Gran angular

Targetes amb interessos pels núvols

La recent sentència per usura contra el banc WiZink, posa el focus d’atenció en les elevades TAE que els bancs cobren en les seves targetes de crèdit revolving

La justícia ha posat el focus en les targetes revolving dels bancs, i fa pocs dies ha condemnat per una pràctica d’usura l’entitat WiZink, per tenir una targeta amb una TAE del 27,24%, molt per damunt de la mitjana del 19,64% publicada pel Banc d’Espanya. Com assenyala el comparador financer HelpMyCash.com, “aquesta sentència obre la porta a reclamacions en massa i totes les entitats estan expectants sobre quines conseqüència pot tenir la sentència sobre els seus balanços.”

Les targetes revolving són eines de pagament per instrumentalitzar un crèdit al consum i fer els pagaments a terminis. El comparador financer ha realitzat un informe sobre el sector que revela que el 88% d’aquesta mena de targetes que els bancs posen a disposar dels clients tenen una TAE per damunt del 25%. HelpMyCash.com també ha detectat que arran de la sentència, bona part dels bancs han decidit eliminar de les seves pàgines web les ofertes de les seves targetes amb els interessos més alts. De totes les ofertes que ha observat el comparador financer, el 36% ja no és anunciada. Entre les entitats que han amagat les targetes que podrien causar més polèmica hi ha Sabadell, Imaginbank, IberCaja, Bankintercard, Bankia i Bankinter. Banco Santander també ha amagat alguna de les seves targetes de crèdit, tot i que en aquest cas la TAE era inferior a la mitjana publicada pel Banc d’Espanya.

Tal com informa HelpMyCash, quan han estat contactades pel comparador o asseguren que la targeta en qüestió ja no es comercialitza i ofereixen com alternativa altres targetes amb una TAE que se cenyeix a la mitjana. Hi ha entitats que es neguen a donar a conèixer la TAE, tot argumentant que només ho poden fer un cop ha estat contractada.

Tot replicant la pràctica que es va dur a terme amb les clàusules terra, alguns bancs han optat per contactar directament amb els clients afectats per les targetes revolving per oferir-los una rebaixa en el tipus d’interès fins situar-lo a la mitjana, del 20%. A canvi, com expliquen a HelpMyCash, “els clients que acceptin el tracte hauran de firmar un document en què rebutgen qualsevol reclamació judicial futura.”

CaixaBank ha estat una de les primeres entitats a prendre la iniciativa, i ha ofert els seus clients rebaixar-los l’interès de les targes Ikea, des del 26% fins el 19,9%, i retornar-los la diferència cobrada fins el moment.

Com s’explica des del comparador financer, “aquesta solució pot ser, o no, beneficiosa, segons la quantitat que podríem recuperar. Cal recordar que, si els interessos d’una targeta es declaren usura, el contracte es considera nul i, per tant, els afectats només han de retornar el capital sol·licitat, no els interessos.” Així doncs, si hom denuncia i la sentència li és favorable, l’entitat li haurà de retornar tots els interessos cobrats.

Per saber si li surt a compte entrar en un procés judicial, que comporta despesa de diners i pèrdua de temps, l’estalviador, segons recomana HelpMyCash, utilitzar una calculadora, com la que ofereix aquest comparador, per mesurar quant ha cobrat el banc d’interès a la targeta revolving. Així, tot depenent de la quantitat recuperable, es pot valorar si val la pena anar a judici o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.