Salut

Cimera científica mundial de l’OMS pel coronavirus

Confusió sobre l’estat de salut del metge que primer va alertar de la malaltia i que se n’ha contagiat

Cada dia es registren milers de casos nous a Wuhan i els 28 hospitals ja no donen a l’abast

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha convocat científics de tot el món que investiguen sobre la malaltia a una reunió a Ginebra. Alguns participaran in situ i d’altres, per videoconferència en la cimera que tindrà lloc dimarts i dimecres vinent. L’objectiu és accelerar el desenvolupament del test de diagnòstic, vacunes i medicaments contra la malaltia. La Xina es manté com a epicentre del virus, amb 28.060 casos. La resta de casos, 225, es reparteixen en vint-i-quatre països. El virus pot causar símptomes que van des del refredat fins a una pneumònia greu, i ja ha matat 564 persones a la Xina i un a Filipines.

D’altra banda, ahir per primera vegada dos nounats van ser diagnosticats per coronavirus. Els nadons van donar positiu pel virus amb només 30 hores de vida en un hospital de Wuhan, la ciutat que ha estat l’epicentre del brot. Tot i que tots dos estan en situació estable i no corren perill, el cas ha despertat l’atenció de la comunitat mèdica internacional, perquè podria indicar la possibilitat de transmissió de la malaltia entre mare i fetus. La mare dels nadons estava infectada pel virus i això també va suggerir una transmissió al ventre matern. Tot i això, els metges no ho han pogut determinar de manera exacta. Hi ha moltes maneres en què els infants podrien haver estat exposats al virus, com per exemple mitjançant la manipulació dels treballadors sanitaris, d’altres mares o de personal mèdic o fins i tot al part.

Els 28 hospitals de Wuhan designats per atendre el coronavirus, amb 8.254 llits en total, són insuficients per als 10.117 casos confirmats fins ahir a la ciutat, segons reconeix el Partit Comunista a la ciutat. Cada dia es registren milers de casos més, encara que el nombre de persones que es curen diàriament també augmenta. Falten mascaretes i material mèdic, i el personal mèdic no té temps de beure, menjar o d’anar al bany perquè no hi ha prou vestits.

L’exposició del personal mèdic va suscitar ahir molta atenció, després que circulés per les xarxes socials la mort de Li Wenlian, un oftalmòleg de 34 anys que va ser qui va donar l’alarma, el 30 de desembre, en detectar set pacients amb un virus similar al SARS. Ell mateix s’ha contagiat i ahir mitjans governamentals el van donar per mort. Hores més tard, l’Hospital Central de Wuhan assegurava que, tot i que està en estat crític, a l’hora de tancar aquesta edició estava viu i feien el possible per salvar-li la vida.

LA XIFRA

45
malalts
al Japó, el segon país amb un major nombre d’afectats pel coronavirus després de la Xina.

Hong Kong obliga a fer la quarantena a qui arribi de la Xina

El govern de Hong Kong va anunciar ahir que, des de principis del cap de setmana, obligaran a fer quarentena a qualsevol persona que entri a la ciutat procedent de la Xina, que durarà els 14 dies d’incubació del virus. La decisió presa pel govern de Carrie Lam s’emmarca en un esforç per disminuir les pors que ha despertat en l’opinió pública de l’excolònia britànica la ràpida propagació del coronavirus dins del seu territori, on ja han detectat almenys 22 casos confirmats.

Lam estava sota pressió de diversos col·lectius professionals i en especial dels mèdics, que van exercir diversos dies de vaga per demanar el tancament de fronteres amb la Xina. Per mirar de calmar els ànims, la setmana passada el govern de Hong Kong ja va suspendre la circulació ferroviària i de ferris, i va reduir a la meitat el nombre de vols procedents de la Xina, però es nega a segellar formalment la frontera amb Pequín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.