Política

El llarg camí del suplicatori

L’eventual retirada de la immunitat és un procés que pot durar mesos i tot just ha començat amb la designació del ponent, l’ultra búlgar Dzhambazki

El mateix dia que es va comunicar la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics, el jutge Pablo Llarena va emetre la tercera euroordre contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. El 2 de gener la justícia belga va deixar en suspensió les dels tres primers, atès el reconeixement com a eurodiputats de Puigdemont i Comín.

Una setmana més tard, Llarena va enviar el suplicatori al Parlament Europeu per treure’ls la immunitat, malgrat que continuarien sent eurodiputats.Però el suplicatori no és immediat, es pot allargar mesos. La comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu tot just va designar dilluns com a ponent l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, del Moviment Nacional Búlgar, soci de govern del primer ministre Boyko Borisov i membre del grup parlamentari dels Conservadors i Reformistes Europeus, del qual formen part els diputats de Vox.

Dzhambazki, que és també excandidat municipal a Sofia, serà l’encarregat de redactar l’informe que recomanarà al ple de la institució si retirar o no la immunitat. Al mateix grup també hi ha el flamenc N-VA, simpatitzant de l’independentisme català. Es posava en marxa així un procés que continuarà amb una o diverses sessions a porta tancada en què l’afer pretesament intern espanyol es debatrà per determinar o no la retirada de la immunitat. Tot plegat culminarà amb una votació en el ple.

Amb l’entrada de Clara Ponsatí a l’eurocambra, és d’esperar que la justícia escocesa segueixi els mateixos passos que la belga i deixi en suspensió la seva euroordre, sempre que el pròxim dia 10 a Estrasburg el president del Parlament Europeu, el socialista italià David Sassoli, actuï, com es preveu, de la mateixa manera que amb Puigdemont i Comín i prengui nota de la seva condició d’eurodiputada.

Si la justícia espanyola persevera en el camí repressiu, el destí de Ponsatí quedarà lligat al suplicatori que reclami al Parlament Europeu també per al seu cas. En aquest context, i ja amb l’exministra socialista Dolores Delgado com a fiscal general, el ministeri públic ha demanat al Suprem que confirmi “l’absoluta idoneïtat” de mantenir les euroordres contra Puigdemont, Comín, Puig i Ponsatí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.