Salut

L’OMS declara l’emergència

L’organisme de l’ONU tem que l’epidèmia sigui difícil de controlar en països amb sistemes sanitaris més febles que el xinès

El nombre d’afectats pel coronavirus ja ha superat el d’infectats per la SARS el 2003

L’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) va decla­rar ahir l’emergència inter­na­ci­o­nal en vista de la ràpida expansió del coro­na­vi­rus de Wuhan, a la Xina. “La raó prin­ci­pal no és el que passa a la Xina, sinó el que passa en altres països”, va argu­men­tar el direc­tor gene­ral de l’OMS, Tedros Adha­nom Ghe­breye­sus, després de la reunió dels quinze experts del comitè d’emergència reu­nits ahir a Gine­bra. La decisió de l’OMS farà aug­men­tar la coor­di­nació entre totes les xar­xes sanitàries esta­tals del món per incre­men­tar les mesu­res de pre­venció i homo­geneïtzar pro­gra­mes de trac­ta­ment, qua­ran­tena i cons­ci­en­ci­ació.

La decla­ració de l’OMS arriba després que la set­mana pas­sada un comitè d’emergència d’aquest orga­nisme con­si­derés que encara era “massa aviat” per decla­rar una alerta glo­bal, ja que ales­ho­res l’epi­cen­tre de l’epidèmia es man­te­nia a la ciu­tat cen­tral xinesa de Wuhan i els casos a l’estran­ger eren de per­so­nes pro­ce­dents d’aquest focus.

L’OMS res­pon així al crei­xent nom­bre de casos fora de la Xina (68 en 15 països, segons les últi­mes dades de l’orga­nisme de l’ONU) i que diver­sos d’aquests ja s’han diagnos­ti­cat en per­so­nes que no van estar al país asiàtic, sinó que van ser con­ta­gi­a­des per paci­ents que pro­ce­dien de la Xina.

Per decla­rar una emergència inter­na­ci­o­nal, l’OMS exi­geix tres cri­te­ris: que es tracti d’un esde­ve­ni­ment extra­or­di­nari, que cons­ti­tu­eixi un risc de ràpida expansió en altres països i que reque­reixi una res­posta coor­di­nada inter­na­ci­o­nal. En el pas­sat, l’OMS ha decla­rat aquest tipus d’emergència en cinc oca­si­ons: davant el brot de grip H1N1 (2009), els de l’Ebola a l’Àfrica Occi­den­tal (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), el de pòlio el 2014 i el del virus zika el 2016.

La infecció del coro­na­vi­rus va arri­bar ahir a 8.100 per­so­nes, una xifra que supera la d’infec­tats per l’epidèmia de la SARS. La immensa majo­ria de les infec­ci­ons es van pro­duir en un mer­cat il·legal d’ani­mals a la ciu­tat de Wuhan i el virus ja ha cos­tat la vida de 170 per­so­nes, segons els dar­rers balanços ofi­ci­als. A més, s’han produït més d’un cen­te­nar de casos en altres països.

La decla­ració de l’OMS suposa un cop per a l’orgull de la Xina, que asse­gura que té prou capa­ci­tat per posar fi al virus, però també per a la seva eco­no­mia i, de retruc, les finan­ces inter­na­ci­o­nals. La SARS, també ori­ginària de la Xina, va pro­vo­car la mort de prop de 800 per­so­nes i s’estima que va cos­tar a l’eco­no­mia inter­na­ci­o­nal uns 30.000 mili­ons d’euros, un 0,1% del PIB mun­dial del 2003. Des d’ales­ho­res, la Xina ha gua­nyat encara més pes en l’eco­no­mia glo­bal.

L’expansió del coro­na­vi­rus ha obli­gat les auto­ri­tats xine­ses i les d’altres països a pren­dre mesu­res dràsti­ques per mirar de fre­nar l’epidèmia. A la província xinesa de Hubei, de la qual Wuhan n’és la capi­tal i on hi ha hagut gai­rebé totes les morts, uns sei­xanta mili­ons de per­so­nes viuen con­fi­na­des a casa, i només en sur­ten amb una màscara de pro­tecció posada.

Austràlia, Corea del Sud, Sin­ga­pur, Nova Zelanda i Indonèsia han posat les per­so­nes eva­cu­a­des en qua­ran­tena durant almenys dues set­ma­nes, men­tre que als Estats Units i al Japó es duu a terme un aïlla­ment més curt i volun­tari. Tres dels 206 japo­ne­sos eva­cu­ats dime­cres estan infec­tats i dos d’aquests no havien pre­sen­tat símpto­mes. El dar­rer país a infor­mar d’una per­sona amb el coro­na­vi­rus és l’Índia, on un estu­di­ant va ser con­ta­giat a la Uni­ver­si­tat de Wuhan.

A tot això cal sumar-hi que les auto­ri­tats sanitàries dels Estats Units van con­fir­mar ahir que s’ha produït el pri­mer cas de con­tagi local de coro­na­vi­rus de Wuhan al país. Els Cen­tres per al Con­trol i Pre­venció de Malal­ties (CDC) van indi­car que es tracta d’una per­sona que vivia amb una dona de Chi­cago que havia viat­jat a Wuhan. El nou infec­tat és la pare­lla del segon dels cinc casos con­fir­mats de paci­ents amb el coro­na­vi­rus als Estats Units, que fins ara eren per­so­nes que havien viat­jat a la Xina abans de pre­sen­tar símpto­mes quan havien tor­nat al país, segons van indi­car res­pon­sa­bles dels CDC i del Depar­ta­ment de Salut de l’estat d’Illi­nois.

LES XIFRES

8.100
persones
han estat infectades pel coronavirus arreu del món, segons les darreres xifres oficials.
68
casos
d’infecció pel coronavirus s’han produït fora de la Xina. La immensa majoria han estat a Wuhan.

Els espanyols viatgen a Madrid

El govern espanyol està enllestint el dispositiu d’acollida de la vintena de ciutadans de l’Estat atrapats a la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre del brot del nou coronavirus, del qual ja hi ha 8.100 casos confirmats i ha causat 170 morts. Es preveu que les persones evacuades arribaran a l’Estat avui.

L’avió en el qual viatjaran els espanyols, juntament amb ciutadans de França, el Regne Unit i altres països europeus, tenia previst sortir de Wuhan ahir a les nou del vespre (hora catalana), segons va confirmar el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab. La seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, va confirmar que està preparant, amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el dispositiu d’acollida dels ciutadans espanyols, dotze dels quals són membres de l’equip tècnic del club de futbol local Wuhan Three Towns. L’avió amb els ciutadans europeus tenia previst fer escala a Londres abans d’aterrar a l’aeroport de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.