Política

Sánchez diu que el pitjor del virus ve ara i “no té mapes”

Nega a Rufián l’opció del confinament i s’erigeix en “defensor a ultrança de la descentralització”

“La solució no és clausurar Catalunya”, rebla

El PP i Vox li donen ànims patriòtics perquè oblidi ERC

Valentina Cepeda és una funcionària del Congrés que seguiria sent anònima si no fos pel coronavirus, que ahir, durant l’anòmal ple amb 23 diputats presents, la va obligar a pujar al faristol amb mascareta i guants després de cada intervenció per netejar el micròfon i la tribuna. En un ple en què el Congrés s’havia de donar per assabentat de l’estat d’alarma i prou, Pedro Sánchez va alertar que el pitjor “encara ha d’arribar” i va rebatre a Gabriel Rufián (ERC) que “la solució no vindrà clausurant territoris” com Catalunya sinó unificant la resposta dels espanyols com a “comunitat” perquè “el virus no té mapes”.

La legislatura nascuda amb l’abstenció d’ERC va fer un gir brusc ahir al Congrés, on Pablo Casado (PP) i Iván Espinosa de los Monteros (Vox) –Santiago Abascal està infectat– van fer arribar a Sánchez els seus ànims patriòtics perquè abandoni ERC i afermi la recentralització en sanitat i interior. Tot i el to dur de Casado exigint una comissió d’investigació i d’Espinosa de los Monteros demanant la dimissió de Carmen Calvo i Pablo Iglesias –“Ni en saben de salut ni d’economia”–, un mot regna a les dretes: unitat.

Un reglament del 1982

El Congrés descobria ahir les limitacions que imposa el seu reglament, que data del 1982 i que en l’article 70 preveu només que el president i els diputats intervinguin a la tribuna o a l’escó. I Sánchez guardava dos escons de distància amb els ministres, igual que Casado amb Cayetana Álvarez de Toledo.

Sense via telemàtica

Si Rufián i Aitor Esteban (PNB) hi van acudir, Laura Borràs (JxCat), Inés Arrimadas (Ciutadans) i Mireia Vehí i Albert Botran (CUP) van ser molts dels absents al preu de no tenir veu. Borràs volia una via telemàtica que el Congrés li va dir que el text del 1982 no preveu. “El president Quim Torra i el govern de la Generalitat fa sis dies que demanen a l’Estat que faci realitat el confinament total”, exigia Borràs des del seu domicili.

“Corneta i pandereta”

En la seva intervenció, Rufián sí que va reclamar a la cara a Sánchez l’opció de confinar Catalunya i Madrid. “Les banderes ni alimenten ni curen virus. I és tan absurd i irresponsable veure Madrid sense confinar com veure un vagó del metro de Barcelona ple de gent obligada a anar a treballar”, li va dir el portaveu d’ERC. “Qui pensi que amb tocs de corneta i pandereta o amb portades amb el logo d’un ministeri això se soluciona, passarà a la paperera de la història”, etzibava Rufián al govern. Però Sánchez negava a ERC que fos el centralitzador que lloen ara el PP i Vox: “Soc un defensor a ultrança de la descentralització, soc un ferm defensor de l’estat autonòmic i crec que la transferència i la responsabilitat en la gestió per part de les comunitats de la sanitat i l’educació han estat positives per a la cohesió social i territorial del país.” La invasió, segons Sánchez, durarà “com menys temps millor” i “no es fa per cap retret als governs autonòmics”. “El virus no entén de fronteres ni colors polítics. La vacuna som tots, siguem on siguem”, va rebla Sánchez.

“Comptes extrasocials”

Després d’assumir que la crisi engolirà tres mesos del PIB estatal, Sánchez oblida el pressupost del 2020 i preveu uns nous comptes “extrasocials”. Arrimadas ja li allarga la mà per marginar ERC si són “realistes i d’emergència nacional”. Sánchez, però, refusa les ajudes liberals: “El debat fiscal ja no serà mai més el mateix. La necessitat de dotar els nostres serveis públics dels mitjans suficients després de la pandèmia és una evidència absoluta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.