External Reference crea experiències amb l’arquitectura
L’estudi català capgira els conceptes tradicionals fent servir tecnologia i innovació, tant en el disseny com en l’execució
External Reference és potser un dels estudis d’arquitectura catalans més coneguts a escala internacional. La seva nova seu, ubicada ean la planta principal de la Casa Sayrach, a Barcelona, és com un petit catàleg del recorregut de l’activitat arquitectònica i artística del seu fundador i director, Carmelo Zappulla, un sicilià que va arribar a Barcelona el 2004, després de diplomar-se a Palerm i d’una curta estada en un estudi de Londres.
El despatx presenta un mobiliari de formes orgàniques imprès en 3D, elements d’artesania en la il·luminació i peces singulars que bé podrien ser a les sales del Museu del Disseny. De fet, moltes de les seves obres han estat exposades a la Biennal de Venècia i han format part de l’Exposició Internacional d’Arquitectura de Roma, del Festival Internacional d’Arquitectura EME3 de Barcelona i del concurs Europan 8 d’Oslo.
External Reference, indica Zappulla, “dissenya espais emocionals a través de l’arquitectura i crea experiències multisensorials a mida dels clients”. En definitiva, trenca amb els conceptes tradicionals de l’arquitectura, combinant-la amb les arts visuals i les eines digitals, i fent que els seus projectes es percebin com a elements artístics.
Projectes globals.
Però un dels projectes que ha estat determinant per a l’estudi va ser el restaurant Alkimia, de Barcelona. “Ens va situar en un altre nivell”, indica Zappulla. Per aquesta intervenció, el despatx va rebre el guardó SBID International Design Awards el 2017, el premi Inarch 2017 al millor restaurant d’autor i el guardó 2A al millor disseny d’interiors europeu.
La petjada de l’equip multidisciplinari de Zappulla, també la trobarem aviat a l’espai urbà que connecta el passeig marítim amb l’hotel W de Barcelona, una actuació que s’albira impactant, i al pavelló d’Espanya a l’Exposició Universal de Dubai, que s’inaugurarà a l’octubre. Al país àrab, External Reference desenvoluparà un projecte en dos espais, un dels quals tindrà El Bosc de la Intel·ligència, una zona expositiva que inclourà elements tecnològics que fan una crida a la sostenibilitat: elements reutilitzables, arbres impresos en 3D que contenen un mineral que xucla CO2 i substàncies cancerígenes presents en l’aire a través del procés de fotòlisi, microalgues que generen oxigen... Exemples de les urbs d’un futur que ja no es presenta tan llunyà.
L’estudi barceloní també treballa a hores d’ara en el disseny d’un hotel de la cadena Sofitel a Erevan (Armènia), en l’exposició itinerant La jove Mona Lisa a Pequín i, de manera altruista, col·labora en el projecte de l’escola de primària La Bassa, a Coma-ruga ( Baix Penedès), on utilitza la volta catalana per crear espais de jocs a l’aire lliure. Una activitat frenètica.
Barcelona, com a referència
“El creixement i la transformació de Barcelona a través dels esdeveniments va ser el tema del meu treball de final de carrera, però l’excusa de venir cap aquí va ser la de realitzar el doctorat. Vaig pensar que, si trobava feina, seguiria amb els estudis. I la vaig trobar i em vaig doctorar”, explica Carmelo Zappulla. Va començar a col·laborar amb diversos despatxos d’arquitectes. “En aquella època hi havia tanta feina que vaig arribar a treballar per a tres despatxos alhora”, diu, fins que va decidir, juntament amb tres companys de professió, fundar External Reference, el 2007. En arribar la crisi, “dos dels socis vam marxar i el 2016 ho va fer el tercer”. A partir de llavors, Zappulla es va posar al capdavant. L’estudi “té un component digital molt potent, que genera l’experiència que la gent busca”, diu de les accions que realitzen en espais de retail, un sector en què External Reference és un dels més prestigiosos i sol·licitats, sobretot a escala internacional.