Política

Trump tanca la frontera dels Estats Units a Europa

El president dels EUA prohibeix l’entrada al país des de la zona Schengen durant un mes per frenar la Covid-19

El mandatari critica la gestió que han fet els països europeus de l’epidèmia

A partir de la matinada de dissabte, i durant un mes com a mínim, els EUA tancaran la frontera als ciutadans europeus. El president Donald Trump va anunciar que, per evitar l’expansió del coronavirus al país, cap ciutadà dels 26 països de la zona Schengen ni aquells qui hagin trepitjat territori europeu els catorze dies anteriors al viatge als EUA podran entrar al país.

La dràstica mesura, que exclou explícitament el Regne Unit, arribava hores després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés que la crisi ja és una pandèmia, una “decisió sense precedents” que, segons Trump, es veia obligat a imposar perquè, segons va dir en un discurs televisat en horari de màxima audiència, la Unió Europea havia “fracassat” per no haver pres prou mesures i haver oblidat (potser a propòsit) que Itàlia va imposar les mateixes restriccions de viatge des de la Xina, focus originari de la Covid-19, el mateix dia que Washington.

El discurs de Trump va estar ple d’errades i malentesos que el seu govern va haver de corregir immediatament i a correcuita per evitar el caos. Com, per exemple, totes les exempcions de persones afectades o l’aclariment que la normativa no afecta el comerç.

La mesura de Washington va agafar la Comissió Europea per sorpresa i sense que se li consultés absolutament res. Trump va argumentar que no els va dir res perquè “calia prendre una decisió sense perdre temps”.

Trump tanca les fronteres per evitar que el “virus estranger”, terminologia molt adequada del nacionalisme populista trumpià, s’escampi per un país que comença a veure els efectes reals d’una crisi que ha gestionat de forma nefasta i que està obligant a cancel·lar alguns esdeveniments i posposar-ne uns altres.

Minuts després d’acabar el discurs, el mercat de futurs de la borsa nord-americana queia en picat. Ahir, en l’obertura, els números vermells van obligar per segona vegada en una setmana a suspendre temporalment de forma automàtica les cotitzacions en perdre més d’un 7%, especialment empesos per les patacades de les aerolínies. Amb les pèrdues d’ahir, els mercats nord-americans han perdut el 80% dels guanys acumulats durant tot el mandat de Trump.

Mentrestant, des del Brasil, s’anunciava que el cap de premsa del president Jair Bolsonaro ha donat positiu. El cap de setmana passat es va fer una foto abraçant Trump, fet que va despertar les alarmes d’un possible contagi.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va decidir autoaïllar-se després que la seva dona presentés “símptomes lleus de grip”, com a mesura de precaució.

Fracàs del sistema de tests

Si alguna cosa sorprèn dels EUA és la xifra baixa de contagis i morts per coronavirus, comparada amb altres regions del món, fet del qual es felicita constantment Donald Trump. Una de les explicacions és, molt probablement, el limitat accés a les proves de detecció i la mala gestió que s’està fent dels tests. Una investigació de la revista The Atlantic apunta que als EUA no s’han fet ni 10.000 tests en tot el període de crisi. A Corea del Sud es fa aquest nombre de proves cada dia.

Un “fracàs” reconegut per Anthony Fauci, cap de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, qui va reconèixer les dificultats d’un sistema que no està preparat perquè “qualsevol persona es faci la prova fàcilment, com passa en altres països”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.