Salut

Les multinacionals reobren les fàbriques a la Xina

La UE aportarà diners per la repatriació dels europeus a bord del creuer “Diamond Princess”, que aquí faran una nova quarantena

Xina supera ja els 2.000 morts, però baixen els nous contagis

Les fàbriques i comerços de les principals empreses nacionals i internacionals comencen a obrir progressivament les portes després de les vacances del cap d’any xinès del gener passat. Unes vacances allargades per la cautela suscitada pel brot de coronavirus, que aleshores era incipient. Els fabricants de vehicles també van veure’s obligats a aturar la producció a causa del coronavirus. Audi ha anunciat que va obrir la seva planta de producció dilluns passat. Toyota, General Motors i Fiat Chrysler també han començat els processos per reiniciar les línies de producció o, en algun cas, reobrir plantes. La japonesa Toyota va informar que dilluns passat van obrir dues instal·lacions i el portaveu de General Motors, Jim Cain, assegurava que la seva empresa havia començat a reiniciar la producció a cadascuna de les seves quinze instal·lacions a la Xina. General Motors creu que el procés de reinici de les plantes es farà al cap de dues setmanes. Per la seva banda, Ford Motor i la constructora automobilística xinesa Geely també van indicar que havien començat a trucar als treballadors per anar a la feina la setmana passada, tot i que continuaran vigilant-ne de prop la salut.

Les oficines corporatives i centres de contacte d’Apple a la Xina ja romanen oberts, i ara ho faran els punts de venda: “Estem reobrint gradualment les nostres botigues al detall i ho continuarem fent de manera constant i segura com puguem”, va assegurar la companyia tecnològica.

Malgrat això, l’epidèmia, però, no s’ha aturat i continua l’expansió fora la Xina continental. A Hong Kong, es va registrar ahir la seva segona víctima - un home de 70 anys- per coronavirus des de l’inici del brot. L’antiga colònia ha confirmat 62 persones que han contret la malaltia, des de l’inici del brot fins avui.

Els més de 2.500 passatgers del creuer “Diamond Princess”, confinat al port japonès de Yokohama en detectar-se un cas positiu, van començar a desembarcar ahir. La UE va anunciar ahir que n’assumirà el cost de la repatriació dels europeus, dels quals els propers dies se’n sabrà exactament el nombre i la nacionalitat. Un cop arribi a la UE hauran de sotmetre’s a una nova quarantena.

El nombre de morts a la Xina va augmentar de 136 persones, situant-se en 2.006 víctimes. Fora de l’epicentre de la malaltia, a Hubei, s’acumulen ja 15 dies seguits a la baixa: ahir es van registrar 56 casos, lluny dels 890 detectats el 3 de febrer. En el global del país, no es va arribar als dos milers de nous infectats per segon dia consecutiu, dels quals 1.693 eren a Hubei.

Front diplomàtic

Pequín està aterrit que la gestió de l’epidèmia l’aïlli internacionalment. Segurament per això, el govern va minimitzar l’anunci de Rússia de no deixar entrar ciutadans xinesos a partir d’avui per impedir la propagació del virus: “Rússia ha emfatitzat que dona suport fermament a la lluita de Xina contra l’epidèmia, ens ha ofert molt ajut, però al mateix temps ha pres algunes mesures restrictives d’acord amb les seves necessitats... Són temporals”, assegurava el portaveu Geng Shuang. En un intent de controlar el flux informatiu, la Xina ha expulsat tres periodistes de The Wall Street Journal que havien publicat un article crític amb la gestió de l’epidèmia amb el títol: “Xina, el vertader malalt d’Àsia”, qualificat pel govern de “racista”.

LES XIFRES

75.199
casos
confirmats de coronavirus a tot el planeta, després de registrar-se una de les dades més baixes des de gener.
80
per cent
dels casos són lleus, i sols el 2% acaba sent mortal, segons l’OMS.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.