Economia

Caiguda rècord de l’Íbex, enmig del pànic als mercats

El BCE decep les borses amb un pla de compra de deute i liquiditat

Al contrari dels EUA, Lagarde no retalla tipus

El pànic pel coronavirus no es va esvair ahir dels mercats i va enfonsar les borses. En línia amb la resta de parquets europeus, l’espanyol l’Íbex 35 va patir la caiguda més gran de la seva història (-14,06%), pitjor que durant la crisi financera del 2008. Un dia negre també a Frankfurt, on el Banc Central Europeu va ser incapaç de calmar els ànims amb el seu paquet d’estímuls.

En plena desacceleració de l’economia, els inversos han anticipat el pitjor escenari possible: una recessió global. La presidenta del BCE, Christine Largarde, advertia aquesta setmana que la pandèmia del coronavirus pot comportar un sotrac com el del 2008 perquè les mesures per evitar la propagació estan portant a la paralització de l’activitat econòmica i generant moltes dificultats a les empreses. Tanmateix, hi ha poques xifres macroeconòmiques de l’impacte estimat que podria tenir la Covid-19. A les portes de la seva primera crisi al capdavant d’una institució cabdal per a l’estabilitat de l’euro, Lagarde va rebre ahir un suspens del sector financer. La francesa va apostar per injectar liquiditat a la banca i comprar més deute, però va mantenir intactes els tipus d’interès al 0% i va causar decepció a les borses.

Insinuant que aquest era tot l’arsenal que tenia a les seves mans per afrontar el temporal, Lagarde va passar la pilota a les capitals europees tornant a demanar als governs de la zona euro que impulsin d’una vegada polítiques fiscals per aturar les repercussions d’aquesta pandèmia. I és aquí quan els parquets, que ja havien obert amb pèrdues de més d’un 5%, es van enfonsar. Esperaven de Frankfurt moviments similars als de la Reserva Federal dels Estats Units i el Banc d’Anglaterra, que van retallar els tipus d’interès per avançar-se al potencial impacte econòmic del coronavirus.

Aquest senyal no va arribar i les borses europees van caure ahir de més del 10%. L’índex de referència a la borsa de Madrid es va desplomar del 14,06%. Ence, ACS, Acelormittal, el Sabadell i Santander van registrar les pèrdues més grans. A la resta de capitals europees van patir cops similars a l’espanyol amb el Cac 40 de París caient del 12,24%, el DAX alemany, del 12,24%, l’FTSE 100 de Londres, del 10,87%, i la borsa de Milà, del 16,92%.

A l’altra banda de l’Atlàntic, però, les paraules del president Donald Trump tampoc van generar gaire confiança i també van viure una jornada negra similar a l’europea. Wall Street va obrir la sessió amb pèrdues del 7% i, fins i tot, va haver de paralitzar per segon cop aquesta setmana la seva cotització per contenir el pànic. Mentrestant, les borses europees continuaven en caiguda lliure. Per intentar tranquil·litzar els mercats, la presidenta del BCE va sortir a matisar les seves paraules del migdia, assegurant que està “compromesa a evitar qualsevol fragmentació” de la zona euro en moments de dificultat. El dany, però, ja estava fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.