Política

El Tribunal Europeu de Drets Humans exculpa ara Espanya de dues “devolucions en calent” a la tanca de Melilla

L’alt tribunal d’Estrasburg havia condemnat l’Estat, però el govern de Rajoy va recórrer el cas a la sala gran

Amnistia Internacional veu l’aval del TEDH a les devolucions en calent d’Espanya com “un cop als drets dels refugiats”

El Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) ha excul­pat Espa­nya de dues “devo­lu­ci­ons en calent” a la tanca de Meli­lla.

L’alt tri­bu­nal d’Estras­burg havia con­dem­nat l’Estat espa­nyol l’octu­bre del 2017, però el govern de Mari­ano Rajoy va recórrer el cas a la sala gran de la ins­ti­tució, que ara li ha donat la raó.

Aquesta màxima instància ha conclòs que no es van vio­lar els drets fona­men­tals de dos ciu­ta­dans de Mali i Costa d’Ivori que la Guàrdia Civil va retor­nar al Mar­roc després de sal­tar la tanca de Meli­lla sense iden­ti­fi­car-los. El TDEH con­si­dera que tots dos “no van uti­lit­zar les vies d’entrada ofi­cial que exis­tien per entrar al ter­ri­tori espa­nyol legal­ment” i, per això, creu que les devo­lu­ci­ons van ser “con­seqüència de la seva con­ducta”.

Els dos afec­tats van denun­ciar al TEDH el 2015 la irre­gu­la­ri­tat d’aquesta expulsió col·lec­tiva per part de les auto­ri­tats espa­nyo­les. El 3 d’octu­bre del 2017, el TEDH de manera unànime els hi va donar la raó argu­men­tant que el Con­veni Euro­peu de Drets Humans pro­hi­beix les expul­si­ons col·lec­ti­ves d’estran­gers.

Poc després, però, el govern de Mari­ano Rajoy va recórrer la decisió exi­gint que la sala gran del TEDH exa­minés el cas. Ara, la sala gran del TEDH cons­tata que Espa­nya va esta­blir el 2014 una ofi­cina per regis­trar peti­ci­ons de refu­gi­ats a Beni Enzar, una loca­li­tat mar­ro­quina fron­te­rera amb Meli­lla i el TEDH no veu motius per dub­tar que exis­tia “una pos­si­bi­li­tat real” per fer aques­tes sol·lici­tuds i que “només el fet” que se’n pre­sen­tes­sin poques no sig­ni­fica que l’estat espa­nyol no pro­por­cionés un accés “efec­tiu” a la seva ofi­cina d’asil al Mar­roc.

Amb tot, el TEDH remarca que aquesta sentència “no qüesti­ona l’ampli con­sens inter­na­ci­o­nal” que els estats han de com­plir amb el prin­cipi de “no-devo­lució”. Aquest prin­cipi del dret inter­na­ci­o­nal garan­teix que cap estat pot retor­nar a ningú al seu país d’ori­gen quan hi ha motius sufi­ci­ents per creure que la seva vida pot estar en perill.

D’altra banda, Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha asse­gu­rat que l’aval del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans a dues devo­lu­ci­ons en calent rea­lit­za­des per Espa­nya és “un cop als drets dels refu­gi­ats i dels immi­grants”. La inves­ti­ga­dora sobre aquest tipus de drets de l’ONG, Anna Shea, veu la sentència d’aquest dijous “molt dece­be­dora”. “Les per­so­nes han de tenir accés als pro­ce­di­ments d’asil i a recórrer qual­se­vol decisió inde­pen­dent­ment de com hagin entrat al país”, ha defen­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.