Uns 15 pacients lleus ingressen en un hotel de la Gran Via de Barcelona
Són persones que no poden passar la quarantena a casa seva
El Gremi d’Hotelers ofereix a Salut tres establiments amb 200 llits disponibles a la ciutat
Els primers 15 pacients amb coronavirus i símptomes lleus que estaven ingressats a l’hospital Vall Hebron de Barcelona van ser traslladats ahir a la tarda a un cèntric hotel situat a la Gran Via de Barcelona, on romandran aïllats en habitacions fins que hagin superat la quarantena. Segons va informar la consellera de Salut, Alba Vergés, són pacients que no poden passar la quarantena als seus domicilis perquè no tenen un habitatge adequat o conviuen amb persones vulnerables o de risc i que han rebut l’alta hospitalària, tot i que encara continuaran sota vigilància mèdica.
Aquest establiment és un dels tres hotels que ja estan preparats per acollir pacients lleus a Barcelona, i que sumen més de 200 llits disponibles, segons va anunciar el Gremi d’Hotels de Barcelona i la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya. Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte del Consorci Sanitari de Barcelona i de Salut, batejat amb el nom Hotel Salut, que permetrà al sistema sanitari disposar d’instal·lacions hoteleres per a pacients lleus de la Covid-19. El personal d’aquests hotels ha rebut formació específica i disposa d’empreses de neteja, bugaderia i càtering acostumades a atendre el sector sanitari, tant públic com privat. El Gremi d’Hotelers de Barcelona va detallar que l’hotel que ja acull pacients lleus és el Cotton House Hotel (que disposa de 83 habitacions), i que l’hotel Catalonia Diagonal Centro (de 84 habitacions) allotja metges que formen part dels equips sanitaris que està fent front a aquesta pandèmia.
D’altra banda, l’hospital de Sant Pau ha començat a habilitar la sala d’espera de la unitat de radiodiagnòstic per la imatge per col·locar 40 llits, dins del seu pla de contingència per ampliar la seva capacitat assistencial davant la previsió d’un augment de casos que necessitaran hospitalització aquesta setmana. Com altres centres, l’hospital de Sant Pau s’està preparant per a una allau de casos greus de coronavirus i ja va habilitar dijous passat una part del seu recinte històric modernista, el mateix que es va omplir durant l’epidèmia de grip del 1918, perquè pugui tornar a fer d’hospital. En concret, es van començar a instal·lar una desena de llits al pavelló modernista on ara hi ha l’Escola Universitària d’Infermeria.
A més a més, l’hospital Parc Taulí de Sabadell (Vallès Occidental) està habilitant més zones per col·locar més llits i atendre pacients.
Creen el primer respirador en 3D a Catalunya
L’aliança entre el Consorci de la Zona Franca, HP, Leitat (Tecnio) i Seat, juntament amb CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l’hospital Parc Taulí de Sabadell, han aconseguit desenvolupar el primer respirador de campanya en 3D, industrialitzable i preparat per donar suport als hospitals.
Un centenar de morts tenen menys de 70 anys
El govern espanyol va informar ahir per primer cop sobre les franges d’edat dels afectats per la Covid-19. Hi precisa que, de les 805 persones mortes analitzades, un centenar tenen menys de 70 anys: 1 cas entre 10 i 19 anys; 4, entre 20 i 29; 3, entre 30 i 39; 9, de 40 a 49 anys; 20, de 50 a 59 anys, i 63, de 60 a 69.
Igualada encara espera les 4.000 mascaretes
L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va tornar a reclamar ahir les 4.000 mascaretes que va denunciar que havien comissat des de Madrid. També va demanar a les conselleries de Salut i Acció Social un pla de contingència per a les quatre residències de la conca d’Òdena que tenen 480 usuaris de risc.