Gran angular

L’economia verda crearà 24 milions de llocs de treball

Segons l’OIT, els àmbits laborals en què hi haurà més demanda seran els vinculats amb l’eficiència energètica, la gestió de residus i la lluita contra la contaminació

L’economia verda crearà 24 milions de llocs de treball d’aquí al 2030, segons l’informe Perspectives socials i de l’ocupació en el món 2018: sostenibilitat ambiental amb ocupació, de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Segons l’estudi, els àmbits laborals en què hi haurà més demanda seran els vinculats amb l’eficiència energètica, la gestió de residus i la lluita contra la contaminació.

Com explica la vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Àngels Fitó, “la relació amb el medi ambient és un aspecte global que interpel·la diferents professionals, en àmbits com la tecnologia, la biologia, el dret, l’economia o les humanitats.” Al seu parer, tota oferta formativa hauria d’incorporar el compromís amb el medi ambient i el seu coneixement com una matèria transversal en totes les etapes del sistema educatiu.”

Clima i salut.

En l’àmbit de la medicina, l’estudi de l’OIT apunta que sorgiran noves professions vinculades a la salut mediambental. Ramon Gomis, director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, explica que “el canvi climàtic afecta la nostra salut perquè, per exemple, si la temperatura puja de mitjana dos graus, hi ha més mortalitat entre la gent gran, i també augmenten les infeccions, els quadres de deshidratació i les malalties intestinals són més potents.” Al seu parer, la prevenció de les malalties haurà de tenir en compte les actituds globals que afecten l’equilibri dels nostres ecosistemes.

Una activitat de fort impacte al medi és el turisme, per la petjada dels desplaçaments i l’impacte sobre l’entorn local, tant els espais naturals com els nuclis habitats. Soledad Morales, directora del màster universitari de Turisme Sostenibles i TIC de la UOC, explica que conceptes com sostenibilitat i responsabilitat han guanyat molt protagonisme en la gestió de l’empresa turística.

L’ofici d’ecodissenyador és una altra professió que pren embranzida. UOC i Elisava han posat en marxa el màster de Disseny d’Espais, Realitat Virtual i Augmentada. Per al director de màster, Ricardo Guasch, les tècniques immersives poden permetre, “en temps real i en fase de projecte, millorar les característiques formals i intrínseques dels espais”, pel que fa a l’ecoeficiència, la condició saludable de l’espai, els nous materials, la connectivitat d’Internet de les coses o les tecnologies d’última generació com la Intel·ligència Artificial o la robòtica.

Els llocs de treball relacionats amb l’energia renovable també estan a l’alça. Segons el darrer informe de l’Agència Internacional d’Energia Renovable (IRENA), el 2018 hi havia onze milions de persones treballant en el camp de l’energia renovable a tot el món. L’informe de l’OIT constata que els nous llocs de treball seran creats adoptant pràctiques sostenibles en el sector de l’energia, incloent-hi canvis en la combinació de fonts d’energia, la promoció de l’ús de vehicles elèctrics i la millora de l’eficiència energètica dels edificis. Aquest estudi també constata que sis milions de llocs de treball poden ser creats gràcies a la transició a una economia circular, que inclou activitats com reciclar, reparar, llogar i refabricar, i amb la qual se substitueix el model econòmic tradicional d’”extreure, fabricar, fer servir i rebutjar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.