Macron empeny la reforma
CALENDARI
El govern presenta al Consell de Ministres el contestat sistema de jubilació, que serà debatut al febrer al Parlament
Les protestes revifen arreu del país després d’haver decaigut en les últimes setmanes
Emmanuel Macron es manté ferm en la reforma de les pensions. Després de dos anys de negociacions amb la patronal i els sindicats i set setmanes de vagues i protestes –la mobilització social més nombrosa a França des del 2010–, el govern francès va presentar ahir aquesta contestada mesura al Consell de Ministres. El 17 de febrer hauria de començar a ser debatuda a l’Assemblée Nationale.
Davant la fermesa de l’executiu, desenes de milers de persones van expressar la seva oposició en la sisena vaga general –amb cert impacte en el sector públic i molt menor en el privat– convocada des de principis de desembre. La presentació de la reforma no va comportar gairebé cap sorpresa. Els puntals del polèmic text són: la conversió de l’actual sistema de 42 règims de cotització (en què algunes professions disposen de condicions especials de jubilació) en un únic sistema universal per punts. El càlcul de la jubilació a partir dels punts acumulats al llarg de tota la carrera, en lloc dels sis últims mesos de salari en el cas dels funcionaris o els 25 millors anys en el sector privat. La introducció d’una edat d’equilibri de jubilació, que premiarà aquells que es retirin més tard i sancionarà els que ho facin abans, encara que es jubilin a partir de l’edat legal (62 anys).
Una de les novetats d’ahir va consistir en la presentació d’un estudi, de 1.000 pàgines, sobre l’impacte de la mesura. D’aquesta manera, l’executiu vol convèncer “del caràcter massivament redistributiu d’aquesta reforma de progrés social”, insistia el primer ministre, Édouard Philippe, en una entrevista al diari La Croix. Resulta curiosa la manera com el macronisme adorna amb adjectius relacionats amb la justícia social una mesura d’inspiració neoliberal, que pot afeblir el sistema públic de jubilació.
La reforma servirà per disminuir la despesa pública destinada a les pensions, de l’actual 14% del PIB a un 12,9% el 2050. I això, unit al probable envelliment de la població, amenaça amb una disminució de les futures pensions.
“És un pla injust”
Segons l’estudi d’impacte fet pel govern, pràcticament tots aquells perfils que es jubilin als 62, 63 o 65 anys hi sortiran perdent amb el nou sistema. Només se’n beneficiaran els que ho facin als 66 o 67 anys. De fet, l’executiu preveu establir “l’edat d’equilibri” de jubilació als 65 anys el 2037 –quan es jubilaran els primers afectats pel nou sistema– i que es perllongarà amb el pas de les dècades. Així, s’allargarà de facto l’edat de jubilació, malgrat la promesa electoral de Macron de no modificar-la més enllà dels 62.
“Aquesta reforma és injusta, farà que treballem més temps”, va lamentar Philippe Martinez, secretari general de la CGT, que, junt amb Force Ouvrière i el sindicat Sud-Solidaires, impulsen les protestes. Entre 1,3 milions de persones (sindicats) i 249.000 (Ministeri de l’Interior) van manifestar-se ahir arreu del territori. Una altra jornada nacional de mobilització superior a la de la setmana passada, en què havia decaigut força, sense assolir la forta presència de manifestants del 5 de desembre.
“S’està produint una convergència de lluites. Hem estat la locomotora de la mobilització i ara veiem com s’hi estan afegint nous sectors”, va defensar Charlotte Deletre, de 27 anys, una maquinista present a la manifestació a París que va estar 45 dies en vaga il·limitada. Aquesta setmana s’ha acabat pràcticament l’aturada en els transports, la més llarga en la història recent de França. Tanmateix, bloquejos als ports, en centrals nuclears, talls d’electricitat focalitzats o mediàtiques accions d’advocats o professors han pres el relleu. Unes iniciatives de menor impacte econòmic, però de gran repercussió mediàtica.
El veneçolà Guaidó, rebut a l’Elisi
Enric BonetEmmanuel Macron es va reunir ahir a la tarda a París amb Juan Guaidó, l’autoproclamat president de Veneçuela. Després de la seva trobada dimarts a Londres amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu pas abans-d’ahir pel Fòrum de Davos, el dirigent veneçolà va obtenir el reconeixement de ser rebut al Palau de l’Elisi. La trobada amb Macron va celebrar-se, però, a porta tancada i sense una roda de premsa conjunta entre tots dos dirigents. L’escala parisenca de Guaidó va tenir lloc la vigília del seu aterratge avui a Madrid, on Pedro Sánchez ha desestimat reunir-se amb ell, una decisió criticada tant per la dreta espanyola com per Felipe González, que el considera “l’únic” dirigent legítim de Veneçuela.