Política

El TC ordena al Suprem repetir la sentència contra assaltants de Blanquerna

El Constitucional considera que el TS va vulnerar el dret dels agressors quan els va elevar la pena per l’agreujant de discriminació ideològica

Els magistrats han aplicat la doctrina del TEDH en el cas Atutxa, per la qual un tribunal de segona instància no pot modificar la pena sense escoltar els interessats

El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal (TC) ha anul·lat la sentència del Tri­bu­nal Suprem (TS) que ele­vava les penes de presó els ultres que van assal­tar vio­len­ta­ment el cen­tre cul­tu­ral Blan­querna l’11 de setem­bre del 2013, men­tre tenia lloc l’acte ins­ti­tu­ci­o­nal de la Diada a Madrid, i insta el TS a dic­tar una nova sentència. Segons els magis­trats del TC, l’alt tri­bu­nal va vul­ne­rar els drets dels agres­sors en con­tem­plar l’agreu­jant de dis­cri­mi­nació ideològica.

En la seva pri­mera reunió d’aquest any, el ple del tri­bu­nal de garan­ties ha esti­mat par­ci­al­ment el recurs d’empara dels assal­tants en con­si­de­rar que es va vul­ne­rar el seu dret fona­men­tal a la tutela judi­cial efec­tiva. El TC con­si­dera que “s’han vul­ne­rat els drets a un procés amb totes les garan­ties i a la pre­sumpció d’innocència” pel fet que es va apli­car a alguns dels assal­tants “l’agreu­jant d’haver comès el delicte per dis­cri­mi­nació ideològica” així com l’agreu­jant “del delicte de danys per recaure en béns d’ús públic”.

És per això que el Cons­ti­tu­ci­o­nal anul·la la sentència del Suprem i l’insta a dic­tar-ne una de nova que no vul­neri el dret a un procés amb totes les garan­ties i a la pre­sumpció d’innocència.

Per con­tra, el TC rebutja les invo­ca­ci­ons al dret a la lli­ber­tat ideològica i a la lli­ber­tat d’expressió rea­lit­za­des per tres deman­dants.

El tri­bu­nal ha fet pública aquest dimarts la decisió del ple però la sentència amb l’argu­men­tació no es conei­xerà fins d’aquí a uns dies.

Doc­trina Atutxa

Fonts jurídiques han infor­mat a Efe que els magis­trats han apli­cat en aquesta sentència la doc­trina del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans arran del cone­gut com a cas Atutxa –en relació amb l’expre­si­dent de Par­la­ment Basc Juan María Atutxa–, que va esta­blir que un tri­bu­nal de segona instància (en aquest cas el Suprem) no pot modi­fi­car la pena basant-se en cir­cumstàncies sub­jec­ti­ves que con­cer­nei­xen als interes­sats sense escol­tar-los.

El Suprem va ele­var les penes impo­sa­des ini­ci­al­ment per l’Audiència de Madrid als 14 ultres en apli­car-los l’agreu­jant per actuar per dis­cri­mi­nació ideològica. La Sala Penal del TS va con­si­de­rar que l’actu­ació dels acu­sats com­por­tava into­lerància cap a la ide­o­lo­gia cata­la­nista i els va impo­sar penes que oscil·laven entre els 3 anys i 11 mesos i els qua­tre anys i dos mesos de presó.

Prèvia­ment, el TC ja havia suspès cau­te­lar­ment l’ingrés a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.