Gran angular

Entre 2,7 i 6 milions de turistes no vindran

Els experts consideren que si la crisi s’acosta als sis mesos, les pèrdues a tot l’Estat podrien arribar als 60.000 milions d’euros

El sector turístic espanyol patirà una pèrdua d’entre 2,7 i sis milions de turistes internacionals en els pròxims mesos, tot depenent de quan pugui ser neutralitzat el COVID-19.

Com explica Pablo Díaz Luque, professor d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), “les pèrdues amb què treballa el sector seran, segons les estimacions del sector, de 30.000 milions amb la pèrdua de la temporada de primavera, i la quantitat s’eleva als 60.000 milions si la crisi sanitària s’acosta als sis mesos.” Pèrdues en ingressos que, malauradament, es tradueixen en acomiadaments: “els ERTOs estan sent massius, per la qual cosa el que realment compta és la recuperació posterior, que dependrà de moltes variables, internes i externes.”

Al seu parer, “si el virus desapareix aviat, la recuperació es podria esdevenir en un termini que no sigui gaire perjudicial per al sector.” Considera que, “després de campanyes de mercat absolutament net de virus, parlaríem d’una recuperació a la pròxima temporada, passat l’estiu.” Confirmaria aquesta previsió l’informe de GlobalWebIndex, en què s’informa que el 70% dels estatunidencs i britànics les vacances dels quals han estat cancel·lades buscara una nova data dins de l’any vinent.

Els primers turistes a tornar seran els que procedeixen dels països que s’han s’han vist més afectats per l’epidèmia, si se segueix el patró d’altres crisis semblants. El turisme estatal es recuperarà abans que el ve d’altres estats.

Tanmateix, fins i tot en el millor dels escenaris, la situació serà molt complicada per a la pime, sobretot si els terminis s’allarguen, que provocarien el tancament definitiu d’alguns establiments. En aquest sentit, com demana Díaz Luque, “caldrà pensar en ajuts generals per al rellançament de l’activitat quan tot hagi passat. Mentrestant, cal ajudar a la subsistència en aturada de treballadors i empresaris del sector.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.