Gran angular

Targetes amb interessos pels núvols

La recent sentència per usura contra el banc WiZink, posa el focus d’atenció en les elevades TAE que els bancs cobren en les seves targetes de crèdit revolving

La justícia ha posat el focus en les tar­ge­tes revol­ving dels bancs, i fa pocs dies ha con­dem­nat per una pràctica d’usura l’enti­tat WiZink, per tenir una tar­geta amb una TAE del 27,24%, molt per damunt de la mit­jana del 19,64% publi­cada pel Banc d’Espa­nya. Com asse­nyala el com­pa­ra­dor finan­cer HelpMy­Cash.com, “aquesta sentència obre la porta a recla­ma­ci­ons en massa i totes les enti­tats estan expec­tants sobre qui­nes con­seqüència pot tenir la sentència sobre els seus balanços.”

Les tar­ge­tes revol­ving són eines de paga­ment per ins­tru­men­ta­lit­zar un crèdit al con­sum i fer els paga­ments a ter­mi­nis. El com­pa­ra­dor finan­cer ha rea­lit­zat un informe sobre el sec­tor que revela que el 88% d’aquesta mena de tar­ge­tes que els bancs posen a dis­po­sar dels cli­ents tenen una TAE per damunt del 25%. HelpMy­Cash.com també ha detec­tat que arran de la sentència, bona part dels bancs han deci­dit eli­mi­nar de les seves pàgines web les ofer­tes de les seves tar­ge­tes amb els interes­sos més alts. De totes les ofer­tes que ha obser­vat el com­pa­ra­dor finan­cer, el 36% ja no és anun­ci­ada. Entre les enti­tats que han ama­gat les tar­ge­tes que podrien cau­sar més polèmica hi ha Saba­dell, Ima­gin­bank, Iber­Caja, Bankin­ter­card, Bankia i Bankin­ter. Banco San­tan­der també ha ama­gat alguna de les seves tar­ge­tes de crèdit, tot i que en aquest cas la TAE era infe­rior a la mit­jana publi­cada pel Banc d’Espa­nya.

Tal com informa HelpMy­Cash, quan han estat con­tac­ta­des pel com­pa­ra­dor o asse­gu­ren que la tar­geta en qüestió ja no es comer­ci­a­litza i ofe­rei­xen com alter­na­tiva altres tar­ge­tes amb una TAE que se cenyeix a la mit­jana. Hi ha enti­tats que es neguen a donar a conèixer la TAE, tot argu­men­tant que només ho poden fer un cop ha estat con­trac­tada.

Tot repli­cant la pràctica que es va dur a terme amb les clàusu­les terra, alguns bancs han optat per con­tac­tar direc­ta­ment amb els cli­ents afec­tats per les tar­ge­tes revol­ving per ofe­rir-los una rebaixa en el tipus d’interès fins situar-lo a la mit­jana, del 20%. A canvi, com expli­quen a HelpMy­Cash, “els cli­ents que accep­tin el tracte hau­ran de fir­mar un docu­ment en què rebut­gen qual­se­vol recla­mació judi­cial futura.”

Cai­xa­Bank ha estat una de les pri­me­res enti­tats a pren­dre la ini­ci­a­tiva, i ha ofert els seus cli­ents rebai­xar-los l’interès de les tar­ges Ikea, des del 26% fins el 19,9%, i retor­nar-los la diferència cobrada fins el moment.

Com s’explica des del com­pa­ra­dor finan­cer, “aquesta solució pot ser, o no, bene­fi­ci­osa, segons la quan­ti­tat que podríem recu­pe­rar. Cal recor­dar que, si els interes­sos d’una tar­geta es decla­ren usura, el con­tracte es con­si­dera nul i, per tant, els afec­tats només han de retor­nar el capi­tal sol·lici­tat, no els interes­sos.” Així doncs, si hom denun­cia i la sentència li és favo­ra­ble, l’enti­tat li haurà de retor­nar tots els interes­sos cobrats.

Per saber si li surt a compte entrar en un procés judi­cial, que com­porta des­pesa de diners i pèrdua de temps, l’estal­vi­a­dor, segons reco­mana HelpMy­Cash, uti­lit­zar una cal­cu­la­dora, com la que ofe­reix aquest com­pa­ra­dor, per mesu­rar quant ha cobrat el banc d’interès a la tar­geta revol­ving. Així, tot depe­nent de la quan­ti­tat recu­pe­ra­ble, es pot valo­rar si val la pena anar a judici o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.