Art

Crisi sobre crisi, la trista realitat del món de l’art

El sector alerta que sense unes polítiques realment transformadores s’agreujaran les seves irresoltes febleses

L’aturada en sec de les programacions tindrà efectes a mitjà termini

“Ha plo­gut sobre mullat.” El pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Museòlegs, Joan Vicens, expressa així la des­es­pe­ració del sec­tor artístic, que alerta que, sense unes polítiques real­ment trans­for­ma­do­res que aten­guin les seves velles rei­vin­di­ca­ci­ons, la crisi del coro­na­vi­rus no farà més que agreu­jar el seu debi­li­ta­ment.

Els museus

La nova situ­ació sobre­vin­guda “ha afec­tat molt els museus”, remarca Vicens. Tan­cats des del diven­dres 13, han dei­xat d’ingres­sar “milers d’euros” d’entra­des de visi­tants, llo­guers d’espais i altres fonts que sos­te­nien els seus ja per si mateix ajus­tats pres­su­pos­tos. Els estralls de la dava­llada han dut la Fun­dació Miró i La Fun­dació Cata­lu­nya La Pedrera a pre­sen­tar un ERTO per a les seves plan­ti­lles. “Malau­ra­da­ment, hi haurà més casos”, pro­nos­tica el pre­si­dent dels museòlegs cata­lans, que tam­poc vol que s’invi­si­bi­litzi la des­em­pa­rança de les empre­ses i dels pro­fes­si­o­nals autònoms que s’ocu­pen dels ser­veis exter­na­lit­zats.

L’atu­rada tan radi­cal de les pro­gra­ma­ci­ons tindrà efec­tes a mitjà i qui sap si a llarg ter­mini. “La incer­tesa actual fa que tam­poc es pugui pla­ni­fi­car el futur”, sosté Vicens, que valora l’esforç dels equi­pa­ments per pro­veir els ciu­ta­dans de pro­pos­tes digi­tals.

L’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i la Gene­ra­li­tat ja han anun­ciat les pri­me­res mesu­res d’auxili a la cul­tura. Vicens, com la resta de por­ta­veus con­sul­tats, ho cele­bra, però només com a punt de par­tida. Cal anar molt més enllà, avi­sen.

Els artis­tes

“El sec­tor dels artis­tes és fràgil”, alerta Mont­ser­rat Moli­ner, de la Pla­ta­forma Assem­bleària d’Artis­tes (PAAC). “La majo­ria de les acti­vi­tats han estat sus­pe­ses o ajor­na­des i en molts casos no hi ha garan­ties que es por­tin a terme amb els com­pro­mi­sos pac­tats d’inici.” La PAAC està fent una enquesta per conèixer a fons les afec­ta­ci­ons en la comu­ni­tat d’artis­tes.

Moli­ner fa una lúcida reflexió de l’oferta que s’ha des­plaçat a les pan­ta­lles. “En el dis­curs artístic ja fa temps que la lògica de la pro­ducció i el con­sum estan en qüestió. Una part dels artis­tes con­si­dera que és impor­tant dei­xar de pen­jar con­tin­guts a la xarxa, dei­xar de pro­duir per uns mit­jans que con­su­mim tant com ens con­su­mei­xen. Men­tre les admi­nis­tra­ci­ons espe­ro­nin la pro­ducció de cul­tura en con­di­ci­ons de pre­ca­ri­e­tat, men­tre l’accés a la cul­tura sigui pro­por­ci­o­nal a la mida de la but­xaca dels ciu­ta­dans, no podrem dir que ens estem adap­tant a aquests durs moments. Les cri­sis no fan més que donar-nos l’opor­tu­ni­tat de veure ampli­a­des les dis­fun­ci­ons del sis­tema”, raona Moli­ner.

Les gale­ries

“Les gale­ries pati­rem”, augura Mònica Ramon, pre­si­denta del Gremi de Gale­ries. Els seus mals també venen de lluny: el prin­ci­pal, la falta d’un mer­cat local i la forta dependència dels turis­tes (poden arri­bar a cobrir el 80% de les ven­des). El mínim negoci per tirar enda­vant el fan a fora. “Quasi totes les gale­ries anem a fires per sobre­viure. Les d’aquesta tem­po­rada, fins a l’estiu, s’estan anul·lant. En alguns casos ja havíem pagat l’estand”, explica Ramon.

Aquests espais també estan tre­ba­llant de por­tes endins per estar en con­tacte amb els seus cli­ents. L’alter­na­tiva vir­tual ha aga­fat tot el pro­ta­go­nisme, però els bons amants de l’art saben que no és ple­na­ment satis­factòria. “Les gale­ries sem­pre hem defen­sat l’experiència de l’art, i això vol dir tro­bar-se davant d’una obra i viure-la de pri­mera mà i en per­sona”, sosté Àlex Nogue­ras, pre­si­dent de l’asso­ci­ació Art Bar­ce­lona.

La política de pedaços no durà enlloc, adver­teix. “Decla­rar la cul­tura com un bé de pri­mera neces­si­tat pro­te­gi­ria l’entra­mat cul­tu­ral en gene­ral i també les arts visu­als”, defensa Nogue­ras, que inter­pel·la el ciu­tadà: “Quan acabi el con­fi­na­ment li dema­na­ria que con­su­meixi cul­tura i que ho faci de forma local, aju­dant així lli­bre­ries, tea­tres, cine­mes, gale­ries… És en moments de veri­ta­ble canvi de para­digma que s’ha de demos­trar amb fets que volem que la nos­tra cul­tura, que és la nos­tra iden­ti­tat, evo­lu­ci­oni en con­di­ci­ons.”

La crítica

Per part de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Crítics, Cèlia del Diego tem que les bau­les més vul­ne­ra­bles de la cadena de l’art que­din desa­te­ses. “Les mesu­res pro­po­sa­des per la Gene­ra­li­tat i l’Ajun­ta­ment estan pen­sa­des per donar res­posta a les pèrdues econòmiques de les empre­ses i estruc­tu­res precàries que pro­du­ei­xen i pro­gra­men dansa, tea­tre, i cul­tura en gene­ral, però no tenen en compte un sec­tor, l’artístic, que més enllà del seu recor­re­gut comer­cial en gran part no té aquests prin­ci­pis.”

“Els crítics, com els artis­tes, veuen com els para­lit­zen pro­jec­tes que fa mesos que tre­ba­llen. L’entrada de nous encàrrecs pro­ba­ble­ment es dila­tarà en el temps. Seria desit­ja­ble que es reduïssin o se sus­pen­gues­sin les quo­tes dels autònoms, es fle­xi­bi­lit­zes­sin els paga­ments dels impos­tos asso­ci­ats a la seva acti­vi­tat i s’ampli­es­sin les línies de sub­venció ori­en­ta­des al desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes de recerca que no depen­guin direc­ta­ment de les pro­gra­ma­ci­ons de ter­cers”, diu Del Diego.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.