Proven dos fàrmacs per frenar contagis
Catalunya impulsa un assaig clínic preventiu amb prop de 200 pacients
Es vol trencar la cadena de transmissió
Catalunya va iniciar ahir a la conca d’Òdena i a la regió metropolitana nord un assaig clínic preventiu que té com a objectiu reduir el nombre de contagis. Es tracta, segons va explicar l’epidemiòleg i investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias, Oriol Mitjà, d’aplicar dos retrovirals ja existents a un total de 195 pacients que hagin donat positiu en la prova del coronavirus però amb una afectació lleu, i també als seus contactes. En total, segons va detallar Mitjà, participaran en l’estudi unes 3.000 persones, “ja que cada infectat contacta amb 15 persones de mitjana”.
Els resultats es donaran a conèixer en un termini de 21 dies. Serà el moment de saber si la hipòtesi dels investigadors, que no és cap altra que confirmar que l’aplicació dels fàrmacs aconsegueix reduir considerablement la transmissió del virus, que ara se situa entre el 15% i el 5% dels contactes, és correcta. En cas afirmatiu, tal com va confirmar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, la medicació s’aplicaria al conjunt de la població infectada.
Mitjà va explicar que l’assaig s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració de la iniciativa privada i la pública, seguint els consells de l’OMS, que ha fet una crida a treballar en la prevenció. “Seria una primera eina per crear una barrera de prevenció per poder aturar el virus”, va destacar Mitjà, un investigador que des d’abans de la suspensió del Mobile World Congress ja havia advertit a tothom que calien accions contundents i dràstiques per aturar la pandèmia.
A banda del Departament de Salut, participen en l’assaig, que té l’aprovació de l’Agencia Espanyola del Medicament, l’hospital Germans Trias i Pujol, la Fundació Lluita contra la Sida i també laboratoris privats.
LA XIFRA
Un antiviral contra la sida i un altre per a la malària
L’estratègia de tractament que s’aplica amb l’assaig clínic comença amb l’administració a les persones infectades amb símptomes lleus d’un retroviral, el Darunavir, que s’utilitza en els tractaments contra la sida per reduir la càrrega viral. Aquest fàrmac, segons va explicar ahir Oriol Mitjà, “és un inhibidor d’un enzim, la proteasa, que és dins del virus i l’ajuda a créixer” i, per tant, si debilita el virus també debilitarà el seu potencial de contagi.
El segon fàrmac s’administrarà a les persones que han estat en contacte amb persones infectades. És un medicament anomenat hidroxicloroquina, que ja s’ha utilitzat per tractar casos de malària i també per a algunes malalties reumatològiques. El que s’espera que faci aquest fàrmac és “evitar la fusió del virus amb les cèl·lules”, va subratllar Mitjà. La conseqüència desitjada seria que l’aplicació d’quest profilàctic a tots els contactes bloquegés l’entrada del virus a la cèl·lula i evités així el seu creixement. La combinació dels dos fàrmacs, va precisar l’investigador, “ha de servir per reduir el nombre de dies que una persona té la capacitat d’infectar-ne una altra i també per reduir el nombre de contagis”.
Les persones a les quals s’oferirà la participació en l’assaig clínic seran seleccionades per les unitats d’atenció del sistema epidemiològic de vigilància de Catalunya.