Gran angular

Fer aflorar habitatge social

La Generalitat fa seves les solucions de l’activisme als reptes de l’habitatge i enfurisma els col·lectius professionals

El govern critica les ‘fake news’ i diu que té en el punt de mira els fons voltor

La segona va ser la bona, i el 5 de febrer pas­sat, el govern va rebre l’aval par­la­men­tari al decret llei amb què pretén com­ba­tre els pro­ble­mes d’accés a l’habi­tatge, bàsica­ment, en dos fronts: d’una banda, l’emergència de les per­so­nes vul­ne­ra­bles que no tenen llar o s’arris­quen a per­dre-la; d’una altra, l’incre­ment del preu del llo­guer.

El pri­mer intent va ser el març del 2019, però l’exe­cu­tiu va desis­tir en l’últim moment perquè no va tenir prou suport. Aquest cop, Juntsx­Cat, ERC, Comuns i la CUP hi han votat a favor, el PSC s’hi ha abs­tin­gut i Ciu­ta­dans i el PP l’han rebut­jat.

Ha cal­gut fer una nova versió que intro­du­eix algu­nes modi­fi­ca­ci­ons, com ara ampliar el con­cepte d’habi­tatge buit i de la defi­nició de “grans tene­dors” (pro­pi­e­ta­ris), així com l’ampli­ació dels supòsits d’ofe­ri­ment dels pisos al llo­guer social. Són can­vis que van en la línia de les deman­des que es fan des de l’acti­visme social per fre­nar els des­no­na­ments i aug­men­tar l’oferta d’habi­tatge social. No recull, però, la regu­lació dels preus del llo­guer.

Col·lec­tius pro­fes­si­o­nals.

En canvi, el text del decret ha enfu­ris­mat diver­sos col·lec­tius pro­fes­si­o­nals, com els arqui­tec­tes, els advo­cats, els admi­nis­tra­dors de fin­ques, els agents immo­bi­li­a­ris i els pro­mo­tors d’habi­tat­ges, així com la Cam­bra de la Pro­pi­e­tat Urbana, que no han pogut dir-hi la seva ni durant la redacció, ni durant la tra­mi­tació. Ente­nen que “la nor­ma­tiva tras­llada als pro­pi­e­ta­ris pri­vats la res­pon­sa­bi­li­tat política de les admi­nis­tra­ci­ons en matèria d’habi­tatge social i el seu cost”, han dit en un comu­ni­cat con­junt alguns d’aquests col·lec­tius. A més augu­ren que les actu­a­ci­ons acon­se­gui­ran el con­trari d’allò per al qual s’han ideat: la para­lit­zació del mer­cat del llo­guer.

Ocu­pació.

En con­cret, un dels aspec­tes que més crítiques ha sus­ci­tat és el canvi de cri­teri res­pecte a l’ocu­pació il·legal de fin­ques. El decret llei con­si­dera que un habi­tatge està buit -i, per tant, objecte de sanció o d’inter­venció pública- quan roman deso­cu­pat durant més de dos anys, ara bé, “l’ocu­pació sense títol legítim no impe­deix que es pugui con­si­de­rar buit un habi­tatge, lle­vat del cas que la per­sona pro­pietària acre­diti haver ini­ciat les acci­ons judi­ci­als ade­qua­des per a la recu­pe­ració efec­tiva de la pos­sessió abans de com­plir-se el ter­mini per con­si­de­rar l’habi­tatge buit”. “És una regressió res­pecte al que fins ara havia estat el tre­ball del govern de la Gene­ra­li­tat sobre l’ocu­pació con­tra la volun­tat del pro­pi­e­tari”, va lamen­tar Jesús María Sánchez, secre­tari del Col·legi de l’Advo­ca­cia de Bar­ce­lona, que va inter­ve­nir dimarts pas­sat en unes jor­na­des expli­ca­ti­ves de la nor­ma­tiva orga­nit­zada pel Col·legi d’Admi­nis­tra­dors de Fin­ques de Bar­ce­lona-Lleida.

Aquesta mena de llei Òmni­bus, que modi­fica l’arti­cu­lat de diver­ses lleis ja exis­tents sobre la matèria, esta­bleix que man­te­nir una pro­pi­e­tat buida viola el “dret social” de l’habi­tatge i fixa san­ci­ons coer­ci­ti­ves de 1.000 euros cada mes amb un import màxim del 50% del preu esti­mat de l’habi­tatge. També es pot deter­mi­nar que l’habi­tatge ha estat expro­piat forçosa­ment.

Grans teni­dors.

Un altre tema espinós és que pas­sen a ser con­si­de­rats grans teni­dors els pro­pi­e­ta­ris pri­vats amb més de quinze habi­tat­ges en car­tera. I, per tant, tenen l’obli­gació de posar pisos a dis­po­sició de les neces­si­tats soci­als. També s’imposa la reno­vació pre­cep­tiva de con­trac­tes per a per­so­nes vul­ne­ra­bles. Els admi­nis­tra­dors de fin­ques han posat el crit al cel. “El 94% del mer­cat de llo­guer d’habi­tat­ges està en mans de petits inver­sors, només neces­si­ten una mica de ren­di­bi­li­tat i segu­re­tat per llo­gar, per què l’admi­nis­tració no els escolta?”, ha lamen­tat Enri­que Ven­drell, vice­pre­si­dent del Col·legi.

Jaume Fornt, direc­tor adjunt de l’Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya, ha qua­li­fi­cat algu­nes inter­pre­ta­ci­ons de la norma de “fake news” i ha asse­gu­rat que l’admi­nis­tració té en el punt de mirar la borsa de pisos here­tada de la crisi immo­biliària i avui dia en mans de les enti­tats finan­ce­res i, sobre­tot, dels fons d’inversió. Fornt ha asse­gu­rat que l’admi­nis­tració rep mol­tes peti­ci­ons de des­no­na­ment i que acon­se­gueix fre­nar-ne la mei­tat (4.000 l’any): “La situ­ació és crítica i com­plexa i per això fem el que fem”, es va jus­ti­fi­car.

El decret llei també blinda l’habi­tatge de pro­tecció ofi­cial, per tal que no dei­xin de ser-ho. No obs­tant això, la pro­ducció és escassa, i això limita les pos­si­bi­li­tats de l’admi­nis­tració d’ampliar el parc públic d’habi­tatge. Una de les mesu­res per aug­men­tar-lo i dedi­car-lo a fina­li­tats soci­als és el tan­teig i retracte, que el decret llei amplia en els ter­mi­nis d’apli­cació a dotze anys.

El text apro­vat no recull la limi­tació del preu del llo­guer en deter­mi­na­des zones. En canvi, sí que esta­bleix l’obli­ga­to­ri­e­tat -san­ci­o­na­ble si no es com­pleix- de posar l’índex de referència de preus de llo­guer en els anun­cis de l’oferta i en el con­tracte d’arren­da­ment. A més, els arren­da­dors que llo­guin per sobre no podran bene­fi­ciar-se d’aju­des públi­ques de foment del llo­guer.

La forma.

El decret llei també és objecte de crítiques per aspec­tes més aviat for­mals i de dret. En pri­mer lloc, perquè s’ha esco­llit un pro­ce­di­ment d’urgència per a una reforma legis­la­tiva d’enver­ga­dura. També hi ha veus que qüesti­o­nen la cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat pel fet que limita el dret de pro­pi­e­tat en favor de la funció social de l’habi­tatge que, en tot cas, obliga l’admi­nis­tració a l’hora de des­ti­nar-hi recur­sos però no el pro­pi­e­tari pri­vat. I sobre­tot, perquè difícil­ment podrà atu­rar actu­a­ci­ons judi­ci­als, com ara els des­no­na­ments, i només es que­darà en la via admi­nis­tra­tiva.

LES XIFRES

15%
d’habitatge social.
Aquest és el percentatge del parc d’habitatge que es vol destinar a polítiques socials. Actualment, només representa el 2% del total, molt lluny del que tenen els països de l’entorn.
5%
de lloguer social.
La normativa aspira a fer créixer el lloguer social fins que representi el 5% del parc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.