Política

Pressupostos encarrilats amb l’enigma de la data electoral

Els vots a favor de JxCat i ERC, i l’abstenció dels comuns, permet continuar la tramitació dels comptes en tombar totes les esmenes a la totalitat

S’aprova també la llei de mesures fiscals

La Gene­ra­li­tat tor­narà a tenir uns pres­su­pos­tos actu­a­lit­zats després de la pròrroga dels comp­tes del 2017 dels dar­rers exer­ci­cis. Com era pre­vi­si­ble. l’acord entre JxCat, ERC i CatECP es va visu­a­lit­zar en la sessió plenària d’ahir en rebut­jar les esme­nes a la tota­li­tat pre­sen­ta­des per Cs, el PSC, la CUP i el PP i pos­si­bi­li­tar d’aquesta manera que la prin­ci­pal eina política del país, que pre­veu 3.070 mili­ons per a des­pesa social, 4.174 mili­ons d’ingres­sos, una xifra glo­bal de 42.179,2 mili­ons i un 25,7% més d’inver­si­ons, con­tinuï el tràmit par­la­men­tari amb les esme­nes per sec­ci­ons i el retorn a la comissió per ela­bo­rar el dic­ta­men que ha de per­me­tre apro­var-lo defi­ni­ti­va­ment en un altre ple el 18 de març. I en l’horitzó hi que­darà només saber la data en què el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, con­vo­carà les elec­ci­ons, si a la pri­ma­vera o a la tar­dor, després que dimarts la por­ta­veu del govern, Merit­xell Budó, obrís la porta a la pos­si­bi­li­tat que no es con­vo­quin imme­di­a­ta­ment un cop apro­vats els comp­tes. El ple també va donar el vis­ti­plau, ja al ves­pre, a la llei de mesu­res fis­cals, finan­ce­res i admi­nis­tra­ti­ves i del sec­tor públic, a més de l’impost sobre les ins­tal·laci­ons que inci­dei­xen en el medi ambi­ent.

El pre­si­dent Torra va fer la pri­mera inter­venció al ple abans que ho fes el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès com a con­se­ller d’Eco­no­mia, per defen­sar la neces­si­tat d’uns pres­su­pos­tos mal­grat no ser els que tin­dria un estat inde­pen­dent, i recor­dar que Cata­lu­nya va tan­car el 2019 amb un crei­xe­ment del PIB del 2%, es van crear 18.000 empre­ses i que la taxa d’atur és la més baixa en molts anys. En les inter­ven­ci­ons d’Ara­gonès de rèplica i con­trarèplica va reconèixer que no eren els comp­tes ide­als, va acu­sar sobre­tot el PSC i la CUP de no pri­o­rit­zar “la millora del dia a dia” de la ciu­ta­da­nia recor­dant-los que tres de cada qua­tre euros dels comp­tes es des­ti­nen a polítiques soci­als. Per això els va cri­ti­car que pri­o­rit­zin la “ines­ta­bi­li­tat i el des­go­vern per interes­sos elec­to­rals”.

Esme­nes tom­ba­des

De fet, tot i ins­tar-los a reti­rar les esme­nes a la tota­li­tat, ni Cs, el PSC, la CUP ni el PP no ho van fer, però tam­poc es van apro­var. Durant el debat, el dipu­tat de Cs José María Cano va cen­su­rar que els números no recu­llen cap dels “pro­ble­mes reals” de la ciu­ta­da­nia, i va cri­ti­car les par­ti­des de des­pesa en les dele­ga­ci­ons a l’exte­rior, fet que Ara­gonès va apro­fi­tar per retreure’ls fer una esmena basada en la “ide­o­lo­gia”, ja que a Anda­lu­sia, on gover­nen “amb l’extrema dreta més fei­xista d’Europa”, tenien més dele­ga­ci­ons i ho con­si­de­ra­ven “un èxit” i no “mal­ver­sació”. El debat amb la soci­a­lista Alícia Romero, que va qua­li­fi­car el pres­su­post de “dece­be­dor” en arri­bar “tard i mala­ment”, es va cen­trar en la no assistència d’Ara­gonès al Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera, però també es van retreure mútua­ment la nul·la volun­tat de nego­ciar els comp­tes. El vice­pre­si­dent li va repli­car que no havien fet cap pro­posta i que es van aixe­car de la taula, men­tre que Romero li va con­tes­tar que van assis­tir a una pri­mera el 3 de setem­bre i “després no ens van voler més a la taula”.

Cons­ci­ent que en el debat els recor­da­rien que van donar suport als pres­su­pos­tos del 2017, la dipu­tada de la CUP Maria Sir­vent va adver­tir que ales­ho­res, tot i con­si­de­rar-los “anti­so­ci­als”, ho van fer perquè era “impres­cin­di­ble per tirar enda­vant el referèndum”. Però va jus­ti­fi­car la nega­tiva als actu­als perquè es pri­o­rit­zava el prag­ma­tisme i l’esta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal a l’Estat per davant de l’“auto­de­ter­mi­nació”. El PP, en boca de Santi Rodríguez, va cri­ti­car que, un cop tret l’“embol­call i el lla­cet”, eren els matei­xos del 2017, “gas­tant més, però mala­ment”. Afir­mació a la qual Ara­gonès va repli­car que si con­si­de­rava poc un incre­ment de 3.000 euros més.

LES FRASES

No és un pressupost de govern sinó de país. Va més enllà de les forces polítiques
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT I I CONSELLER D’ECONOMIA
No tenim cap problema amb la ideologia sinó amb la insolidaritat
José María Cano
DIPUTAT DE CIUTADANS
La modificació del reglament no ens permetrà presentar esmenes rellevants
Alícia Romero
DIPUTADA DEL PSC

Els comuns reparteixen dards a govern i oposició

Tot i no intervenir en el debat pressupostari fins ben entrada la tarda, la presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, va retreure al vicepresident que “vengui com un èxit” el que la seva formació va plantejar en les 25 reunions per negociar els comptes i que van representar la reversió de les retallades, “l’única línia vermella” que tenien. I va posar d’exemple el finançament de les escoles bressol, la rebaixa del 30% de la taxa d’universitats, la contractació de 1.400 places sanitàries per reduir les llistes d’espera, el retorn de part de les pagues extres als funcionaris o haver duplicat les beques menjador, entre d’altres. Els comuns es van defensar dels diferents atacs de les altres formacions per haver pactat amb el govern defensant a la vegada les eleccions. Per Albiach, un any més sense pressupost hauria estat nefast per a Catalunya, calia superar el bipartidisme, “la política de trinxeres”, “blindar els serveis públics i prioritzar la despesa per reforçar el benestar” de la ciutadania, i va recordar que a JxCat no els agradava algunes de les modificacions que havien proposat. En aquest sentit, va afegir Albiach, aquests eren un comptes que significaven “la primera pedra” d’un nou “horitzó” per a Catalunya i d’“un govern progressista” davant de l’actual, que estava “esgotat”. I va lamentar que no haguessin participat en la seva elaboració els diputats de la CUP, que sí que van donar suport als del 2017, quan aquests “van més enllà” i que amb les seves aportacions “encara serien millors”. El mateix retret va llançar al PSC, acusant-los d’electoralisme en un context que vol superar un època de bloqueig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.