs i Vox li van fer arribar després que el 19 de desembre el TSJC condemnés el president a dinou mesos d’inhabilitació per desobediència. Ara la JEC esmena la plana a la junta provincial, que la vigília de Nadal va resoldre que no es podia retirar a Torra la condició de diputat fins que la sentència del TSJC no fos ferma. Per això, ahir, entre les primeres reaccions hi havia la del líder del PP, Pablo Casado, que se’n congratulava a Twitter: “El PP aconsegueix que Torra perdi el seu escó de diputat després que la JEC hagi acceptat el nostre recurs. Ha de dimitir immediatament com a president de la Generalitat i, si no ho fa, Pedro Sánchez l’ha d’obligar a fer-ho.” Ciutadans també s’afanyava a competir a les xarxes per l’apadrinament de la inhabilitació.

Al final de la nit, la pancarta a favor dels presos polítics origen de la situació actual tornava a penjar del balcó de la Generalitat, mentre que l’ANC va despenjar la bandera espanyola que no es va arriar el 27-S. Minuts després hi va tornar a onejar.

LES FRASES

Mentre el Parlament no digui el contrari, continuaré sent diputat i president de Catalunya
Quim Torra
President de la Generalitat
S’han acostumat a decidir qui ha de ser president i qui no. És com el 155, però sense passar pel Senat
Carles Puigdemont
President exiliat
Ja vam advertir dimarts del risc enorme que suposa per al procés d’independència [l’abstenció d’ERC]
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
Tenim seriosos dubtes que la Junta Electoral Central sigui competent per adoptar aquests acords
Adriana Lastra
Portaveu del PSOE al Congrés
Tot el meu suport a Quim Torra. Cal preservar sempre les institucions catalanes
Oriol Junqueras
President d’ERC
El PP aconsegueix que Torra perdi el seu escó de diputat després que la JEC hagi acceptat el nostre recurs. Ha de dimitir
Pablo Casado
President del PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.