Gran angular

Els graduats en FP pateixen quatre vegades menys d’atur

L’àmbit industrial és el que ofereix millors sous, segons un estudi

Els graduats en cicles de formació professional a Catalunya tenen un percentatge d’atur quatre vegades inferior que la mitjana de joves de Catalunya.

En els nou mesos després de graduar-se, els graduats superiors en FP desocupats són un 8,88% i els graduats mitjans representen un 8,13%, molt lluny de la mitjana d’atur dels joves catalans, que se situa en el 30,4%.

Aquesta és la principal conclusió de l’estudi Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2019, un treball que analitza la situació laboral i formativa dels graduats el 2018 en ensenyaments professionals, enquestats entre sis i nou mesos després d’haver acabat els seus estudis. L’informe ha estat elaborat conjuntament pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.

El nivell de desocupació és menor a la mitjana d’atur de Catalunya (11,60%) en tots els ensenyaments analitzats de la formació professional, excepte els programes de formació i inserció –adreçats a joves que han deixat l’educació secundària obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu. L’atur també és menor en totes les franges d’edat, per als joves dels 16 als 19 anys és del 6,34%, i en les persones majors de 30 anys se situa en el 10,49%.

Per sectors, l’estudi evidencia que els graduats en cicles de l’àmbit industrial tenen més possibilitats de trobar feina i d’aspirar a sous més alts. En el sector industrial, les famílies de grau mitjà amb més inserció pertanyen al cicle d’indústries extractives (95,24%), i pel que fa al grau superior, són instal·lació i manteniment (80,06%), fabricació i mecànica (76,36%), electricitat i electrònica (76,03). Pel que fa a la remuneració econòmica, si en el conjunt global dels graduats d’FP un 33,08% cobren més de 1.200 euros mensuals, en l’àmbit industrial el percentatge puja fins el 57,04%.

Una altra conclusió és que els graduats en ensenyaments professionals tenen més continuïtat formativa, amb un 53,28% d’alumnes que continuen estudiant.

Pel que fa als diferents canals per obtenir feina, la primera via és l’empresa en pràctiques, amb un 27,46% en el cas dels ocupats de grau mitjà i un 25,52% dels de grau superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.