Salut

Cap a la normalitat

La Xina reprèn el pols d’una societat vibrant i dinàmica, però es calcula que uns nou milions de treballadors es quedaran sense feina aquest any pel virus, el 60% al sector de serveis

A tots els ciutadans se’ls fan controls de temperatura a l’entrada i sortida d’edificis

La quarantena imposada es va relaxant i alguns ja s’han incorporat a la feina

La policia xinesa patrulla amb la periodicitat habitual i el nombre d’efectius no s’ha incrementat aparentment

Aquests dies, la Xina comença a recu­pe­rar el pols després d’un mes de febrer en què tot va tre­mo­lar, fins i tot les estruc­tu­res de l’Estat i el mateix líder, Xi Jin­ping. Diven­dres pas­sat dues de les mul­ti­na­ci­o­nals que pri­mer van tan­car por­tes van fer anun­cis dia­me­tral­ment opo­sats: Apple va anun­ciar la reo­ber­tura de totes les seves 42 boti­gues a la Xina i Star­bucks anun­ci­ava la inversió de 110 mili­ons d’euros per cons­truir la pri­mera fase d’un com­plex comer­cial lli­gat al cafè prop de Xan­gai.

Tot i això, les coses tri­ga­ran encara alguns dies a tor­nar a la nor­ma­li­tat, ja que la dis­rupció que ha pro­vo­cat el brot epidèmic ha estat molt gran. Segons alguns càlculs, la irrupció del virus pro­vo­carà que a les prin­ci­pals ciu­tats del país uns 9 mili­ons de per­so­nes per­din la feina aquest any, un 60% de les quals pro­vi­nents de la indústria de ser­veis. En ciu­tats com Xan­gai es poden veure alguns esta­bli­ments de petit comerç i res­tau­ració que no han sobre­vis­cut al brot, ja que no han estat capaços d’assu­mir els cos­tos del tan­ca­ment o seguir pagant el llo­guer.

En la majo­ria de les grans metròpolis del país, els ciu­ta­dans són objecte de con­trols de tem­pe­ra­tura, espe­ci­al­ment a les grans ciu­tats que poden ser més sen­si­bles a un revi­fa­ment del brot en qual­se­vol moment. La causa és, prin­ci­pal­ment, l’arri­bada de casos pro­ce­dents de l’estran­ger, prin­ci­pal­ment de països euro­peus on hi ha una nota­ble colònia xinesa. A més del con­trol de tem­pe­ra­tura, els ciu­ta­dans han de dis­po­sar de mòbil amb una apli­cació que veri­fica els movi­ments i viat­ges del resi­dent. Si even­tu­al­ment algú tingués febre o pre­sentés símpto­mes de tenir la malal­tia, imme­di­a­ta­ment s’acti­va­ria un pro­to­col per aïllar-lo i por­tar-lo a l’hos­pi­tal.

La poli­cia xinesa patru­lla amb la peri­o­di­ci­tat habi­tual i el nom­bre d’efec­tius no s’ha incre­men­tat apa­rent­ment, segons han expli­cat diver­ses fonts a El Punt Avui. En els punts de vigilància hi ha escassa presència poli­cial i els ciu­ta­dans accep­ten de bon grat els con­trols de tem­pe­ra­tura i de movi­ment que fan els equips de segui­ment. Segons algu­nes fonts, diver­ses patru­lles poli­ci­als visi­ten bars, res­tau­rants i altres boti­gues on hi pugui haver aglo­me­ra­ci­ons de públic, per tal de pre­ve­nir que els locals tin­guin un afo­ra­ment exces­siu, en com­pli­ment de les con­sig­nes de segu­re­tat.

D’altra banda, els regis­tres civils de diver­ses ciu­tats xine­ses que han estat en qua­ran­tena pel coro­na­vi­rus han regis­trat un crei­xe­ment expo­nen­cial sense pre­ce­dents de les cites per tra­mi­tar peti­ci­ons de divorci.

Aug­ment expo­nen­cial de divor­cis

Així, com a con­seqüència de l’epidèmia, mol­tes pare­lles han estat tan­ca­des a casa durant més d’un mes, cosa que ha fet emer­gir con­flic­tes sub­ja­cents, ja que a més a la Xina mol­tes pare­lles es casen per la pressió de tenir fills per part dels pares. A més, els fun­ci­o­na­ris agre­guen que les ofi­ci­nes havien estat tan­ca­des durant un mes, per tant, també arri­ben casos que no s’han pogut aten­dre al llarg del mes del tan­ca­ment per raons òbvies. Les ofi­ci­nes de regis­tre de divor­cis veuen, segons fonts con­sul­ta­des, una onada de divor­cis després del fes­ti­val de pri­ma­vera i poste­ri­or­ment a l’exa­men d’accés a la uni­ver­si­tat.

A la ciu­tat de Wuhan, epi­cen­tre del coro­na­vi­rus, les coses no van tan ràpides com els ciu­ta­dans vol­drien: tot i que alguns tre­ba­lla­dors ja han pogut incor­po­rar-se als seus llocs de feina, la rigi­desa dels con­trols con­ti­nua sent ben estricta. La resta de ciu­ta­dans estan obli­gats a res­pec­tar la qua­ran­tena tot i que és permès de sor­tir a fer la com­pra. A les sor­ti­des dels edi­fi­cis resi­den­ci­als hi ha un equip de con­trol que pren la tem­pe­ra­tura de tots els ciu­ta­dans que tenen la intenció de sor­tir i es comp­ta­bi­lit­zen i enre­gis­tren amb un codi QR. Els llocs de des­ti­nació, sigui la feina o els nom­bro­sos super­mer­cats oberts, també dis­po­sen d’equips a les entra­des per tal de fer un nou con­trol de tem­pe­ra­tura i regis­trar-ho per­ti­nent­ment.

A les uni­ver­si­tats, el con­fi­na­ment segueix com el pri­mer dia a finals de gener i després de dos mesos els estu­di­ants con­ti­nuen tan­cats a les seves cam­bres. Mal­grat aquest aïlla­ment, els estu­di­ants seguei­xen un rígid con­trol de tem­pe­ra­tura diari degu­da­ment regis­trat i reben una pro­visió de màsca­res un cop a la set­mana. Si bé les clas­ses es van atu­rar per l’any nou xinès i van estar uns dies sense acti­vi­tat, ben aviat es van orga­nit­zar clas­ses per inter­net i actu­al­ment, fins a nova ordre, es con­ti­nua el pro­grama amb la major nor­ma­li­tat pos­si­ble.

Japó, calma tensa

El Japó està vivint amb una apa­rent nor­ma­li­tat el brot de coro­na­vi­rus, mal­grat les mesu­res impo­sa­des pel govern a finals de febrer. El govern, lide­rat pel pri­mer minis­tre, Shinzo Abe, va reco­ma­nar el tan­ca­ment de les esco­les i sus­pen­dre tota mena d’actes mas­sius, inclo­sos esde­ve­ni­ments cul­tu­rals i espor­tius, així com cen­tres d’atrac­ci­ons i turístics. L’afec­tació d’aques­tes mesu­res però en el dia a dia de Tòquio i les prin­ci­pals ciu­tats ha estat molt limi­tada, tot i que es per­cep en l’ambi­ent una estra­nya calma tensa en l’acti­tud d’alguns ciu­ta­dans. Fa pocs dies els mit­jans es van fer ressò que, en una de les prin­ci­pals línies de tren de Tòquio, un home gran havia recri­mi­nat de manera agres­siva a un pas­sat­ger que hagués ester­nu­dat sense por­tar mas­ca­reta. També hi ha hagut ciu­ta­dans que han sos­tret paper de vàter de banys públics, cosa que mos­tra­ria la incer­tesa d’alguns japo­ne­sos pel virus.

80.971
són els casos
de persones infectades pel coronavirus a la Xina des del gener.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.