Eurecat desenvolupa un implant biofotònic
El centre tecnològic, dins del consorci Optogenerapy, ha desenvolupat el primer implant biofotònic per administrar proteïnes a pacients amb esclerosi múltiple
El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat, dins del consorci Optogenerapy, el primer implant biofotònic subcutani, basat en la tecnologia optogenètica, per administrar dos de proteïnes terapèutiques a pacients amb esclerosi múltiple.
El dispositiu, que ja ha estat validat en la fase preclínica, incorpora un circuit electrònic imprès que activa una font de llum que controla la producció de proteïnes terapèutiques per part d’unes cèl·lules modificades genèticament, i que estan confinades dins l’implant.
Qualitat de vida.
Els investigadors han desenvolupat un procés innovador de fabricació industrial per microinjecció i una font de llum miniaturitzada i sense fil que permet un rendiment òptic autònom. L’ús d’electrònica impresa “ha permès desenvolupar un dispositiu lleuger i confortable, que prioritza l’ergonomia”, explica el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.
“L’expertesa d’Eurecat en l’àmbit de la Plastrònica, que integra electrònica i materials avançats, obre la porta a les empreses desenvolupadores de dispositius mèdics a innovar en aquest àmbit”, subratlla el director de la Unitat de Materials Plàstics d’Eurecat, Enric Fontdecaba.
El consorci Optogenerapy, liderat per Eurecat, està format per onze socis de set països europeus, entre centres de recerca, universitats i empreses especialitzades, entre les quals es troben dues spin-offs d’Eurecat, Neos Surgery i Ultrasion; la universitat suïssa ETHZ, la universitat Politècnica Lodzka i la universitat Erasmus de Rotterdam; les empreses GeneXplain i ASE Optics Europe; i l’institut de recerca INSERM i l’organisme de normalització espanyol UNE. L’empresa Boston Scientific, que forma part del consorci, està treballant per portar el producte al mercat.
Optogenerapy, ha tingut una durada de 37 mesos, ha comptat amb un pressupost de 6,2 milions d’euros i ha estat cofinançat per la Comissió Europea amb 4.777.258 euros, dins del programa Horizon 2020.