Política

França manté les eleccions locals malgrat la pandèmia

El govern descarta la suspensió de la primera volta després d’haver-la estudiada

Macron anuncia el tancament dels centres educatius a partir de dilluns i demana mesures fortes a Europa

Els 47 milions d’electors francesos es preparen per votar aquest diumenge en plena crisi del coronavirus. El govern francès ha preferit mantenir la primera volta de les municipals, tot i que en va estudiar ahir la suspensió durant tota la tarda.

“He consultat els científics i res s’oposa al fet que els francesos es desplacin a les urnes”, va assegurar al vespre el president francès, Emmanuel Macron, en el seu primer discurs televisiu sobre la pandèmia. En canvi, no es va pronunciar respecte a la segona volta, prevista per al 22 de març. En la seva intervenció des de l’Elisi, el jove dirigent va afirmar que “caldrà un respecte estricte dels bons gestos”. Al llarg d’aquesta setmana, des de l’executiu centrista han insistit que en els col·legis electorals s’informarà sobre la conveniència de saludar sense donar-se la mà, de no fer-se petons o que s’evitaran les cues per anar a votar.

També s’ha facilitat el vot a distància o per procuració (delegació del sufragi). L’alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, va precisar que es desinfectaran a fons les escoles abans i després dels comicis per garantir que no es produeixen contagis.

“Estem només en l’inici de la pandèmia i aquesta s’accelera per tot arreu a Europa”, va reconèixer Macron, que va anunciar que, a partir de dilluns, es tancaran totes les guarderies, escoles, instituts i universitats arreu del país. Amb 2.281 persones infectades, 48 morts i 105 casos en estat greu, França és un dels països europeus més afectats pel coronavirus, després d’Itàlia i l’Estat espanyol. “Europa reaccionarà de manera organitzada i massiva per protegir la seva economia”, va defensar el president, que ha demanat al govern la preparació d’un pla d’impuls de l’economia a nivell estatal i europeu. També va dir que avui trucarà Trump per evitar respondre “dividits” a una “crisi mundial”.

Quantes persones es desplaçaran a les urnes? És una de les preguntes que planen a França, on es celebraran els primers comicis de pes a Europa després que es desencadenés la crisi del coronavirus. A part de les presidencials, les municipals són les eleccions en què l’electorat francès sol mobilitzar-se més. Segons sondejos recents, la participació aquest diumenge serà del 62%, és a dir, quatre punts per sota del que apuntaven els estudis d’opinió a finals de gener.

“El problema és que aquells que sortiran menys per anar a votar són els ancians. Per una raó senzilla: són principalment aquells que moren a causa del virus”, reconeixia aquesta setmana un ministre en declaracions al diari Le Monde, conscient de la importància de la gent gran entre l’electorat macronista.

Aquesta última setmana de campanya abans de la primera volta s’ha vist marcada per la crisi sanitària. Des del diumenge passat, els actes en espais interiors amb més de 1.000 persones s’han prohibit. Nombrosos actes electorals han estat suspesos, mentre que alguns candidats han optat per fer mítings a través de les xarxes socials.

El primer ministre, Édouard Philippe, que es presenta com a cap de llista a Le Havre (nord-oest), va anul·lar pel matí un míting previst per ahir al vespre en aquesta localitat normanda. Tot i que l’executiu centrista va negar en repetides ocasions que es poguessin suspendre les municipals, Macron i d’altres membres del govern van examinar al llarg de la tarda la possibilitat d’ajornar-les. Però finalment van decidir mantenir-les per “assegurar la continuïtat de la nostra vida democràtica i les nostres institucions”.

He consultat els científics i res impedeix que els francesos es desplacin a les urnes
Europa reaccionarà de forma organitzada i massiva per protegir la seva economia
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

París demanarà una treva en l’austeritat europea

Enric Bonet

França vol evitar que el “xoc” sanitari desencadenat pel coronavirus “es transformi en una crisi” econòmica. Així va defensar-ho ahir al matí el ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire, en una reunió entre membres destacats del govern i representants de l’oposició. Le Maire va anunciar-hi la creació d’un fons de liquiditat per a les empreses més afectades, a les quals es permetrà l’ajornament del pagament d’impostos i cotitzacions socials, un mecanisme que faciliti les indemnitzacions per als aturats a temps parcial i d’altres mesures per als sectors que s’han vist més impactats, com ara l’hoteleria, la restauració o els transports.

A més, el govern francès “es prepara per demanar l’abandó del pacte d’estabilitat”, que regeix l’austeritat europea, segons va indicar al sortir de la reunió Julien Bayou, secretari general dels verds francesos. Una demanda de flexibilitat pressupostària compartida per govern i oposició. L’executiu centrista formularà aquesta petició dilluns en la reunió dels ministres de Finances de la zona euro per tractar l’impacte de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.