Els EUA insten la UE a descartar el 5G de Huawei
Washington avisa els europeus del risc de deixar les dades en mans del règim de Pequín
Adverteix als aliats que no compartirà informació amb qui no veti l’empresa xinesa
Els Estats Units han engegat una batalla diplomàtica per convèncer els seus aliats de la Unió Europea que renunciïn a fer servir la xarxa de 5G de l’empresa Huawei un cop aquesta tecnologia s’estengui.
El president nord-americà, Donald Trump, ha tingut darrerament uns quants disgustos amb els socis de l’altra banda de l’Atlàntic. El més recent, la negativa d’Alemanya de vetar l’accés de les empreses de telecomunicacions d’aquest país al proveïdor que vulguin, inclòs el gegant xinès. Trump va amenaçar Berlín amb deixar de compartir informació dels serveis d’intel·ligència si el govern alemany no prohibeix la tecnologia 5G de Huawei.
Uns dies abans, l’enganxada del cap de la Casa Blanca va ser amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, amb qui tothom espera que estrenyi encara més els tradicionals llaços d’amistat que els EUA tenen amb el Regne Unit. La decisió del govern britànic de permetre a Huawei participar en el desenvolupament de la tecnologia 5G al Regne Unit, encara que sigui sense accedir al nucli dur, ha enfurismat Washington.
El govern nord-americà preveia aprofitar la celebració del Congrés del Mòbil a Barcelona per sumar els governs europeus a la causa anti-Huawei, però l’anul·lació de l’esdeveniment ha obligat l’administració Trump a canviar de plans.
El subsecretari adjunt del Departament d’Estat, responsable de Política Cibernètica i de Comunicació i Informació Internacionals, Robert Strayer, ha viatjat igualment a Europa per difondre el missatge del govern. Ho ha fet a Brussel·les i a Madrid, des d’on ahir va exposar els arguments de Washington. En una conferència de premsa a l’ambaixada nord-americana a Madrid i en videoconferència amb el consolat general dels Estats Units a Barcelona, Strayer va remarcar els riscos que suposa per a la seguretat dels Estats Units i dels aliats europeus confiar la circulació de les seves dades a les xarxes a l’empresa d’un país que no està sotmès “a l’imperi de la llei” i on no hi ha els “controls i equilibris de poder” que sí que hi ha als estats democràtics.
El subsecretari va recordar als europeus que al continent hi ha empreses de telecomunicacions, com Ericsson i Nokia, que poden oferir els mateixos serveis que Huawei, i va criticar la versió “falsa” de l’empresa xinesa segons la qual les prestacions que ofereixen ells són superiors a les de la competència. Strayer va convidar els europeus a abandonar “els proveïdors que no són de confiança” i dels quals “no és clar qui els dirigeix”, i va fer una crida a “protegir les dades privades” dels europeus de les urpes del Partit Comunista xinès.
Strayer va evitar llançar amenaces com les que han expressat altres membres de l’administració Trump, però va recordar que si no hi ha uns “estàndards de seguretat” comuns no es podrà compartir informació sensible com s’ha fet fins ara.