Successos

La tragèdia es fa més gran

Troben el cadàver del treballador que constava com a desaparegut des que va explotar la planta i mor un operari que estava crític

Malestar per la gestió dels avisos, i l’empresa al·lega que va actuar bé

El conseller Buch assenyala Iqoxe per haver trigat a donar dades fiables
L’alcalde de Tarragona critica l’eficàcia del sistema d’avisos

La matinada de dimecres, més de dotze hores després que una forta explosió estremís el Camp de Tarragona, la planta de l’empresa Iqoxe, a la Canonja, continuava fumejant. Els bombers van decidir que la millor estratègia per sufocar l’incendi de la factoria química era deixar que les flames es mengessin, per si mateixes, el material que quedava emmagatzemat als tancs de la fàbrica: 20 tones d’òxid d’etilè. La xifra la va facilitar José Luis Morlanes, conseller executiu d’Iqoxe, que va trigar divuit hores a donar alguna explicació. Va comparèixer ahir al migdia en una roda de premsa a la seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (Aeqt) i, després de posar de manifest que només acceptaria tres preguntes dels diversos mitjans convocats, va llegir un comunicat en què assegurava que l’empresa lamentava “profundament” la mort d’un treballador de la planta.

Morlanes, que té certa notorietat pública arran del seu pas pel RCD Espanyol com a vicepresident, es referia a la mort del director de la planta, que va ser localitzat pels bombers just ahir al matí, entre la ferralla de la fàbrica, després que estigués més de dotze hores desaparegut. Tenint en compte que dimarts ja es va confirmar la mort d’un veí de Torreforta, en aquells moments pujava a dues persones el balanç de víctimes mortals per l’accident químic. La plantilla d’Iqoxe, una mica més d’un centenar d’operaris que treballen en triple torn, es va concentrar en senyal de dol ahir al migdia a les portes de la fàbrica, que estava custodiada pels Mossos d’Esquadra.

A banda de la mort del cap de planta, els companys estaven molt afectats per les ferides que havien rebut fins a vuit treballadors de l’empresa, un dels quals estava ingressat a l’hospital Vall d’Hebron amb pronòstic crític. A la tarda es confirmaria, també, la mort d’aquest treballador i la xifra de víctimes mortals s’elevaria fins a tres

Violenta explosió

En el moment dels fets, les 18:40 hores de dimarts, hi havia una trentena de treballadors a les instal·lacions d’Iqoxe, una de les companyies més veteranes del polígon petroquímic tarragoní, més coneguda popularment com a IQA, ja que durant anys aquest va ser el seu nom comercial. La potent explosió es va sentir des de quilòmetres de distància i, a l’instant, es va generar una colossal columna de foc, que va provocar l’alarma dels veïns dels municipis propers. No es van activar les sirenes d’emergència i la informació a la ciutadania arribava amb comptagotes i de manera desordenada.

Una pluja de ferralla

La foscor de la nit va fer difícil copsar amb exactitud la magnitud de les conseqüències de l’esclat. Però ahir al matí els estralls eren apreciables en un ampli radi, al voltant de la fàbrica química.

Les peces de ferro que havien sortit projectades per l’explosió esquitxaven diversos punts de la Canonja, i es repartien per les carreteres que porten a Salou i Vila-seca, pel barri de Bonavista, on el camp de futbol estava minat, i per Camp Clar i Torreforta. A Torreforta, a més de dos quilòmetres de la fàbrica d’Iqoxe, va ser on dimarts, després de l’explosió, es va ensorrar un pis de la plaça García Lorca i va sepultar un veí.

Ahir al matí, els Mossos d’Esquadra van confirmar que l’esvoranc a la façana del pis l’havia provocat l’impacte d’una planxa metàl·lica, de 122 per 165 centímetres, amb un gruix d’uns tres centímetres i quasi una tona de pes. La peça va sortir projectada per l’ona expansiva i va volar més de dos quilòmetres fins a petar contra l’immoble.

Bé per impactes de ferros o per la potència de l’ona expansiva, el recompte de danys va ser gran. Tot i que ahir van obrir i funcionar amb normalitat, es van registrar algunes incidències en centres educatius. Concretament, el despreniment d’una cornisa del pati i una petita caiguda de rajoles en un lavabo de l’institut escola Mediterrani i un vidre trencat en una aula de l’institut Cal·lípolis. El Complex Educatiu és un dels centres més afectats pel sinistre, igual que l’IES Pere Martell, on hi ha desperfectes a tots els finestrals de plàstic de la part dels tallers. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, es va comprometre a actuar “de manera immediata” per arranjar els desperfectes de l’Institut Pere Martell. Bargalló va visitar les instal·lacions del Complex Educatiu de Tarragona, on hi ha l’institut, on, després de la inspecció dels bombers i els tècnics del Departament, es va constatar que caldrà renovar, com a mesura de seguretat, una bona part de la coberta. “L’objectiu és que l’edifici sigui ocupat per l’alumnat i pel professorat amb mesures absolutes de seguretat”, va dir, després de valorar que el centre havia quedat “notablement malmès”. La resta de centres dels barris de Ponent també presenten desperfectes.

L’Ajuntament de Tarragona ha ofert allotjament a totes les persones que hagin requerit passar uns dies fora de casa i va anunciar que posarà a disposició de la ciutadania suport psicològic individualitzat al centre de serveis socials de Ponent i acompanyament grupal al centre cívic Torreforta.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va afirmar que, després d’haver suportat “l’episodi més fort” de la història de la indústria química tarragonina, cal que aquest accident “marqui un abans i un després”.

Sistema caduc

Ricomà també va fer referència a l’eficàcia dels protocols d’avís per accident químic i va posar de manifest que el Plaseqta està orientat amb criteris de fa “unes dècades”, per la qual cosa ara “seria molt més normal que a través dels mòbils pugui enviar-se un missatge a tothom”, va defensar. L’alcalde va posar de manifest que la ciutat havia viscut “un moment de molta gravetat” i no va amagar que es va crear un “problema comunicatiu molt important”. Hores després dels fets, Ricomà deia que era partidari que s’haguessin activat les sirenes preventivament per decidir, posteriorment, si calia confinar la població. Segons va avançar també ahir, el consistori es personarà en les causes penals que es puguin obrir per dirimir responsabilitats relacionades amb l’explosió.

Reacció de l’empresa

L’empresa Iqoxe va emetre un comunicat ahir en el qual assegurava que ha obert una investigació per aclarir les causes de l’accident. En una breu nota, la companyia indicava que està col·laborant amb els bombers per transvasar el material que resta al dipòsit afectat. A més, també assenyalava que s’ha posat en contacte amb les famílies de les víctimes per donar-los el condol “i tot allò que necessitin”. Finalment, l’empresa agraïa la tasca dels bombers i de la resta de serveis d’emergències per haver actuat en l’extinció de l’incendi.

El president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Rubén Folgado, va anunciar que l’entitat ha convocat reunions “urgents” amb els principals agents del territori per “intentar col·laborar en la revisió del que va passar a la planta d’Iqoxe i intentar intercanviar informació per evitar que una cosa així es repeteixi”. L’associació es mostra oberta a estudiar amb la Generalitat, els ajuntaments, els sindicats i les associacions veïnals “qualsevol aspecte a millorar” en la gestió de les emergències i els protocols existents. Folgado, que presideix l’AEQT des de fa poques setmanes, va subratllar que l’associació ha estat en contacte “des del primer moment” amb les institucions del territori, les forces de seguretat i els serveis d’emergència i va aplaudir la manera com s’havia gestionat l’emergència.

LES FRASES

Hem estat coordinats amb les autoritats i hem seguit les seves instruccions
José Luis Morlanes
Conseller executiu d’iqoxe
Si haguéssim tingut la informació, hauríem pogut actuar més ràpidament
Miquel Buch
Conseller d’interior
Seria molt més normal que a través dels mòbils es pogués enviar un missatge a tothom
Pau Ricomà
alcalde de tarragona
Ens vam centrar en el rescat de víctimes i en l’impacte que podia tenir la columna de fum en els veïns
Albert Ventosa
Cap del dispositiu dels bombers

Bombers sense informació

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va revelar ahir que en els minuts posteriors a l’explosió, els serveis d’emergències no sabien quina substància s’estava cremant. Buch va al·legar que aquest va ser un dels motius que va fer endarrerir l’actuació dels bombers i va entorpir la difusió dels possibles avisos a la població. “Si haguéssim tingut la informació, hauríem pogut actuar més ràpidament”, va indicar el conseller, fent referència a la poca col·laboració que van trobar de part de l’empresa Iqoxe.

El cap operatiu dels bombers, Albert Ventosa, va explicar que en el moment d’accedir a la planta es van trobar “amb una simultaneïtat de focs petits”, causats per la deflagració del reactor d’òxid d’etilè. Bona part d’aquest òxid es va consumir en l’explosió, segons va comentar Ventosa. Per aquesta raó, la intervenció inicial, tant dels Bombers de la Generalitat com dels de la indústria “es va centrar en el rescat de víctimes i en l’impacte que podia tenir la columna de fum en la població”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.