Política

Cop de porta als immigrants

El govern de Johnson vetarà l’entrada al país als treballadors no qualificats i que no parlin l’anglès

Els empresaris i l’oposició laborista avisen que les noves mesures perjudicaran l’economia britànica

El govern britànic va presentar ahir el nou sistema d’immigració de punts, que entrarà en vigor a partir del pròxim 1 de gener, quan es produeixi definitivament el Brexit, i va confirmar que els ciutadans europeus que vulguin anar a treballar al país seran tractats igual que els de la resta del món.

No rebran visats els que no estiguin qualificats i que no parlin anglès. Amb l’anunci, va rescatar el missatge principal del referèndum de 2016 sobre la permanència a la Unió Europea (UE): recuperar el control de les fronteres i reduir la immigració.

Segons va explicar la ministra de l’Interior, Priti Patel, amb aquest nou sistema, Londres intentarà posar fi a la dependència de la “mà d’obra barata europea” i es premiarà els treballadors qualificats.

També va dir que les empreses britàniques hauran de preparar els treballadors britànics per ocupar les vacants que deixaran els europeus. Patel va explicar que hi ha 8,4 milions de britànics entre els 16 i els 64 anys –un 20% de tota la mà d’obra en edat de treballar– que són “econòmicament inactius” i que podrien ser formats per ocupar les vacants en els sectors dependents dels europeus.

“És hora que les empreses comencin a invertir en treballadors britànics”, va remarcar, tot i que el percentatge d’atur al país és de només un 4% i que una empresa com ara la cadena de cafeteries Pret a Manger va revelar que un 65% dels seus empleats són comunitaris i que només un 2% de les sol·licituds de feina provenen de britànics.

“No continuarem sent una via perquè entrin al país els treballadors poc qualificats”, va ressaltar Patel. L’objectiu del govern, va insistir la ministra, és que les empreses mirin més els treballadors nacionals abans que els estrangers.

El document, de deu pàgines, explica que es tancaran les fronteres als treballadors no qualificats i que no parlin anglès, que tothom que vulgui treballar al Regne unit haurà de tenir un salari mínim de 30.600 euros anuals i, en el cas de sectors concrets amb escassetat de mà d’obra, com ara la infermeria, 24.500 euros.

Cura de la gent gran

També que no es permetrà als nous estrangers que hi vagin ser autònoms i hauran de treballar per a empreses britàniques; que no s’acceptarà més el DNI a les duanes per evitar falsificacions, i que les titulacions dels aspirants a aconseguir els visats hauran de ser convalidades al Regne Unit.

El sector empresarial no va rebre gaire bé les mesures. Tom Hadley, el director de la confederació de reclutament de personal, que representa més de 3.500 empreses de selecció de persones, va declarar que “els llocs de treball que el govern considera poc qualificats són vitals per al creixement del benestar i de les empreses”. I hi va afegir: “Necessitem tenir accés a treballadors que tinguin cura de la nostra gent gran, que construeixin cases i que mantinguin l’economia forta.”

Per la seva banda, la directora general de la patronal, Carolyn Fairbairn, va beneir la decisió d’eliminar la limitació del nombre de persones qualificades que era la voluntat inicial del govern, però va advertir que alguns sectors depenen de la mà d’obra estrangera. “Amb el nivell d’atur baix que tenim, els sectors de l’hostaleria i la restauració, la construcció i la cura de persones seran els més afectats”, va afirmar Fairbairn.

Les mesures també van ser durament criticades per l’oposició laborista. La responsable d’Interior, Diane Abbott, va avisar que “serà difícil atraure treballadors enmig d’aquest ambient tan hostil”. El Ministeri de l’Interior estima que el 70% dels europeus que estan treballant ara al Regne Unit no assolirien els requisits per obtenir els visats d’acord amb el nou sistema. En total hi ha 3,2 milions d’europeus residint al país i la majoria ja han sol·licitat el settle status o permís de residència permanent per continuar vivint al país amb els mateixos drets. El nou sistema posarà fi, a partir de l’1 de gener, a la tradició dels joves catalans i europeus d’anar al Regne Unit per fer de cambrer, d’au-pair, treballar en un hotel durant un temps o a buscar-se la vida.

LES XIFRES

30.600
euros anuals
haurà de guanyar, com a mínim, qualsevol estranger per poder treballar al Regne Unit.
24.500
euros anuals
serà el salari mínim en sectors amb escassetat de mà d’obra, com ara la infermeria.

Subjectes al sistema de punts

Daniel Postico

Qualsevol ciutadà europeu que vulgui treballar al Regne Unit haurà d’obtenir com a mínim 70 punts i serà equiparat als de la resta del món. Hi haurà dos criteris per aconseguir aquesta puntuació: uns d’obligatoris i uns d’opcionals. Els criteris obligatoris permetran acumular 50 punts. Es valorarà tenir una oferta de treball d’una empresa certificada (20 punts), que l’oferta estigui al nivell de les seves aptituds (20) i que parli l’anglès (10). Pel que fa als criteris addicionals, es valorarà el nivell educatiu que tingui. Si posseeix un doctorat relacionat amb la feina que ha de fer, rebrà 10 punts, i si té un doctorat en sectors com ara ciència, tecnologia, enginyeria o matemàtiques, 20 punts. També es tindrà en compte el salari. Si aquest està per sobre de la mitjana (20 punts), si és fins a un 10% inferior (10) i si està per sota del 10% (zero punts). Està prevista l’entrega de 20 punts extres si tracta d’un sector amb escassetat de mà d’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.