Art

Pany i forrellat als museus, els cines i les biblioteques

El govern publica noves resolucions més dràstiques que deixen del tot paralitzat el món de la cultura

Les institucions artístiques treballaran intensament els seus continguts digitals

Els museus, les biblioteques i els cinemes de tot el país s’han afegit a la gran aturada cultural, després que la Generalitat aprovés ahir dos nous paquets de mesures per frenar la progressió de la Covid-19.

Petits, mitjans i grans museus com el MNAC, el Macba, el Picasso, els museus Dalí de Figueres, Portlligat i Púbol i la xarxa de centres CaixaForum han tancat amb pany i forrellat. També els cinemes, alguns des d’ahir i d’altres a partir d’aquest cap de setmana. A aquests equipaments culturals només se’ls haurà permès mantenir l’activitat durant dos dies amb la limitació de l’accés a un terç de la seva capacitat, que és el que establia la primera resolució del Govern d’aquest dimecres.

Abans i tot que s’aprovessin les últimes instruccions, al vespre, van comunicar que tancaven per responsabilitat social la Filmoteca, els Verdi, Cinesa i els Yelmo. Balañá va anunciar que, a més dels teatres (Tívoli, Borràs, Coliseum i Club Capitol), també tancava la sala 5 de l’Aribau. Avui ho faran la resta de sales.

Ahir força equipaments museístics ja no van atendre visitants, mentre que d’altres ho van fer només les primeres hores del matí. Aquest segon cas és el del MNAC, que va rebre la ridícula xifra de 72 persones. Un dia normal n’hi entren entre 2.000 i 2.500, un 70% de les quals al matí. La baixada de públic s’ha anat notant des de principi de mes. Els lloguers de la Sala Oval del Palau Nacional estaven tots cancel·lats des de feia dies. N’hi havia una dotzena de contractats entre març, abril i maig.

Però una cosa és que el museu físic tanqui (la consigna actual és un mínim de quinze dies), i l’altra, que no hi hagi una opció alternativa per visitar-lo. Que hi és: la virtual. El museu de capçalera de l’art català està preparant un programa especial per donar més visibilitat als continguts del seu web. En la mateixa línia, potenciarà el seu bloc i intensificarà l’activitat a les xarxes socials per mantenir el contacte amb els amants de l’art confinats a casa.

Al Macba també estan treballant en aquesta direcció per potenciar l’accés al seu web, un museu paral·lel nodrit d’entrevistes a agents de l’art, publicacions i recorreguts per les seves col·leccions. Un d’aquests itineraris en línia que aviat estarà disponible atendrà específicament les dones artistes.

Una altra institució que es desplaçarà a la dimensió virtual és el CCCB. Dijous, abans i tot que es publiqués el decret de la Generalitat, ja va anunciar que tancava portes i que prioritzaria les eines digitals. La voluntat de l’equip del CCCB és retransmetre en streaming totes les activitats que ho permetin. Així, es podran seguir des del seu web una conversa entre els escriptors Alessandro Baricco i Jorge Carrión (dilluns vinent a les 18.30 h) i una conferència de l’investigador, professor i escriptor Stefano Mancuso, pioner en l’estudi de la neurobiologia vegetal i defensor de la intel·ligència de les plantes (el 19 de març a les 18.30 h).

Exposicions suspeses

A alguns museus aquestes mesures (que tots entenen que són necessàries) de protecció contra el coronavirus els han trasbalsat cites importants de l’any. La Fundació Miró tenia previst inaugurar dijous que ve la gran exposició del premi Miró 2019, que va guanyar la prestigiosa artista índia Nalini Malani. La Virreina Centre de la Imatge tampoc va poder obrir ahir les primeres quatre mostres del programa del seu 40è aniversari, dedicades a Barbara Hammer, Daniel G. Andújar, Susan Sontag i Rafel Bernis.

Els museus han fet un gran esforç per comunicar la seva excepcional situació. Les persones que havien comprat entrades anticipades podran posposar la seva visita quan torni la normalitat o, si ho prefereixen, se’ls retornarà automàticament l’import.

Les noves instruccions que ha donat la Generalitat als equipaments culturals no inclouen els monuments, els jaciments i els arxius, però la realitat és que la gran majoria tampoc obriran.

Ciatre calcula que s’han anul·lat el 99% dels bolos

Ciatre (Associació de Companyies de Teatre professional) calcula s’han anul·lat “gairebé el 99%” dels bolos que tenien previstos les seves companyies. Es troben, ara, “en una situació molt precària”. Demanen un pla de xoc per donar viabilitat al teixit cultural, que doni suport a les companyies i al sector cultural, en general.

L’Akadèmia tanca, finalment, ‘Per un sí, per un no’

Ahir es va fer funció, amb la separació dels espectadors preceptiva del muntatge ‘Per un sí, per un no’, al Teatre Akadèmia de Barcelona. Ahir van decidir, però, que anul·laven les funcions. La setmana vinent es veurà com es reprèn. L’1 d’abril hi estrenava el director Mario Gas.

Revistes gratis per no avorrir-se tancat a casa

L’Associació d’Editors de Revistes i Digitals ofereixen obrir de manera gratuïta la tarifa plana de revistes d’iQuiosc.cat durant un mes per tal que les persones que aquests dies siguin a casa puguin accedir de franc a la lectura de fins a 73 capçaleres en català.

Graf, fira d’edició independent, tampoc obre

La fira Graf d’edició independent de còmic i il·lustració, que havia d’obrir portes avui i demà al recinte de Fabra i Coats de Barcelona, no se celebrarà. Al seu torn Meritxell Puig, directora del Còmic Barcelona, ha anunciat que al maig creu que es podrà fer el saló a Fira de Montjuïc.

La Trono manté oberta la sala, a Tarragona

“En aquests moments, més que mai, necessitem cultura.” Amb aquest eslògan, la Sala Trono de Tarragona anunciava que mantenia les funcions de Bombers previstes pel 21 i 22 de març. Situaran els 80 espectadors de la grada en les butaques de platea (de 500 localitats).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.