Gran angular

Hiperconnexió a Internet: pot caure la Xarxa?

Els experts consideren que la qualitat de la xarxa a Catalunya i Espanya evita el risc de col·lapse, però recomanen treballar connectats al cable i evitar el wifi

Confinament igual a hiperconnexió a Internet, ja sia per treballar, estudiar, comprar, jugar, veure series o fer vida social a les diverses xarxes. Tota aquesta vitalitat de la xarxa, podria anar pel pedregar, arribar a un col·lapse?

Davant d’aquesta situació, són raonables els dubtes sobre la capacitat de resistència de les infraestructures de telecomunicacions, a Catalunya i Espanya, per no patir caigudes, fases d’alentiment o una aturada total.

En aquest sentit, els experts són optimistes, i afirmen que a Catalunya, com a tot l’Estat, hi ha bones infraestructures. Com explica José Antonio Morán, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), “ens trobem en un país que compta amb una de les fibres òptiques més extenses d’Europa i, a més a més, amb unes de les tecnologies de més qualitat.” Com afegeix Morán, director del màster universitari d’Enginyeria de Telecomunicació, “aquí s’ha apostat per desplegaments de fibra fins a la llar, el que s’anomena FTTH (fiber to the home), una tecnologia que permet que la fibra des de la central telefònica fins a casa nostra directament i sense alteracions, cosa que evita que es perdi rendiment pel camí.”

Aquest fet, que no s’observa a altres països de l’entorn, fa que, tot i que sigui previst que en algun moment hi hagi algun petit tall, “el sistema no es col·lapsi”, com afirma rotund Morán. Com argumenta, teletreballar no implica que el treballador en tot moment estigui connectat al sistema, ni que constantment estigui enviant dades. “En molts moments es treballa sense consumir dades, prenent notes sobre paper o fora de línia.” Hom ha pogut comprovar que el teletreballador no està constantment dins de la intranet de l’empresa, que és el que realment sobrecarregaria la xarxa. Com diu Morán, “la majoria de les empreses no té previst que el 100% dels treballadors estigui connectat al mateix temps ni això sempre és necessari.”

Tanmateix, arran que moltes plataformes han decidit alliberar continguts en línia per contribuir a la conscienciació que cal complir amb rigor amb el confinament, ja s’estan esdevenint alguns pics de trànsit que provoquen algunes caigudes. “Ens trobarem amb serveis que funcionen amb més lentitud del que és habitual, i discriminar quina és la causa real de l’alentiment o els talls no és sempre una tasca senzilla i la majoria de vegades es donen per la sobrecàrrega dels serveis més que per problemes de la mateixa infraestructura de telecomunicacions.” Val a dir que no és només el trànsit el responsable d’una caiguda, atès que també hi les aplicacions que ofereixen el servei del teletreball, com un campus virtual, que també hi poden haver incidit.

Val a dir que la caiguda de servidors no és un fet excepcional, es registra de tant en tant en serveis com, per exemple la venda on line d’entrades per a espectacles, quan hi ha una gran afluència d’usuaris en un moment determinat. César Córcoles, professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia Telecomunicació i director del màster universitari de Desenvolupament de Llocs i Aplicacions Web, creu que el possible col·lapse de la xarxa és semblant al que es produiria a un teatre o cinema amb poques taquilles per atendre els usuaris. El servei no seria bo, i només es podria solucionar amb l’obertura de més taquilles. En el camp digital, “la solució passa per ampliar els servidors, invertir recursos en serveis d’informàtica en núvol...mesures que no es poden improvisar de la nit al dia.”

Una estratègia per evitar que Internet ens vagi lenta és alliberar el wifi. Com diu, “a casa el més normal és que tots els membres de la família facin servir el wifi i, si a més a més s’hi sumen tots els veïns de l’edifici, és normal que es provoquin baixades de qualitat del servei per saturació de trànsit en els canals de wifi i no poguem aprofitar els megues que hem contractat.”

Així doncs, el més recomanable seria és fer servir la connexió per cable, sobretot en el cas dispositius amb una demanda alta de dades, com els smart TV, les consoles o els dispositius que es fan servir per al teletreball.

Afegeix que “si no ets a casa i vols teletreballar des d’una cafeteria, puguis fer servir puntualment una connexió 5G, però a casa no té sentit si tens la possibilitat de fer-ho connectat a la xarxa de fibra.” Com recorda, “el cable és el nucli de les comunicacions, tot passa pel cable i presenta molt menys problemes que les connexions sense fil.”

A més, utilitzar el cable en lloc del wifi té un plus de seguretat. “Aquests dies en què es multiplicaran tota mena de transaccions en línia, com transferències bancàries o compres per internet, les connexions per cable són una manera de minimitzar el risc que interceptin les nostres dades sensibles: és molt més senzill el pirateig si s’emet per l’aire i es pot interceptar la comunicació que si es fa per mitjà de cable”, conclou José Antonio Morán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.