Societat

Les detencions es redueixen a la meitat amb l’estat d’alarma

Els jutjats, amb poc material protector, atenen els serveis essencials

Un jutge de Lleida, infectat i apartat

Els jutjats de Catalunya van començar a aplicar ahir els serveis essencials, decretats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), després de les queixes de jutges d’arreu en no aplicar-se mesures més contundents davant l’emergència sanitària per la propagació del coronavirus. El primer dia laboral amb l’estat d’alarma va reduir a més de la meitat el gran volum de persones que van als jutjats i també el nombre de detinguts davant l’actuació policial de buidar carrers per evitar contagis, que, sumat a la baixada de turistes, foragita els lladres. Uns 750 funcionaris treballen de manera presencial als jutjats a Catalunya, un 10%, segons el Departament de Justícia, per complir les indicacions sanitàries i protegir-los.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona, que encapçala Eugènia Gay, va informar que ahir van estar de guàrdia 51 lletrats i lletrades en el torn d’ofici i assistència al detingut a la demarcació territorial de l’ICAB (13 municipis) i fins a la una del migdia es van fer 24 assistències. Una xifra força a la baixa si es compara amb el servei del 2 de març passat, en què hi va haver 213 detencions, amb 68 advocats de guàrdia. Més evidències: el diumenge 1 de març es van atendre 165 detinguts; el diumenge 8 de març, 155, i, abans-d’ahir, 15 de març, ja declarat l’estat d’alerta, van ser 89 assistències.

D’altra banda, el titular del jutjat d’instrucció 4 de Lleida, en funcions de guàrdia diumenge, va donar positiu en la Covid-19, i ell i els funcionaris del seu jutjat van ser enviats al seus domicilis, i el jutjat d’instrucció 2 de Lleida assumeix la seva feina. Alguns jutges i personal de seguretat es queixaven ahir que no tenen material de protecció, com ara guants i mascaretes. Justícia va informar que s’han repartit més de 40.000 ampolles de gel hidroalcohòlic als jutjats, a més de les presons i centres de justícia juvenil, i hi va afegir que el material “és limitat”. Per prevenció, el TSJC ha limitat l’accés a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Ahir agents de seguretat feien esperar al carrer les persones obligades a anar al jutjat a signar, ja que els Mossos només deixaven passar de dos en dos. Segons el TSJC, a aquestes persones només se’ls pot indicar que no tornin més al jutjat de manera presencial.

LA XIFRA

89
assistències a detinguts
es van fer diumenge passat, amb l’ estat d’alarma, des del torn d’ofici de l’Icab, la meitat que l’anterior diumenge: 155.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.