Política

Govern reforçat a Bèlgica amb una dona al capdavant

L’executiu de Sophie Wilmès, fins ara en funcions, rep el suport de vuit partits polítics però no el dels nacionalistes flamencs

Se centrarà a lluitar contra la pandèmia i tornarà a sotmetre’s a un vot de confiança abans de sis mesos

La major part de la classe política belga aparca les seves divisions per afrontar la crisi del coronavirus amb un govern ara ja amb plens poders. Després de gairebé un any amb un executiu en funcions per la seva incapacitat de negociar una coalició estable, la majoria de partits s’han posat d’acord per dotar-lo de capacitat davant el gran repte que tenen al davant.

Amb més de 1.700 contagiats i una quinzena de morts per la Covid-19, Bèlgica es va posar les piles el cap de setmana passat i, dilluns, el rei Felip ja encomanava a la primera ministra en funcions, Sophie Wilmès, la formació de govern. El Parlament federal li va donar ahir el suport per 84 vots a favor i 44 en contra.

A més dels tres partits membres del govern, liberals i conservadors, l’executiu de Wilmès va rebre també el vistiplau dels socialistes i els ecologistes. Només hi van votar en contra els nacionalistes flamencs de l’N-VA, els ultradretans del Vlaams Belang i el partit d’extrema esquerra PTB.

En les eleccions del maig del 2019, l’èxit dels dos blocs desavinguts històricament (nacionalistes flamencs i socialistes valons), sumat a l’ascens de la ultradreta, va tornar a portar l’Estat belga al bloqueig polític. Els dos partits més votats a cada regió, Flandes i Valònia, es negaven a compartir llit i feien impossible un govern equilibrat entre les formacions més ben implantades a cada comunitat. Malgrat la situació d’excepcionalitat, els nacionalistes flamencs s’han negat finalment a donar suport a un govern en minoria, hereu de la passada legislatura. L’N-VA havia defensat la formació d’un executiu d’emergència entre les dues formacions més votades: ells i els socialistes.

Però aquesta fórmula no va convèncer i la majoria de partits han optat simplement per donar provisionalment la seva confiança a l’executiu actual en funcions perquè pugui afrontar la pandèmia amb plenes competències.

Wilmès, primera dona a dirigir un govern federal belga, ha promès, però, que no s’excedirà en el mandat més enllà de la crisi del coronavirus i que es tornarà a sotmetre a una votació de confiança a tot tardar abans de sis mesos. “Els nostres esforços estan centrats a preservar la salut dels ciutadans i mitigar els efectes col·laterals de la pandèmia a la nostra societat”, va prometre ahir.

De moment, no té poders especials per combatre el virus i haurà d’esperar que el Parlament els hi concedeixi aprovant una sèrie de lleis.

LES XIFRES

15
mesos
feia que Bèlgica tenia un govern federal en funcions, després de la crisi del desembre del 2018.
84
vots a favor
i 44 en contra va obtenir ahir al Parlament federal el nou govern belga de Sophie Wilmès.

Confinament relaxat

Natàlia Segura Raventós

Des de dijous a partir de les 12 del migdia, els belgues estan confinats a casa pel coronavirus. Però, a diferència d’altres països més estrictes amb el tancament, Bèlgica ha donat llibertat als seus ciutadans per sortir a córrer, anar en bicicleta o fins i tot caminar, a més de poder anar al banc, al supermercat o a la farmàcia. No ho estan pas desaprofitant. En el primer dia de confinament amb un sol insòlit per a Brussel·les, els parcs tornaven a omplir-se acollint-se a l’excepció que alguns interpretaven àmpliament estirant-se a la gespa o portant cervesa a la cistella de la bicicleta.

Tot això es pot fer, almenys teòricament, només amb una persona “pròxima que visqui sota el mateix sostre”, però l’aplicació d’aquestes regles va ser relaxada només de començar. Amb més mal temps, ahir la presència policial als espais públics es va començar a notar i l’afluència de gent també va disminuir. Queden al davant, com a mínim, més de dues setmanes de confinament de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.