Política

Aval judicial a les devolucions en calent

El tribunal d’Estrasburg rectifica i legitima l’expulsió de dos immigrants a Melilla

Dona la raó a l’Estat espanyol

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va avalar ahir les anomenades “devolucions en calent” d’immigrants després de saltar la tanca de Melilla, en una resolució que pot implicar repercussions immediates en la política migratòria dels països europeus. La Gran Sala del TEDH –la més alta instància del tribunal, davant la qual no es pot interposar recurs– va dictar, per unanimitat, a favor de l’Estat espanyol en el cas de dos immigrants de Mali i la Costa d’Ivori que van ser expulsats al Marroc després d’entrar il·legalment a l’enclavament espanyol de Melilla l’agost del 2014.

El tribunal europeu va rectificar així la seva sentència de l’octubre del 2017, en què havia condemnat l’Estat espanyol per aquesta “expulsió de caràcter col·lectiu”, contrària al Conveni Europeu de Drets Humans, “sense cap mesura administrativa o judicial prèvia”. Ara, la Gran Sala, de disset jutges, conclou que els dos demandants, el malià N.D. i l’ivorià N.T., “es van posar en una situació d’il·legalitat”, en accedir “a llocs no autoritzats, en un grup nombrós, aprofitant l’efecte massiu i recorrent-hi per força”.

Entén que “van decidir no utilitzar les entrades legals existents que els permetessin accedir de manera regular al territori espanyol”. La resolució afegeix que l’absència d’una decisió individual d’expulsió “es pot imputar al fet que els demandants no van utilitzar els procediments d’entrada oficials existents a aquest efecte i que, per tant, és la conseqüència del seu propi comportament”. En aquest sentit, el tribunal “no pot fer responsable l’Estat de l’absència a Melilla d’una via de recurs legal que els hauria permès recórrer contra l’expulsió”.

La falta d’un recurs contra l’expulsió “no constitueix per si mateix una violació de l’article 13 del conveni”, un article que garanteix el dret a un recurs efectiu, que va ser desestimat, igual que l’article 4 del protocol 4, que prohibeix les expulsions col·lectives.

LA XIFRA

5.000
euros
hauria hagut de pagar l’Estat espanyol a cadascun dels dos immigrants sense la nova resolució del tribunal.

Segon canvi de parer en només quatre mesos

Amb la d’ahir ja és la segona vegada en quatre mesos que la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) canvia el signe d’una sentència que condemnava l’Estat espanyol i conclou que no va haver-hi vulneració del Conveni de Drets Humans. L’octubre passat, la Gran Sala va avalar l’Estat espanyol davant la queixa de cinc caixeres acomiadades després d’haver estat filmades amb càmera oculta quan robaven. Vint-i-un mesos abans, la sala havia condemnat l’Estat espanyol per falta de ponderació entre el dret a la privacitat i el de la propietat.

Contra la resolució d’avui no hi ha cap possibilitat de recurs, per la qual cosa l’Estat espanyol no haurà d’indemnitzar amb 5.000 euros cadascun dels demandants com hauria correspost si la Gran Sala no hagués esmenat la resolució anterior.

El TEDH té pendents dues demandes semblants contra l’Estat espanyol, presentades els anys 2015 i 2017 per tres subsaharians, que al·leguen expulsió col·lectiva “amb maltractaments” i sense possibilitat de recurs a Melilla i Ceuta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.