Gran angular

L’emprenedor busca més impacte social

Creix el nombre de noves empreses que a més de vendre productes i serveis aspiren a millorar l’entorn. El repte és poder sobreviure amb aquesta doble motxilla

El nombre de ‘start- ups’ d’economia circular ha crescut un 250%
Ens trobem davant d’una onada de persones que tenen més consciència social
elisenda vegué
barcelona activa
Hi ha un corrent en mobilitat compartida que es lidera des de Barcelona
jordi aguasca
Start-up Catalonia
Després de la crisi, va canviar el perfil dels emprenedors. Es va qüestionar el model d’empresa
María josé blanco
barcelona activa
B
usquen solucions a necessitats més transcendents, no pensant només en l’accionista
oriol alcoba
esade creapolis

“Els dar­rers dos anys hem notat un canvi impor­tant en els estu­di­ants d’empre­ne­do­ria. Cada cop n’hi ha més que, quan pen­sen a posar en marxa un pro­jecte, ho fan amb l’objec­tiu de millo­rar l’entorn i la soci­e­tat en què s’han creat”, va indi­car el direc­tor de l’escola de nego­cis TBS a Bar­ce­lona, Oli­vier Beni­e­lli, en una tro­bada amb peri­o­dis­tes per expli­car, entre altres temes, el pro­grama de for­mació específica en empre­ne­do­ria. D’aquesta escola de nego­cis ha sor­tit una pla­ta­forma digi­tal per com­par­tir bici­cle­tes o una firma de men­jar per empor­tar que vol fer reduir el con­sum de plàstics i el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari, entre mol­tes altres.

Igual que passa a TBS, hi ha una tendència gene­ra­lit­zada en el món empre­ne­dor i és que, a més de ser ren­di­bles, bus­quen fer millor el món en què viuen. El direc­tor gene­ral del parc d’inno­vació d’Esade Cre­a­po­lis –un dels pri­mers espais d’inno­vació que con­necta noves empre­ses amb grans cor­po­ra­ci­ons i inver­sors–, Oriol Alcoba, explica que en només dos anys els empre­ne­dors han après que el seu model de negoci ha d’estar sus­ten­tat en una missió i que “bus­quen solu­ci­ons a neces­si­tats d’una manera més trans­cen­dent, no pen­sant només en l’acci­o­nista”. Alcoba con­si­dera que en aquest col·lec­tiu hi ha més sen­si­bi­li­tat davant els rep­tes a què ens enfron­tem com a soci­e­tat: digi­ta­lit­zació de la indústria, sos­te­ni­bi­li­tat, enve­lli­ment de la població i con­cen­tració de les per­so­nes a la ciu­tat. “A par­tir d’aquests rep­tes es mou la figura de l’empre­ne­dor social, en el fons, totes les start-ups aca­ben tenint un impacte social posi­tiu”, con­si­dera Jordi Aguasca, gerent de Start-up Cata­lo­nia, un pro­grama pro­mo­gut per Acció, per acom­pa­nyar l’empresa en els pri­mers moments de vida.

Tot i que és difícil tro­bar xifres en ter­mes glo­bals, hi ha alguns indi­ca­dors que con­fir­men aquesta tendència. En el cas par­ti­cu­lar del direc­tori de start-ups que ela­bora Acció des de fa tres edi­ci­ons, un 6% de les 1.300 noves fir­mes que hi ha regis­tra­des són d’eco­no­mia cir­cu­lar. Però el més des­ta­ca­ble és que, si es mira tres anys enrere, s’ha iden­ti­fi­cat un con­si­de­ra­ble incre­ment del 250%.

En relació a aquesta tendència, hi ha una expressió molt lli­gada a les start-ups que és el pain­point, és a dir, posar en marxa un pro­jecte empre­sa­rial per fer més fàcil la vida al ciu­tadà, a par­tir de males experiències par­ti­cu­lars que viu l’empre­ne­dor. Així, tro­bem exem­ples que van des de crear un apli­cació per com­pa­rar preus de ser­veis (després d’haver patit en pri­mera per­sona la difi­cul­tat de fer la com­pa­ra­tiva), o dis­se­nyar un apa­rell per aca­bar amb l’estre­nyi­ment crònic que sofria l’avi de l’empre­ne­dor. Els pro­jec­tes empre­sa­ri­als car­re­gats de bona volun­tat són nom­bro­sos.

Aquest com­promís crei­xent en l’eco­sis­tema d’empre­ses de nova cre­ació va ani­mar els empre­ne­dors Cris­tina Cru­ci­anu, Arnau Martí i Cris­tina Rojas a crear Tech­bloom, una comu­ni­tat d’empre­ne­dors o futurs empre­ne­dors. Tots tres com­par­tei­xen la idea que empren­dre té asso­ciat un enfo­ca­ment de canvi social. “Pot­ser no s’està veient tant en les grans empre­ses, però en l’eco­sis­tema de les start-ups sí que ens estem ado­nant que hi ha més volun­tat per ori­en­tar-se molt més enllà del cli­ent i fer-ho cap al que es coneix com a world cen­tri­city, un enfo­ca­ment glo­bal en què el teu pro­ducte o objec­tiu ha de ser trans­for­mar el nos­tre entorn”, expli­cava Martí.

Ho coneix molt bé María José Blanco, res­pon­sa­ble del pro­grama d’empre­ne­do­ria de Bar­ce­lona Activa, que en el seu dia a dia es dedica a impul­sar noves empre­ses. Blanco indica que hi va haver un punt d’inflexió després de la crisi que va can­viar el per­fil de per­so­nes empre­ne­do­res, amb més interès social. “En molts àmbits es va qüesti­o­nar quin tipus d’eco­no­mia teníem i pro­gres­si­va­ment els nous pro­jec­tes van anar incor­po­rant un ves­sant social. Cada cop són més cons­ci­ents que la seva ini­ci­a­tiva té una trans­cendència més enllà de ven­dre pro­duc­tes o ser­veis”, insis­teix Blanco.

Per a Eli­senda Vegué, direc­tora d’inno­vació soci­o­e­conòmica de també Bar­ce­lona Activa, en els dar­rers dos anys hi ha hagut un repunt impor­tant cap a aquest con­tin­gut més social pel canvi gene­ra­ci­o­nal: “Ens tro­bem davant una onada de per­so­nes que tenen més consciència social pel moment soci­o­e­conòmic que estan vivint. Hi ha més sen­si­bi­li­tat dels efec­tes que tenen les seves deci­si­ons com a empre­ne­dors, cosa que fa uns anys no pas­sava tant.” Des d’aquesta àrea de Bar­ce­lona han incor­po­rat línies com ara l’empre­ne­do­ria col·lec­tiva, que és un altre viratge que s’està donant en l’uni­vers de nous empre­sa­ris. Es tracta d’enge­gar una ini­ci­a­tiva empre­sa­rial de manera con­junta, que té una forta vin­cu­lació a l’eco­no­mia social, ja que solen ser empre­ne­dors que si no fos per la via col·lec­tiva no tin­drien capa­ci­tat per ini­ciar-se en aquesta aven­tura.

Tot i que no es pot par­lar d’un feno­men que hagi fet eclosió, hi ha un xup-xup en l’uni­vers empre­ne­dor que ha vin­gut per que­dar-se i, a més a més, Cata­lu­nya i espe­ci­al­ment Bar­ce­lona hi són al cap­da­vant.

Així ho explica Jordi Aguasca, qui con­firma que, en pro­jec­tes d’empre­ne­do­ria amb impacte social, Bar­ce­lona està tenint un pes molt impor­tant. Espe­ci­al­ment, en tota la part de l’eco­no­mia cir­cu­lar i de l’eco­no­mia com­par­tida. “Hi ha un cor­rent específic en temes de mobi­li­tat en eco­no­mia com­par­tida al qual la capi­tal cata­lana és molt sen­si­ble”, diu Aguasca. Per posar-ne un exem­ple, totes les pla­ta­for­mes de mobi­li­tat elèctrica com el cas de Cool­tra han fet a Bar­ce­lona els seus bancs de pro­ves en mobi­li­tat.

Resulta exem­pli­fi­ca­dor que la pri­mera pla­ta­forma de llo­guer de vehi­cles par­ti­cu­lars de l’Estat, Social Car, es creés a Bar­ce­lona. I quan la fran­cesa Bla­Bla­Car va deci­dir implan­tar-se a l’Estat espa­nyol, va esco­llir la capi­tal cata­lana: “Tot­hom és cons­ci­ent que som una ciu­tat oberta a aquests tipus d’inno­vació”, explica Aguasca.

El cert és que com a soci­e­tat ens estem enfron­tant a uns rep­tes en matèria de sos­te­ni­bi­li­tat o equi­tat, davant els quals les start-ups han demos­trat més àgilit per tro­bar la manera d’acon­se­guir-ho.

Per exem­ple, des de l’any 2016 hi ha un fort movi­ment en el tei­xit empre­sa­rial per bus­car una alter­na­tiva al plàstic, i les noves fir­mes estan gua­nyant la par­tida en noves idees i pro­pos­tes. La com­pa­nyia de recent cre­ació Eco­baula és jus­ta­ment una res­posta a aquest feno­men. Està ori­en­tada al desen­vo­lu­pa­ment, de manera ecològica i sos­te­ni­ble, del sec­tor de la neteja i dels pro­duc­tes deter­gents. Fruit d’un llarg procés de recerca científica, es dedica a la fabri­cació i dis­tri­bució de qual­se­vol pro­ducte de neteja en for­mat de càpsula indi­vi­dual i de fàcil dis­so­lució. Els seus pro­duc­tes assu­mei­xen un ampli com­promís amb l’eco­lo­gia i el medi ambi­ent.

Doble mot­xi­lla.
Ara bé, el fet que l’empre­ne­do­ria social tin­gui una doble ves­sant (per una banda ha de ser via­ble econòmica­ment i cobrir una neces­si­tat vin­cu­lada a una pro­blemàtica social) li fa més com­pli­cat el camí cap a l’èxit. Ara com ara és molt difícil que una empresa social sigui sos­te­ni­ble el pri­mer any, en part perquè hi ha una gran man­cança en eines de finançament específic.“Per ser ren­di­bles neces­si­ten un procés més llarg i molts que­den pel camí. Quan es tracta de ven­dre ser­veis a les per­so­nes costa més de fer esca­lar el negoci que si són a empre­ses.”, explica Alcoba.

Així que, els experts reco­ma­nen empren­dre acom­pa­nyats, bus­car ali­an­ces i remar fort.A Bar­ce­lona Activa, per exem­ple, s’han acom­pa­nyat 70 pro­jec­tes des de l’any 2015, més de la mei­tat con­ti­nuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.