‘Start-ups’: eines d’innovació per a les grans empreses
Estem vivint una època de canvis profunds en el sector tecnològic que ens està fent ser testimonis de la quarta revolució industrial. L’any 2019 ha estat un any d’innovació accelerada i disrupció, tant per al sector tecnològic com per al conjunt de la comunitat empresarial. Nous conceptes com el 5G, la tecnologia blockchain, l’internet de les coses (IOT) i la ja coneguda intel·ligència artificial, no paren de sonar cada cop amb més força. Avenços que fins fa poc semblaven impossibles i que cada vegada són més a prop.
Les organitzacions de tot el món es troben sota una enorme pressió per digitalitzar i modernitzar la seva infraestructura per començar a treballar al núvol amb una gran quantitat de dades. En aquest sentit, el 2020 serà un any clau per adaptar-se a aquesta nova realitat.
Estem a les portes del Mobile World Congress, un dels esdeveniments més importants a escala mundial en el sector de la tecnologia i la innovació. Un congrés que ajunta grans companyies del sector i que destaca per la rellevància que té la marca Barcelona i Catalunya en aquest àmbit. Tant és així, que Barcelona s’ha consolidat com el hub de start-ups més importants del sud d’Europa, i el tercer en tot el continent només al darrere de Londres i Berlín. Un altre bon indicador del bon moment de la ciutat i del territori és l’informe presentat per la Generalitat, en què s’assenyala que a Catalunya el 2018 es van crear 1.301 start-ups i durant el 2019 aquesta xifra va arribar fins a les 1.504. Segons els càlculs econòmics, les inversions en start-ups barcelonines entre el 2015 i el 2019 van suposar un total de 2.748 milions d’euros.
Totes aquestes dades el que fan és destacar un gran valor, que Barcelona i Catalunya aposten de manera clara per la innovació i, en aquest sentit, des del Clúster Digital de Catalunya no volem deixar que aquest gran atribut es perdi.
La innovació és un repte constant, una amiga i una aliada amb la qual podem arribar més lluny que amb cap altre factor si sabem com tractar-la, però també l’espasa de Dàmocles que ens pot deixar fora de joc si no en tenim cura. Per aquest motiu des del Clúster, amb el suport d’ACCIÓ i la gestió de BIBA Partners, estem impulsant el Cluster Open Challenge, una iniciativa amb què volem potenciar la innovació en les mitjanes i grans empreses a través de la col·laboració amb start-ups tecnològiques.
Els objectius del Clúster Digital de Catalunya sempre els hem tingut molt clars, volem ser un eix de trobada per potenciar la innovació en el sector digital i tecnològic per tal de poder oferir més i millors productes i serveis que afavoreixin la societat.
I la iniciativa del Cluster Open Challenge s’imbueix d’aquests objectius com cap altre. Per què les mitjanes i grans empreses, doncs? Perquè al contrari del que molta gent pugui pensar, són les que moltes vegades, a causa del seu volum i del remolí del dia a dia, són incapaces de dedicar tots els esforços que haurien a la innovació, cosa que els fa molt difícil mantenir-se al capdavant i seguir competint amb la resta al màxim nivell. I és precisament en aquest punt on entren les start-ups.
Amb la nostra iniciativa el que volem aconseguir és potenciar les start-ups tecnològiques, que gràcies al seu vessant més trencador i avantguardista estan en ple procés d’innovació, perquè aquestes puguin ajudar les mitjanes i grans empreses en aquestes àrees a què precisament els costa arribar. Per fer això, ens dediquem a identificar els reptes que tenen les empreses participants en el programa per veure què necessiten i com poden col·laborar-hi les start-ups.
Per cada gran companyia, el Clúster Digital i BIBA Venture Partners faran una cerca dins d’un espectre d’entre 2.500 i 4.000 start-ups per tal de poder fer un procés de selecció i presentar les més adequades per a cadascun dels projectes proposats.
A partir d’aquí, el Clúster Digital executarà un procés d’acompanyament per facilitar l’acord de col·laboració entra la mitjana/gran empresa amb l’start-up seleccionada i, també, si cal, un entrenament per aportar les competències necessàries per poder dur a terme aquesta col·laboració.
Un projecte que si es tira endavant i dona fruits, no tan sols ajudaria les grans empreses, sinó que també ajudaria les start-ups a establir-se, a aconseguir estabilitat i fins i tot a arribar a esdevenir el departament d’innovació de les grans companyies amb què han col·laborat.