Salut

El Vall d’Hebron inicia les obres de remodelació

Desbloquejada la construcció del nou institut de recerca, que començarà a transformar el campus al setembre

La pri­mera fase de l’espe­rada i fa temps anun­ci­ada remo­de­lació del cam­pus del Vall d’Hebron s’ini­ciarà al setem­bre, quan comen­cin les obres de cons­trucció del nou edi­fici del Vall d’Hebron Ins­ti­tut de Recerca (VHIR). El miler llarg d’inves­ti­ga­dors que ara tre­ba­llen dis­se­mi­nats per dife­rents ins­tal·laci­ons del cam­pus l’estre­na­ran el 2023, després que la Gene­ra­li­tat n’hagi des­blo­que­jat la cons­trucció gràcies a la con­cessió d’un préstec al cen­tre d’inves­ti­gació.

Es trac­tarà d’un edi­fici de 16.750 m² molt inte­grat en la mun­ta­nya i de con­cepció medi­terrània situat on hi havia l’antiga buga­de­ria del cen­tre hos­pi­ta­lari, que fa temps que és en desús. L’espai farà de nexe entre la zona uni­ver­sitària i l’hos­pi­talària i serà el pri­mer canvi que faci­li­tarà l’orde­nació del cam­pus i la inter­con­nexió dels bar­ris pro­pers. La resta de la trans­for­mació, que inclou superar la bar­rera de la ronda de Dalt, con­ti­nua sense data pre­vista.

La con­se­llera de Salut, Alba Vergés, va remar­car ahir que amb aques­tes noves ins­tal·laci­ons els científics del VHIR “tin­dran més espai en unes ins­tal·laci­ons dig­nes, perquè les actu­als estan anti­qua­des, i uns equi­pa­ments a l’altura del seu talent”.

Així doncs, la nova seu tindrà la dar­rera tec­no­lo­gia en l’àmbit de les teràpies avançades, en par­ti­cu­lar en teràpia gènica i la nuclear. En aquest dar­rer sen­tit, es pre­veu dis­po­sar d’un nou ciclotró que per­metrà el desen­vo­lu­pa­ment de noves eines de diagnòstic i de trac­ta­ment basa­des en radi­oisòtops, una àrea de màxima expansió en l’àmbit inter­na­ci­o­nal i de la qual el cam­pus Vall d’Hebron ja és un refe­rent en aquest moment.

Un salt qua­li­ta­tiu

“Tot ple­gat ser­virà per cons­truir la medi­cina del pre­sent i la del futur. Hem de fer un salt qua­li­ta­tiu encara més impor­tant i apos­tar deci­di­da­ment per la medi­cina per­so­na­lit­zada i de pre­cisió”, hi afe­gia el doc­tor Joan Come­lla, direc­tor del VHIR.

La cons­trucció del nou VHIR serà la pri­mera gran obra de la remo­de­lació del cam­pus hos­pi­ta­lari, pro­jec­tada el 2017. El cost total s’enfi­larà fins a gai­rebé 35 mili­ons d’euros i s’ha pogut afron­tar gràcies a un préstec de la Gene­ra­li­tat de 17,3 mili­ons que el cen­tre de recerca haurà de tor­nar en quinze anys. A banda, el VHIR hi des­ti­narà 6,5 mili­ons en fons pro­pis, la mateixa quan­ti­tat pro­ce­dent dels fons Feder i uns 4,5 més d’apor­ta­ci­ons pri­va­des. El vice­pre­si­dent del govern, Pere Ara­gonès, va remar­car que fins ara els préstecs interns de la Gene­ra­li­tat havien ser­vit per aten­dre pro­ble­mes o situ­a­ci­ons d’emergència i que, per pri­mer cop, es podran des­ti­nar a enge­gar un pro­jecte nou “gràcies al tre­ball rigorós i l’endreça de les finan­ces”.

L’estudi d’arqui­tec­tura encar­re­gat d’aquest pro­jecte, BAAS Arqui­tec­tura i Espi­net/Ubach, ha dis­se­nyat un edi­fici que bus­carà la inte­gració amb l’entorn, de manera que s’encas­tarà a la mun­ta­nya, tindrà un color simi­lar a la pedra del ter­reny que ocu­parà i tindrà una gran plaça a la teu­lada. D’aquesta manera, farà de fron­tissa entre la Uni­ver­si­tat i l’hos­pi­tal i començarà el procés d’orde­nació del cam­pus, de manera que sigui més ali­neat i per­meti con­nec­tar els bar­ris adja­cents. Amb tot, també s’ha fet una reserva de sòl en pre­visió de futu­res expan­si­ons.

LA XIFRA

34,8
milions d’euros
costarà el nou institut de recerca: 31,5 es destinaran a la construcció i 3,3 a l’equipament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.