Política

La UE ajuda Grècia per evitar una altra onada migratòria

Els líders europeus prometen mitjans a Atenes per fer d’“escut” i garantir l’ordre a la frontera amb Turquia

Milers d’immigrants passen una altra nit al ras esperant poder entrar en territori grec

Milers d’immi­grants dis­se­mi­nats des de fa cinc dies en la línia de la fron­tera entre Tur­quia i Grècia es pre­pa­ra­ven ahir per pas­sar una altra nit al ras, cons­ta­tant que el rumor que el pas s’obri­ria era men­tida però amb l’espe­rança de poder entrar a la Unió Euro­pea (UE).

El poble de Doy­ran, a la riba del riu Evros, que fa de fron­tera natu­ral entre tots dos països, ha vist arri­bar des de diven­dres dese­nes de siri­ans, ira­quians, pakis­ta­ne­sos i afga­ne­sos, deci­dits a tra­ves­sar l’aigua cap a Grècia. Però, a l’altre cantó, sol­dats grecs ama­gats entre la malesa atra­pen els que arri­ben en la llanxa que els pro­por­ci­o­nen els tra­fi­cants (per 50 euros), els dete­nen, els pre­nen el mòbil i altres per­ti­nen­ces i els por­ten en vehi­cles cap a una zona allu­nyada des d’on poden cre­uar el riu a peu per tor­nar a Tur­quia. Així ho expli­quen a l’agència Efe tes­ti­mo­nis, com ara el del sirià Moha­med Alí, que fa qua­tre dies que és a Doy­ran sense atre­vir-se a cre­uar el riu amb la dona i tres fills petits.

Moha­med, que des que va fugir d’Alep fa nou anys viu a la costa meri­di­o­nal turca, va volar cap a Istan­bul i d’allà va aga­far un autobús fins a la fron­tera, així que el govern turc va anun­ciar que l’obri­ria. “Em van por­tar fins aquí [a la fron­tera] sense cobrar-me res”, explica.

També els que inten­ten arri­bar a Europa, cre­uant en bar­ques de goma els pocs metres que sepa­ren la costa turca de l’illa grega de Les­bos, són repel·lits amb violència pels guar­da­cos­tes grecs, amb un resul­tat de dos immi­grants morts, inclo­ent-hi un menor d’edat.

Enmig d’aquesta esca­lada de tensió, la UE fa pinya amb Grècia –que ha suspès les sol·lici­tuds d’asil durant un mes– per evi­tar una nova crisi migratòria. En una com­pa­rei­xença ahir des de la fron­tera entre Grècia i Tur­quia, els líders de les tres ins­ti­tu­ci­ons euro­pees van donar ple suport a Ate­nes, a qui han con­fiat ser “l’escut” de la UE. Acom­pa­nyats pel pri­mer minis­tre grec, Kyri­akos Mit­so­takis, la pre­si­denta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va dei­xar clar que la pri­o­ri­tat és man­te­nir l’ordre a les fron­te­res exte­ri­ors de la Unió i va pro­me­tre “tot el suport ope­ra­tiu neces­sari” per a aquest objec­tiu.

Von der Leyen i els pre­si­dents del Con­sell i l’euro­cam­bra, Char­les Mic­hel i David Sas­soli, van exi­gir a Tur­quia que com­pleixi l’acord migra­tori del 2016 amb què la UE va voler con­te­nir la crisi migratòria del 2015. “Tur­quia no és un ene­mic i la gent no són mit­jans per acon­se­guir un objec­tiu”, va dir Von der Leyen, que va anun­ciar 700 mili­ons d’euros en aju­des a Grècia i 100 efec­tius per sege­llar la fron­tera amb Tur­quia.

Només Mic­hel va adver­tir Grècia que les mesu­res de pro­tecció de les fron­te­res han de ser “pro­por­ci­o­na­des” i han de res­pec­tar la llei inter­na­ci­o­nal i els drets humans.

Càstig a la solidaritat

Redacció

Amnistia Internacional (AI) va denunciar ahir “l’assetjament i arrest” de què són víctimes els que ajuden els refugiats i immigrants durant el seu intent d’arribar a Europa, i el risc de ser multats o empresonats per la defensa dels drets dels que fugen dels seus països cercant una nova oportunitat. En l’informe Càstig a la compassió: la solidaritat a judici a la fortalesa d’Europa, Amnistia exposa que a l’Estat espanyol les autoritats “han usat de manera indeguda” normes administratives per restringir operacions de salvament de vaixells d’ONG, a les quals han amenaçat amb multes de fins a 901.000 euros. “A tot Europa s’està processant i fustigant gent per actes de solidaritat amb persones refugiades, sol·licitants d’asil i immigrants, com ara proporcionar roba d’abric, oferir refugi i salvar vides al mar”, lamenta Amnistia. Aquests fets no només afecten les ONG, sinó també professors, bombers, guies de muntanya i tota persona que ofereixi ajuda humanitària, amb multes i penes que poden anar des de la creació d’antecedents fins a la cadena perpètua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.