Opinió

Covid-19: efectes més enllà de l’epidèmia

Els pressupostos catalans i espanyols nonats, elaborats sota un escenari macroeconòmic determinat, haurien, per pura lògica, de ser revisats. Ja ho estan sent els de moltes entitats privades. Ni la recaptació impositiva serà la mateixa que es preveia fa dos mesos ni probablement les prioritats de despesa poden quedar sense tocar

Ja fa quasi tres set­ma­nes publi­cava un arti­cle (per­do­nin l’auto­cita) en què expres­sava la meva estu­pe­facció per la falta de reacció ini­cial de les bor­ses mun­di­als a l’epidèmia del Covid-19. I seguia per­plex del retard en reac­ci­o­nar, fins que el dijous 20 de febrer es va ini­ciar una forta dava­llada en els mer­cats d’acci­ons que va arri­bar al seu punt àlgid de quasi -15% al final d’aquest febrer, i de la qual podrien tri­gar a recu­pe­rar-se. Amb una certa dilació, la histèria ha estat com sem­pre, però, la con­seqüència lògica de la covar­dia i la por inna­tes d’inver­sors i agents bor­sa­ris.

En els dar­rers mesos hem trac­tat d’expli­car en aquesta mateixa secció de L’Econòmic que l’eco­no­mia mun­dial es tro­bava en una expansió en desac­ce­le­ració amenaçada per uns ris­cos impor­tants d’empit­jo­ra­ment que hem citat i comen­tat àmpli­a­ment: ten­si­ons geo­polítiques, guer­res comer­ci­als, sobre­en­deu­ta­ment des­bor­dat en molts països i, per tant, ris­cos de solvència, etc. Hauríem pogut fer també referència a la pro­ba­bi­li­tat de tro­bar-nos un cigne negre com el coro­na­vi­rus arrau­lit en qual­se­vol racó, però, per defi­nició, l’apa­rició d’una d’aques­tes aus és impre­dic­ti­ble, deci­dida a arruïnar totes les esti­ma­ci­ons que amb tanta pom­po­si­tat genera el mateix sec­tor finan­cer, com ha succeït en aquest cas. Poques cir­cumstàncies sobre­vin­gu­des podrien res­pon­dre d’una manera més nítida al terme i a la teo­ria ela­bo­rada per Nas­sim Taleb que aquest virus no l’espe­rava ningú (no facin cas dels “jo ja ho sabia”), ara tot­hom el vol­dria expli­car, i té un impacte fort en l’eco­no­mia, els mer­cats i les nos­tres vides per­so­nals.

A aquests impac­tes farà referència la resta d’aquest arti­cle basant-nos exclu­si­va­ment en el que és cone­gut fins ara i el que podria pas­sar si tot empit­jorés fruit de la con­so­li­dació d’una pandèmia i sobre­tot si seguíssim actu­ant amb el punt d’histèria i irres­pon­sa­bi­li­tat actu­als.

En pri­mer lloc, per a l’eco­no­mia en gene­ral. Lògica­ment, els majors impac­tes recau­ran en l’eco­no­mia xinesa i dels països on s’està pro­duint més incidència de l’epidèmia. En tot cas, cada dia veiem amb més clare­dat que les inter­re­la­ci­ons que genera l’eco­no­mia glo­bal aca­ba­ran fent arri­bar els impac­tes a gai­rebé tot arreu. Espa­nya i en par­ti­cu­lar Cata­lu­nya tenen eco­no­mies fran­ca­ment sen­si­bles en els sec­tors econòmics més afec­tats: turisme, trans­port, lleure, comerç i manu­fac­tu­res basa­des en sub­mi­nis­tres glo­ba­lit­zats. Podem per­dre almenys un tri­mes­tre de crei­xe­ment i, per tant, llocs de tre­ball i gene­ració d’inversió, que espe­rarà temps millors. Pot­ser, com diuen alguns, fins a la calor de l’estiu o pre­es­tiu, que hau­ria de repre­sen­tar el final dels pit­jors efec­tes nocius del Covid-19. Els pres­su­pos­tos cata­lans i espa­nyols nonats, ela­bo­rats sota un esce­nari macro­e­conòmic deter­mi­nat, hau­rien, per pura lògica, de ser revi­sats. Ja ho estan sent els de mol­tes enti­tats pri­va­des. Ni la recap­tació impo­si­tiva serà la mateixa que es pre­veia fa dos mesos, ni pro­ba­ble­ment les pri­o­ri­tats de des­pesa poden que­dar sense tocar. La mag­ni­tud de la neces­si­tat de can­vis l’ani­rem veient en les pro­pe­res set­ma­nes, però amb el que ja sabem ara exi­gi­ria ajus­ta­ments dràstics. Sem­bla un punt frívol, tenint en compte el que està pas­sant, deba­tre sobre unes dècimes per­cen­tu­als de crei­xe­ment en el pres­su­post de cul­tura, però pot­ser n’hi ha que s’han posat la mas­ca­reta anti­vi­rus als ulls.

Per als mer­cats de capi­tals tenim els efec­tes direc­tes deri­vats de cai­gu­des de bene­fi­cis en empre­ses i també els pro­vo­cats per la fugida de capi­tals i estal­vis cap a la segu­re­tat (exis­tei­xen actius segurs?), els ori­gi­nats per l’efecte pobresa en inver­sors que implica reti­rada dels mer­cats a des­hora i menys con­sum i inversió, i sobre­tot per la por que gene­ren en molts inver­sors els números ver­mells, tot i que ells con­tri­bu­ei­xen a ampli­fi­car-los. Tant els mer­cats com l’eco­no­mia con­fron­ten la pata­cada amb un escàs poten­cial d’actu­ació en política monetària i fis­cal. Dilluns pas­sat, la FED va bai­xar mig punt els tipus d’interès, i els mer­cats van tenir mitja hora de recu­pe­ració abans de tor­nar a caure en el pes­si­misme i les bai­xa­des. Per fer injec­ci­ons pres­su­postàries, tam­poc anem sobrats, ate­ses les mun­ta­nyes de deute que tenim acu­mu­la­des i la lògica pre­venció a aug­men­tar nota­ble­ment els dèficits públics.

Final­ment, per tots nosal­tres. De ben segur res­tric­ci­ons de movi­ments, males­tar gene­ral per la cai­guda econòmica (i per tant en con­sum i en ocu­pació, en mag­ni­tud encara incerta), inqui­e­tud -jus­ti­fi­cada o no- per la mateixa malal­tia, però pot­ser una pos­si­bi­li­tat que els popu­lis­mes aïlla­ci­o­nis­tes ram­pants es vagin enfon­sant per l’obvi­e­tat que en oca­si­ons com aquesta cal­gui més coo­pe­ració, i no menys, a escala euro­pea i inter­na­ci­o­nal. En tot cas, con­ti­nuarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.