Gran angular

L’Ibex 35 podria estar en els 9.700 punts al març

L’IEBE, índex que elabora el Col·legi d’Economistes, preveu un mercat borsari volàtil, tot esperant l’impacte de la política econòmica del nou govern estatal

L’Índex d’Expectatives Borsàries dels Economistes (IEBE), un indicador creat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, calcula que l’Ibex 35 se situarà a finals del primer trimestre d’aquest 2020 al voltant dels 9.700 punts, en un context volàtil, tot esperant l’impacte de les polítiques econòmiques que posi en marxa el nou govern espanyol.

Segons aquesta previsió, l’Ibex 35 sofriria un recorregut alcista del 2,5% i un recorregut baixista del 4% durant el primer trimestre. La trentena d’experts que elaboren l’IEBE coincideixen que la borsa espanyola es troba actualment infravalorada respecte de les borses europees i internacionals. Durant el 2018 ha estat el pitjor índex europeu, a causa de l’elevat pes específic del sector bancari, el qual està penalitzat pels canvis normatius que s’estan posant sobre la taula. A més a més, hi cal afegir les incerteses de caràcter política que han perjudicat el selectiu espanyol.

Examinar l’economia.

Hi ha també consens en què els resultats empresarials del 2019 que es publicaran properament suposaran un examen per calibrar la situació de l’economia espanyola i la futura confiança dels inversors. A més, apunten que el preu del petroli, tot i haver experimentat augments notables, es troba en valors raonables i de moment no esperen que tingui un impacte rellevant als comptes de resultats de les empreses.

Els experts de l’IEBE asseguren que els dos factors de més incertesa fins al moment, la guerra comercial i el Brexit, s’han suavitzat fruit dels darrers esdeveniments, com el primer acord signat entre els EUA i la Xina i la ja confirmada sortida del Regne Unit de la UE a finals del mes de gener, després de la victòria contundent dels conservadors. No obstant això, afirmen que els dos factors seguiran en el punt de mira, ja que asseguren que queda un llarg camí per concretar, tan pel que fa als acords comercials entre els EUA i la Xina com pel que fa als acords bilaterals entre la Unió Europea i el Regne Unit. A tot plegat cal afegir les eleccions presidencials als EUA del novembre d’enguany, una citat que marcarà tot l’any.

D’altra banda, aquest grup d’experts destaca que mentre el Banc Central Europeu i la Reserva Federal continuïn apostant per polítiques monetàries expansionistes, les economies d’aquests blocs no decauran com a mínim a curt termini, cosa que ve recolzada per les expectatives de creixement de cara al 2020, que tot i ser modestes, resulten positives i han servit per esvair de moment els temors sobre un refredament global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.