Política

Itàlia

Trobada de la dreta ultraconservadora internacional

Els ultres lloen Orbán, Reagan i Joan Pau II

L’extrema dreta tradicionalista es reuneix a Roma per parlar de fronteres i identitat nacional i atacar el papa Francesc

Salvini, gran absent d’un congrés en què han participat Marion Marechal i Santiago Abascal

Una part important de l’extrema dreta tradicionalista mundial s’ha reunit aquests dies a Roma en un congrés organitzat per la fundació nord-americana Edmund Burke, que segueix les passes de Steve Bannon. El juliol passat l’acte va celebrar-se a Washington; aquesta vegada s’ha triat un hotel a tocar del Vaticà. La reunió pretenia escenificar una unitat inexistent i, a més, fer visible l’aliança amb els ultraconservadors cristians. Aquests ataquen el papa Francesc contraposant-lo als seus dos predecessors, Karol Wojtyla i Joseph Ratzinger. El títol del congrés era ben eloqüent: Déu, honor, país: el president Ronald Reagan, el papa Joan Pau II i la llibertat de les nacions.

L’acte va tenir un gran absent, Matteo Salvini, i dos grans protagonistes: Georgia Meloni –líder del partit postfeixista Germans d’Itàlia, que sense el soci de la Lliga va poder fer d’amfitriona–, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que va ser el polític més festejat. També hi va participar Marion Marechal Le Pen –molt més tradicionalista que la tia Marine–, que acaba d’obrir una “escola d’elits” a Madrid batejada per membres de Vox. Santiago Abascal també va ser a Roma.

La premsa italiana va especular que el líder de la Lliga no havia anat al congrés perquè es feia en anglès i no el domina, però el cert és que Meloni té millors relacions amb els ultraconservadors cristians que el leghista i, en especial, amb els nord-americans. Davant la manca d’explicacions –Salvini figurava com un dels ponents–, la no aparició del leghista –de campanya a Sicília– va despertar tota mena d’hipòtesis. Per exemple, que per por de ser eclipsat per Meloni, va preferir atraure el focus sobre seu fora del congrés.

Els últims anys, mentre Salvini es concentrava a teixir complicitats amb la Rússia de Vladímir Putin, el líder del partit postfeixista Germans d’Itàlia ha bastit aliances amb l’extrema dreta nord-americana i amb el nucli dur de l’entorn del president dels EUA, Donald Trump. D’aquí a poc, com l’any passat, anirà a la convenció dels conservadors nord-americans. Va ser ella qui va encarregar-se d’inaugurar el congrés. Entre una citació de Joan Pau II, de Ronald Reagan i de l’escriptor J.R.R. Tolkien, la postfeixista va fer una arenga en favor de la sobirania italiana i la de “l’Hongria d’Orbán i la Polònia de Kaczynski”, segons ella “sota l’atac del progressisme europeu”.

El primer ministre hongarès, el càrrec polític més rellevant present en l’acte, no donava l’abast, ahir, a Roma. Tothom l’adulava i s’hi volia reunir en privat. Així ho va fer el primer ministre italià, Giuseppe Conte, però també Salvini, Silvio Berlusconi i Abascal –que va passar pel congrés sense pena ni glòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.